Image default
Πρώτο Θέμα

Η τελευταία λογομαχία με το ΔΝΤ απειλεί την προθεσμία της αξιολόγησης

TSIPRAS LAGARDEΑντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την προθεσμία της με τους πιστωτές αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οδεύει προς μια επανάληψη των ανταγωνιστικών σχέσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας η οποία παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη νομισματική ένωση το 2015.

Κατά το σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας ξέσπασε και πάλι κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενός από τους θεσμούς που επιτηρούν το πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς οι ελεγκτές επέμειναν σε νομοθεσίες που θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η Αθήνα έχει μόλις περίπου μία εβδομάδα για να γεφυρώσει αυτές τις διαφορές προτού το Ταμείο ολοκληρώσει την αξιολόγησή του.

Παρ’ ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφωνήσει με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και έχουν πει πως η Ελλάδα δε χρειάζεται τα επιπλέον μέτρα για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν υποχωρήσει για να διατηρήσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σύμφωνα με άτομο με γνώση των συζητήσεων. Η κατηγορία του ΔΝΤ για το αδιέξοδο είναι μια στρατηγική που μπορεί να μη δουλέψει πια, καθώς ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μια πιο συγκροτημένη ομάδα.

«Υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να παρερμηνεύσει βασικούς πιστωτές όπως η Γερμανία και το ΔΝΤ και να είναι υπερβολικά ανένδοτη στις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται» είπε ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να κάνει περιττό για την ευρωζώνη και το ΔΝΤ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αναβιώσει τον κίνδυνο του Grexit.»

Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν απειλήσει να δώσουν τέλος στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. Η εμφανής επιμονή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ταμείου έχει προσφέρει μοχλό πίεσης στο ΔΝΤ όταν προωθεί τις απαιτήσεις του, ανέφερε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει προθεσμία ως τις 20 Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας, προτού ξεκινήσει η γεμάτη εκλογική σεζόν στην Ευρώπη, η οποία θα κάνει τις επιπλέον διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Τσίπρα πολιτικά δύσκολες. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα πιθανώς να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.

Σε μια έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, οι επιτηρητές του προγράμματος – η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το ΔΝΤ – ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τσίπρα να νομοθετήσει επιπλέον δημοσιονομικές περικοπές ύψους περίπου 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εάν η χώρα δεν πετύχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με άλλο άτομο με γνώση των συζητήσεων. Αυτά τα προληπτικά μέτρα αποτελούν τη βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις, προσέθεσε η πηγή.

Ο Τσίπρας ανέφερε το Σάββατο σε ομιλία του προς τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πως το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος των πεποιθήσεών του, πως φοβάται να πει στους ευρωπαίους την αλήθεια και πως παίζει ένα ατελείωτο παιχνίδι πόκερ. Ο Τσίπρας είπε πως οι συζητήσεις για το πρόγραμμα θα κλείσουν θετικά, όμως δεν είναι βέβαιος εάν το ταμείο θα έχει κεντρικό ρόλο.

Οι θεσμοί των πιστωτών ακόμη περιμένουν να μάθουν από την Ελλάδα εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Τσίπρα, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και περισσότερες ρυθμιστικές διορθώσεις για να βάλει στον σωστό δρόμο μια οικονομία που συστάλθηκε για επτά από τα οκτώ χρόνια έως το 2015 και για να βγει από το πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας το 2018. Η χώρα είχε ένα δημοψήφισμα, πέντε εθνικές εκλογές, έξει πρωθυπουργός και εννέα υπουργούς Οικονομικών από τα τέλη του 2009.

Οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων του 4,75% με λήξη των Απρίλιο του 2019 έπεσαν κατά 128 μονάδες βάσης την Παρασκευή, έως το 8,76%, ύστερα από τα υψηλά πέντε μηνών που σημείωσαν την Πέμπτη. Ο βασικός αθηναϊκός χρηματιστηριακός δείκτης ανέβηκε κατά 2,5%.

1

Η τελευταία πρόταση που δόθηκε στην Ελλάδα την Παρασκευή δείχνει πως παρ’ ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις των πιστωτών για τη χώρα μπορεί ακόμη να διαφοροποιούνται, η πορεία τους έχει ευθυγραμμιστεί.

Αυτό αφήνει τον Τσίπρα σε μια δύσκολη θέση: θα πρέπει είτε να συμφωνήσει σε επώδυνα μέτρα, όπως ένα χαμηλότερο όριο αφορολογήτου και περικοπές συντάξεων, τη στιγμή που η δημοτικότητά του έχει καταρρεύσει, είτε να προκηρύξει έκτακτες εκλογές, εκστρατεύοντας κατά των απαιτήσεων των πιστωτών και αναβιώνοντας τη λαϊκή εξέγερση κατά των όρων που συνοδεύουν τη γραμμή βοήθειας που κρατά την Ελλάδα στο ευρώ.

Ακόμη κι αν ο Τσίπρας αποδεχθεί να νομοθετήσει τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές, μπορεί να χρειαστεί να καταπιεί ακόμη πιο πικρό φάρμακο τους επόμενους μήνες: διαπραγματευόμενος ένα νέο δάνειο με προϋποθέσεις.

«Δε βλέπω κανέναν τρόπο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια το 2018» είπε ο Ζολτ Ντάρβας, στέλεχος του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Θεωρώ ένα τέταρτο πρόγραμμα αναπόφευκτο, εκτός κι αν οι εταίροι στην ευρωζώνη συγχωρήσουν τα μισά από τα δάνειά τους προς την Ελλάδα, κάτι που είναι πολιτικά ανέφικτο.»

Σχετικα αρθρα

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Πώς μπορεί η ΕΕ να καταρρεύσει το 2016

admin

Η ΕΚΤ μάς παρασύρει βαθύτερα στην τρέλα

admin

Προϋπολογισμος 2020:Ολη η εισηγητική επιστολή

admin

Είναι ο Covid-19 το τελος της Ευρώπης;

admin

Deutche Welle: Η απομείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει εντός του 2018

admin

Η Ιταλία είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης

admin

Η Ιταλία αφήνει πίσω τις ιδιωτικοποιήσεις και μιμείται τον γαλλικό κρατικό παρεμβατισμό

admin

Το νησί σταθερότητας της ευρωζώνης

admin

DW: Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών

admin

UniCredit: Υφεση φέτος, στο 9,1% – “Κλειδί” τα μέτρα της κυβέρνησης

admin

Το γερμανικό σχέδιο για το χρέος: Φτωχή ελάφρυνση, πλούσιο μαξιλάρι!

admin

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων

admin

Ο διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετους ομολόγου

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Μυστική διπλωματία για το deal με την τρόικα

admin

Οι αναδυόμενες φούσκες της Ευρώπης

admin

Moody’s:Θετικές από ουδέτερες οι προοπτικές της Πορτογαλλίας

admin