Image default
Πρώτο Θέμα

«Ελβετική βόμβα» 3 δισ. € στα θεμέλια της Eurobank

elvetikoΣε εξαιρετικά επικίνδυνη περίπτωση για την κεφαλαιακή υγεία κάποιων ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται η υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Μετά την ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης κατά της Eurobank, ομαδικές αγωγές εναντίον 2 άλλων ελληνικών τραπεζών εκδικαστήκαν στις 23 Νοέμβριου με τις αποφάσεις να αναμένονται το Πάσχα.

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετωπίζει η τράπεζα Euro bank η όποια συμφώνα με πληροφορίες έχει περίπου στο χαρτοφυλάκιο της δάνεια σε ελβετικό φράγκο 3 δισ. € τα όποια σε περίπτωση που «κουρευτούν» έστω και στο 50% θα δημιουργήσουν μια νέα τρύπα στον ισολογισμό της Eurobank ύψους τουλάχιστον 1, 5 δισ. €, γεγονός που εάν συμβεί σε συνδυασμό με το συνεχώς επιδεινούμενο γενικότερο κλίμα , αναμένεται να καταστήσει την Eurobank την πρώτη τράπεζα που πιθανώς θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και ιδιωτών στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Σημειώνεται εδώ ότι η Eurobank έχει καταθέσει ήδη έφεση στην συγκεκριμένη απόφαση και ευελπιστεί ότι αυτή θα τελεσφορήσει και συνεπώς δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα .  

Η πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δέχθηκε το σκεπτικό συλλογικής αγωγής Ενώσεων Καταναλωτών και του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, αποτελεί μεγάλο “αγκάθι” για τις τράπεζες. Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι συλλογική, αλλά επίσης καλά στοιχειοθετημένη, εντάσσοντας τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο στην κατηγορία των επενδυτικών προϊόντων.

Οι παραδοχές του δικαστηρίου που οδήγησαν στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος, η δε τακτική ενημέρωσης από πλευράς τραπεζών δεν πληρούσε το αναγκαίο πλαίσιο ενημέρωσης και τις ασφαλιστικές δικλείδες.

Το διατακτικό της απόφασης απαγορεύει στην τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο “η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής”. Επίσης, απαγορεύει την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις σε ελβετικό φράγκο, βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων “κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ”.

Προφανώς η απόφαση είναι σε πρώτο βαθμό και θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταστεί αμετάκλητη και σε τελευταίο.

Δεν παύει, όμως, να ισχύει το γεγονός ότι το 10% των δανείων στεγαστικής πίστης των ελληνικών τραπεζών έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο. Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ που συνάφθηκαν στην περίοδο 2006 – 2009, με ισοτιμία ευρώ/ελβετικού 1,55 – 1,65 και με μεσοσταθμικό περιθώριο 1,6% πάνω από το libor. Σήμερα, τα δάνεια αυτά δημιουργούν ένα άληκτο κεφάλαιο 12 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και εφόσον υποστούν “κούρεμα” 40% – 50%, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακή “τρύπα” στις τράπεζες, περί τα 6 δισ. ευρώ.

Κούρεμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κρούει το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Μιράντα Ξαφά, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr.

Σε μία ιδιαίτερα καίρια, ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και εκτενή συνέντευξη η κα Ξαφά, τόνισε: «Αυτή, η 2η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2016. Αλλά, με την υποτιθέμενη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απλώς σήμερα βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση και δημιουργούνται και νέα κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα αποκάλυψε: «Έτσι ενισχύονται οι φόβοι πως θα χρειαστεί κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει με «bail in», δηλαδή με κούρεμα καταθέσεων».

Και εμμένοντας στο θέμα αυτό, με ερώτηση του το zougla.gr δηλαδή για το αν ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος είπε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως ελλοχεύει. Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και παρατείνεται η αβεβαιότητα, αυτό σημαίνει πως καθυστερεί η ανάταση της οικονομίας, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια που διαβρώνουν τα κεφάλαια των τραπεζών».

Ψηφισμα από την Περιφερεια Αττικης

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις από το Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, τις τελευταίες μέρες μορφή χιονοστιβάδας έχει πάρει η έκδοση ομόφωνων ψηφισμάτων από Δήμους της Αττικής.

