Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από την Ελλάδα

imf go homeΗ εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα έχει υπάρξει μια αδιανόητη καταστροφή: ξανά και ξανά, η αποτυχία του να πάρει σημαντικά μαθήματα έχει καταλήξει σε δυστυχία για τον ελληνικό λαό.

Όταν οι αξιωματούχοι του ταμείου συναντηθούν τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσουν να διαγράψουν τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσουν.

Το ΔΝΤ δε θα έπρεπε ποτέ να έχει μπει στο πρόγραμμα της Ελλάδας εξ αρχής. Τον Μάρτιο του 2010, ανησυχώντας για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει τα χρέη της στην αγορά, οι ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν το ΔΝΤ να μείνει μακριά. Οι ευρωπαίοι φοβούνταν πως η οικονομική βοήθεια του ταμείου σε ένα από τα μέλη τους θα σηματοδοτούσε γενικότερη αδυναμία στη νομισματική ένωση. Όπως το έθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «Εάν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα αναχρηματοδότησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα πήγαιναν στο ΔΝΤ».

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε πως η παρουσία του ΔΝΤ ήταν το σημάδι που χρειαζόταν για να πείσει τους γερμανούς πολίτες πως η Ελλάδα είχε ανάγκη έκτακτης οικονομικής βοήθειας και πως θα επιβαλλόταν αυστηρή πειθαρχία με τη χρήση αυτών των πόρων. Οι πολιτικές προτεραιότητες της Μέρκελ συνέπεσαν με τα συμφέροντα του διευθύνοντα συμβούλου Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ήταν απελπισμένος να βγάλει το ΔΝΤ από την αφάνεια. Από εκείνο το σημείο και μετά, το ΔΝΤ έγινε το εργαλείο της Ευρώπης – κυρίως της Γερμανίας – στην Ελλάδα.

Και τότε έγινε το μοιραίο λάθος: το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, παρά την κάθετη αντίθεση αρκετών εκτελεστικών στελεχών, οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί πέρασαν ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο, αντίθετα στους κανόνες του ταμείου, δεν επέβαλε απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Η απόφαση βασίστηκε σε έναν αναληθή ισχυρισμό πως η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

Κατά συνέπεια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό για να αποπληρώσει τους υπάρχοντες πιστωτές. Το βάρος του χρέους της Ελλάδας παρέμεινε απαράλλακτο και επώδυνο, και οι πιο ευάλωτοι έλληνες αναγκάστηκαν να δεχτούν παραλυτικά μέτρα λιτότητας για να αποπληρωθούν οι νέοι επίσημοι πιστωτές της χώρας. Η οικονομία γρήγορα και προβλέψιμα μπήκε σε ελεύθερη πτώση.

Ακόμη κι όταν το ΔΝΤ αναγνώρισε τα λάθη του, δεν άλλαξε την πορεία του. Μια εσωτερική «αυστηρά εμπιστευτική» επιστολή που στη συνέχεια έγινε δημόσια, αναγνώρισε πως το πρόγραμμα μαστιζόταν από «εμφανείς αποτυχίες», μεταξύ άλλων την απουσία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους και την υπερβολική λιτότητα.

Όμως το ΔΝΤ ποτέ δεν ανέλαβε ευθύνες. Αντίθετα, απαίτησε ακόμη περισσότερη λιτότητα καθ’ όλο το 2014. Τον Δεκέμβριο, ο κόσμος εξεγέρθηκε και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, κάτι που έκανε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ακόμη πιο επίμονες. Σε αυτό το σημείο, τα στοιχεία πως αυτή η στρατηγική έσπρωχνε την Ελλάδα σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση ήταν καταιγιστικά. Ωστόσο, όπως συνήθως, η αναπόφευκτη δυστυχία αποδιδόταν στην απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί.

