Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς θα ηττηθεί η Λε Πεν

marine le pen terrorismΗ Μαρίν Λε Πεν μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας. Σίγουρα, το προβάδισμά της σε κάποιες δημοσκοπήσεις υπερβάλει για τη δύναμη της προτού ο αγώνας καταλήξει σε δύο υποψήφιους – όμως η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με τη συνηθισμένη πολιτική δεν υποχωρεί.

Η αποτυχία να λάβουμε σοβαρά υπόψη την αντιμεταναστευτική, λαϊκιστική εξέγερση θα ήταν τεράστιο λάθος.

Για το καλό της Γαλλίας και της Ευρώπης, η Λε Πεν πρέπει να ηττηθεί. Το μείγμα τοξικής ξενοφοβίας και οικονομικού κρατισμού του κόμματός της κάνει τον Ντόναλντ Τραμπ να μοιάζει μετριοπαθής. Όμως με τη στήριξή της να συνεχίζει να αυξάνεται, για να ηττηθεί χρειάζεται κάτι περισσότερο από επίδειξη περιφρόνησης. Οι αντίπαλοί της θα πρέπει να κατανοήσουν γιατί είναι τόσο δημοφιλής.

Το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι πλέον απλά ένα περιθωριακό κίνημα μισαλλόδοξων και εξτρεμιστών. Αποτελεί πλέον καταφύγιο για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, τους άνεργους και τους νέους ανθρώπους που δεν καταφέρνουν να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Σε απάντηση για της ανησυχίες τους για την τρομοκρατία, την οικονομική στασιμότητα και την ανεργία, το κόμμα έχει μια ελκυστική λίστα αποδιοπομπαίων τράγων: τους μετανάστες, την παγκοσμιοποίηση και ένα διεφθαρμένο κατεστημένο στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Η μίμηση αυτού του μηνύματος – όπως έκανε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την ανεπιτυχή προκριματική του εκστρατεία – δε θα δουλέψει. Και είναι λάθος επί της αρχής και κακή τακτική επίσης, καθώς οι ψηφοφόροι διαισθάνονται τον χονδροειδή οπορτουνισμό.

Οι γενναιόδωρες υποσχέσεις για δωρεές και ενέργειες κατά των άπληστων καπιταλιστών δεν είναι καλύτερες. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν υπόσχεται 750 ευρώ καθολικού βασικού μηνιαίου εισοδήματος, και φόρο για τα ρομπότ που κλέβουν δουλειές. Αυτό μπορεί να ελκύει κάποιους σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές, όμως οι περισσότεροι γάλλοι ψηφοφόροι γνωρίζουν πως δεν είναι ρεαλιστικό.

Δυστυχώς, η περισσότερα υποσχόμενη πλατφόρμα κατά της Λε Πεν είναι αυτή του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εμπλέκεται αυτή τη στιγμή σε σκάνδαλο.

Ένας δηλωμένος Θατσερικός, ο Φιγιόν προσφέρει κάτι νέο, ίσως και ριζοσπαστικό, για τη Γαλλία. Ο Σοσιαλιστής αντίπαλός του θέλει να μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα σε 32 ώρες. Ο Φιγιόν θέλει να καταργήσει τις 35 ώρες της εβδομάδας, να ανεβάσει την ηλικία συνταξιοδότησης, να μειώσει τα επιδόματα και να καταργήσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. (Λίγο γενικό πλαίσιο: περίπου ένας σε κάθε πέντε γάλλους εργαζόμενους απασχολείται από το δημόσιο.)

Προσπαθεί ιδιαίτερα να προσελκύσει μετριοπαθείς που έχουν στραφεί στη Λε Πεν, ζητώντας όρια στη μετανάστευση και περιορισμό των δημόσιων παροχών για τους μετανάστες. Είναι επίσης εκδηλωτικός στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ενώ η Λε Πεν θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το ευρωσύστημα, ο Φιγιόν υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μειώνοντας τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και συντονίζοντας καλύτερα τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές. Οι περισσότεροι γάλλοι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι με την ΕΕ αυτή τη στιγμή, όμως δεν τους αρέσουν οι απερίσκεπτες λύσεις της Λε Πεν.

Χάρη στο σκάνδαλο, ο Φιγιόν έχει χάσει έδαφος από τον πρώην υπουργό Οικονομίας και επενδυτικό τραπεζίτη Εμανουέλ Μακρόν, και έχει σκεφτεί να αποσυρθεί. Η κεντροαριστερή πλατφόρμα του Μακρόν παραμένει αόριστη, όμως και εκείνος έχει υποστηρίζει την απορύθμιση της αγοράς εργασίας που τόσο χρειάζεται η Γαλλία, ενώ ζητά περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στην τεχνολογία, την ανανεώσιμη ενέργεια και την παιδεία. Η πλατφόρμα του θέλει δουλειά, όμως ο Μακρόν, όπως και ο Φιγιόν, έχει κάτι να προσφέρει σε αυτούς που έλκονται από την υπόσχεση της Λε Πεν για ριζική αλλαγή.

Το κρίσιμο στοιχείο για κάθε υποψήφιο που ανταγωνίζεται τη Λε Πεν είναι να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς ανάμεσα στους υποστηρικτές της χωρίς να ενδώσουν στο δυσοίωνο και επικίνδυνο όραμά της. Η αποδοκιμασία του Τραμπ και των υποστηρικτών του δε δούλεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αποδοκιμασία του Brexit και των υποστηρικτών του δε δούλεψε στη Βρετανία. Οι αντίπαλοι της Λε Πεν δεν μπορούν να πουν πως δεν είχαν προειδοποιηθεί.  

Σχετικα αρθρα

Σε ποιούς εμπορικούς δρόμους μπαίνουν τα περισσότερα λουκέτα

admin

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

admin

Eurobank: Πόσα δισ. € θα χάσει… ο έλληνας φορολογούμενος

admin

Η οικονομική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης στο ζενίθ από το 2011

admin

3 ελληνικές εταιρείες και 6 πολυεθνικές πρωταθλητές για το εργασιακό τους περιβάλλον στην Ευρώπη

admin

Οι τράπεζες πιέζουν το ΧΑ

admin

Στη Bundestag το ελληνικό χρέος

admin

Πέτυχε το QE;

admin

Οι 5 κινήσεις για να μειωθούν οι φόροι το 2020

admin

«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία»

admin

Είναι έτοιμη για αλλαγή η Γερμανία;

admin

Η Ε.Ε θα νιώσει την έλλειψη της Βρετανίας μετά το Brexit

admin

Η προεκλογική Ιταλία αποσιωπά την κρίση

admin

Λαθρεμπόριο: Αιχμές Σούρλα κατά διυλιστηρίων!

admin

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται δημιουργικές μεταρρυθμίσεις

admin

Πόσο… Σόιμπλε είναι ο Σολτς;

admin

Αντιστροφή ρόλων: Η Ελλάδα βασίλισσα των αγορών και η Μ. Βρετανία ο νέος ασθενής

admin