Στα πλαίσια αυτά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την υπ’ αριθμ. απόφαση 53/2017 προχώρησε σε έκδοση σχετικού ψηφίσματος: «…Το Περιφερειακό Συµβούλιο Αττικής σε συνέχεια της υπ’ αριθµ. 370/2016 απόφασής του για τους «πλειστηριασµούς πρώτης κατοικίας» και τα «κόκκινα δάνεια» και όσα αναφέρονται σε αυτή για την προστασία της και την ανάγκη επαναρρυθµίσεων και διεύρυνσης του πεδίου προστασίας των µικροµεσαίων νοικοκυριών, Θεωρεί ότι το ζήτηµα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες απευθείας και από µετατροπή από ευρώ σε ελβετικό φράγκο για αγορά κατοικίας πρέπει να τύχει άµεσης νοµοθετικής και διατραπεζικής ρύθµισης στο πλαίσιο των µέχρι σήµερα δικαστικών αποφάσεων οι οποίες τους δικαιώνουν και αναγνωρίζουν την καταχρηστικότητα των όρων των τραπεζικών συµβάσεων ώστε: – τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο να αποπληρωθούν µε βάση την ισοτιµία ευρώ/chf που ίσχυε όταν εκταµιεύθηκε το δάνειο (ή µετατροπής του) – οι Τράπεζες να δέχονται την εξόφληση των µηνιαίων δόσεων όσο και την µερική ή ολική αποπληρωµή των δανείων σε ευρώ, µε βάση την ισοτιµία εκταµίευσης και όχι την τρέχουσα – να γίνει επανακαθορισµός της δανειακή οφειλής και των δόσεών της σε ευρώ µε την ισοτιµία του χρόνου εκταµίευσης του δανείου (ή µετατροπής του)…»

Μέσα από το βήμα που δίνεται στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου οι τελευταίοι καλούν την Κυβέρνηση και τη Βουλή να προωθήσουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του διατακτικού της ήδη εκδοθείσας απόφασης 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (δείτε την απόφαση εδώ http://www.daneia-chf.gr/files/daneia-chf/articles/Ekloges1206/EPIDOSI SYLLOGIKIS AGOGIS/THEORIMENI APOFASI 334-2016 PPA.pdf ), ναυαρχίδα των δικαστικών αποφάσεων – όπως χαρακτηρίζεται από κύκλους νομικών- καθώς ασκήθηκε από Καταναλωτικές Ενώσεις και το ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ., με τη συμμετοχή χιλιάδων εναγόντων.

Ξεκαθαρίζουν δε σε όλους τους τόνους πως η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία  που θέτει «δίχτυ προστασίας» για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα  δεν αποτελεί λύση  για τις πολλές χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που έχουν ήδη συνάψει δάνειο σε ελβετικό φράγκο καθώς η εν λόγω Οδηγία απευθύνεται στους μελλοντικούς λήπτες δανείων σε ξένο νόμισμα.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Η νίκη του Macron είναι μόνο η αρχή

admin

Μια γκρίζα Γερμανία κάνει το έργο της Μέρκελ πιο δύσκολο

admin

Ούτε η Ελλάδα θα σώσει το βαυαρικό CSU…

admin

Οι νέοι φορολογικοί κανόνες των ΗΠΑ είναι δώρο για την Ευρώπη

admin

Τι απέγινε με την επανίδρυση της Ευρώπης;

admin

Εθνική Τρ.:H Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία

admin

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

admin

Το Βερολίνο επιτίθεται στη χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας της ΕΕ

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση ή το πρόβλημα ;

admin

Θύμα της δημιουργικής ασάφειας και οι αποκρατικοποιήσεις

admin

Ωρολογιακή βόμβα τα ληξιπρόθεσμα χρέη

admin

Ο Buffett και ο Dimon είναι κοντόφθαλμοι σε σχέση με τους επενδυτές

admin

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα κόκκινα δάνεια -Στην κορυφή της λίστας η Ελλάδα

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

Οι ειδήσεις που «σημάδεψαν» το 2018

admin

Πώς επηρεάζουν τις κοινωνίες οι παγκόσμιες εξελίξεις και πού οδηγείται ο κόσμος

admin

Γιατί η αγορά έκανε νέο ρεκόρ μετά τα σχόλια Τραμπ για το Ιράν

admin

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι για το πλαφόν στα έντοκα

admin