Ο παραλογισμός έφτασε στο ζενίθ του στα μέσα του 2015, όταν το ΔΝΤ δημοσίευσε μια έκθεση που έλεγε ξεκάθαρα πως υπό τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα θα χρειαζόταν θαύμα για να ξεπληρώσει τα χρέη της. Σε εκείνο το σημείο, η έρευνα του ίδιου του ΔΝΤ έδειξε πως η καλύτερη κατεύθυνση θα ήταν να διαγραφεί το χρέος και να εγκαταλειφθεί η όποια περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα. Αυτό θα προσέφερε στη χώρα κάποια ελευθερία να αναπτυχθεί ξανά και ίσως να προσελκύσει και νέες επενδύσεις. Και μόλις ξεκινούσε αυτή η διαδικασία, η Ελλάδα θα ήταν ελεύθερη από τους επίσημους πιστωτές και θα βασιζόταν και πάλι στους ιδιώτες επενδυτές, υπό την προϋπόθεση πως εκείνοι είναι απολύτως υπεύθυνοι για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν.

Το ΔΝΤ έχει από τότε προσπαθήσει να κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας επανειλημμένα από τους ευρωπαίους να διαγράψουν σημαντικό κομμάτι του χρέους. Οι γερμανοί, ωστόσο, αντιστέκονται σε οποιαδήποτε ουσιαστική διαγραφή. Αντίθετα, έχουν ακολουθήσει μια στρατηγική ελάφρυνσης χρέους με το σταγονόμετρο, επειδή παραδόξως πιστεύουν πως οι γερμανοί πολίτες δε θα μπορέσουν να κάνουν την πρόσθεση και να δουν πως προσφέρεται όλο και μεγαλύτερη ελάφρυνση.

Και έτσι η λιτότητα έχει συνεχιστεί, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και κάνοντας το βάρος του ελληνικού χρέους – που μετράται ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – να αυξάνεται. Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ, σε προετοιμασία για τη συνέλευση της Δευτέρας, λέει πως τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μπορεί να δουν μια «εκρηκτική άνοδο».

Αυτή η στρατηγική είναι εντελώς παράλογη. Οι έλληνες έχουν υποστεί αδικαιολόγητη δυστυχία. Όσοι μπορούν να φύγουν το κάνουν, απειλώντας με την προοπτική να μετατραπεί σε μια γκριζαρισμένη και έρημη χώρα. Με κάθε ημέρα που περνά, οι πιθανότητες οι επίσημοι ευρωπαίοι πιστωτές να δουν τα χρήματά τους να επιστρέφονται, εξαϋλώνονται. Οι επενδυτές έχουν και πάλι ανεβάσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, φοβούμενοι σωστά πως βρισκόμαστε σε ένα ακόμη αδιέξοδο.

Η αγωνία δε θα τελειώσει εάν το ΔΝΤ δεν επιβληθεί στην κατάσταση. Το ΔΝΤ και οι βασικοί του μέτοχοι – οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί – έκαναν το αρχικό λάθος και συνέχισαν την εσφαλμένη πορεία. Μια απλή ανάληψη ευθύνης δεν είναι αρκετή: η πραγματική υπευθυνότητα απαιτεί από τους μετόχους του ΔΝΤ να δεχτούν με αξιοπρέπεια πραγματικές απώλειες. Αυτό σημαίνει να διαγράψουν τα χρέη της χώρας προς του ταμείο και να αφήσουν τους έλληνες και τους ευρωπαίους να βρουν μόνοι τους τη λύση σε αυτό το χάος. Εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να εμπλέκεται, θα πετύχει μόνο να διαβρώσει περισσότερο την αξιοπιστία του.  

Σχετικα αρθρα

Παρά τις εντυπωσιακές επιστροφές, στο περιθώριο τα ελληνικά ομολόγα

admin

Εφικτός πλέον ο στόχος του 2% στον ρυθμό ανάπτυξης το 2019

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Εκτινάχθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb

admin

Ζαλισμένες αγορές και ζοφερές πολιτικές

admin

«Αβάντα» της Morgan σε ομόλογα και μετοχές

admin

Γιατί οι γερμανοί έχουν δίκιο για τα οικονομικά

admin

Ο μονόδρομος των ιδιωτικοποιήσεων

admin

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για νέο μνημόνιο

admin

O Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τον Τσίπρα

admin

Aνοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο κατασκευών διαπιστώνει μελέτη της ICAP

admin

Το SPD δέχεται να συνομιλήσει με τη Μέρκελ

admin

Γιατί δεν είναι όλα τα χρέη ίδια !

admin

XA:Νευρικότητα και διακυμάνσεις

admin

Θα είναι βίαιο το τέλος του bull market;

admin

Στα… 160 έχει φθάσει το κοντέρ της προεδρικής εκλογής

admin