Image default
Πρώτο Θέμα

Αναπάντεχη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας καθώς παραμονεύει νέα κρίση

1 11Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε αναπάντεχα στο τέταρτο τρίμηνο, μετριάζοντας τη συνολική ανάπτυξη του έτους και αυξάνοντας τις ανησυχίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ξεκλειδώσει τους πόρους του προγράμματος διάσωσης.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,4% στους τελευταίους τρεις μήνες του 2016, αφού αναπτύχθηκε κατά το αναθεωρημένο 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με δήλωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής την Τρίτη. Η μέση προσδοκία σε έρευνα του - ήταν επέκταση 0,4%. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του -.

Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε διαφωνία με τους πιστωτές της καθώς η κυβέρνηση του Τσίπρα αρνείται να νομοθετήσει περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές που θα ενεργοποιηθούν εάν δεν πετύχει τους φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματός της για το 2018 και μετά. Η χώρα κινδυνεύει με νέα ύφεση και ακόμη μεγαλύτερα μέτρα λιτότητας εάν δεν πετύχει άμεσα συμφωνία για την εκταμίευση των πόρων διάσωσης, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο προκλήθηκε από την κατανάλωση» είπε ο Τάσος Αναστασάτος, οικονομολόγος της Eurobank στην Αθήνα. «Προς το τέλος του έτους είχαν ήδη ξεκινήσει να αναδύονται αμφιβολίες για τη σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και αυτό μπορεί να έκανε τους πολίτες πιο προσεκτικούς με τις δαπάνες τους.»

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της χώρας συνεχίζονται στα κεντρικά, χωρίς να έχει τεθεί ημερομηνία για την επιστροφή των αξιωματούχων που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Αθήνα, είπε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν είπε τη Δευτέρα πως προβλέπει η ελληνική οικονομία να επεκταθεί κατά 2,7% φέτος, και κατά 3,1% το 2018. Η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος δημιουργεί κίνδυνο πτώσης αυτών τον προβλέψεων, προσέθεσε η Κομισιόν. Το ποσοστό ανάπτυξης 0,3% για το 2016 είναι σε συμφωνία με την έκθεση της Κομισιόν, και έρχεται να συγκριθεί με προηγούμενη εκτίμησή της για συστολή 0,3%.

Το ότι τα στοιχεία της Τρίτης δείχνουν ανάπτυξη για το έτος αποδεικνύει ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν και πως δε χρειάζονται περισσότερα μέτρα λιτότητας, σχολίασε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η κυβέρνηση δε θα περάσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον σε μέτρα, προσέθεσε.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ετήσια επέκταση 0,3% για το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το αναθεωρημένο 2,2% του προηγούμενου τριμήνου. Η τριμηνιαία επέκταση στους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο προσαρμόστηκε στο 0,9% από το 0,8%.

Οι συχνές και μεγάλες αναθεωρήσεις στα στοιχεία ΑΕΠ της χώρας περιπλέκουν τις αναλύσεις της οικονομίας, ανάφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ.  

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ:Πρώτα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Καραβίας: Ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα η Eurobank

admin

Με το ελληνικό spread σε επίπεδα Οκτωβρίου 2009, η κρίση της Ευρωζώνης τέλειωσε και επισήμως

admin

Deutsche Welle: Ανακούφιση στο Βερολίνο για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

admin

Επιχειρήσεις: Ή άρθρο 99 ή συμφωνίες με distress funds

admin

Goldman Sachs: Θα συνεχισθεί το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας

admin

Ο κόσμος δεν αντέχει μία πιο ισχυρή αμερικανική οικονομία

admin

Λάτσης: Μένει στα ΕΛΠΕ με… συνεταίρους

admin

Στο «κόκκινο» ο ακτοπλοϊκός κλάδος

admin

Το δράμα του χρέους στην Ιταλία επιδεινώνεται

admin

Το μέγα αδιέξοδο του ελληνικού χρέους

admin

Πιο ανθεκτική η ανάπτυξη της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

Το μυστικό της επιτυχίας αποκαλύπτουν 7 κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες

admin

Επενδυτικές Ευκαιρίες και Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων

admin

Ισπανία και Ιράκ απογοητεύουν τους αυτονομιστές τους

admin

Στην δίνη του κοροναϊού οι αγορές

admin

Το Χ.Α., το stock picking και το… μεροκάματο

admin