Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ανησυχίες των επενδυτών εν όψει Eurogroup χτυπούν τα ελληνικά ομόλογα

bond money stuffΟι αποδόσεις των διετών ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν απότομα σήμερα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές που θα καθορίσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας την επόμενη εβδομάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αντέξει τις έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγές όταν ξέσπασε μια δημόσια διαφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις διαφορετικές απόψεις τους για την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν από τότε πως έχουν σημειώσει πρόοδο με το Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση, γεφυρώνοντας τις διαφορές τους για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να δεσμευτεί η Αθήνα για να εγκριθεί η επόμενη δόση χρημάτων από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής επί των οικονομικών της ΕΕ, βρίσκεται στην Αθήνα σε συναντήσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα. Έχει δείξει αισιοδοξία πριν από τη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαι βέβαιος πως η πρόοδος θα συνεχιστεί. Θα προσπαθήσουμε για μια συμφωνία, οι συζητήσεις είναι δύσκολες, αλλά εάν προσπαθείς μπορεί να έχεις πρόοδο» είπε ο κ. Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Σήμερα είμαστε πιο κοντά απ’ ότι ήμασταν χθες, και αύριο θα είμαστε ακόμη πιο κοντά.»

Οι αγορές περιμένουν με αγωνία τη συνάντηση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα, η οποία θα είναι η τελευταία μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα προτού ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών εκλογών από την Ολλανδία τον Μάρτιο.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου – το οποίο έχει μετατραπεί σε βαρόμετρο για τις εντάσεις του προγράμματος διάσωσης – έχει ανέβη κατά 34 μονάδες βάσης ως την ώρα δημοσίευσης του κειμένου, φτάνοντας στο 9,3%. Οι δεκαετείς αποδόσεις της Ελλάδας έχουν ανέβη 10 μονάδες βάσης, ως το 7,4%.

Οι πιστωτές της Ελλάδας διαφωνούν για τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσής της, με το ΔΝΤ να ζητά από την Αθήνα να νομοθετήσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για να παραμείνει στο πρόγραμμα της χώρας ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια.

Παρ’ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αρκετά χρήματα για να κάνει μια σειρά αποπληρωμών χρέους τους επόμενους μήνες, δεν αναμένεται να μπορέσει να καλύψει τη δόση του Ιουλίου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς νέα δόση πόρων διάσωσης.

Ύστερα από τις συζητήσεις με τον κ. Μοσκοβισί σήμερα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε πως οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις – οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του ορίου για την πληρωμή φόρου εισοδήματος – δε θα πρέπει να επιβάλουν περαιτέρω βάρος λιτότητας σε μια χτυπημένη από την κρίση οικονομία.

Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν «μηδενική καθαρή δημοσιονομική επίδραση. Το μήνυμα είναι αρκετά με τη λιτότητα» είπε ο κ. Τσίπρας.

 Μια «ολοκληρωμένη» συμφωνία, όπου όλες οι πλευρές θα έχουν διευθετήσει τις διαφορές τους για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και την ελάφρυνση χρέους είναι «εξαιρετικά απίθανη» την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Μουζτάμπα Ραχμάν της Eurasia group.

«Πιο ρεαλιστικό είναι το Eurogroup να τοποθετήσει κάποια πολιτικά θεμέλια που θα επιτρέψουν μια συμφωνία αργότερα τον Μάρτιο, πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία στα μέσα του μήνα» είπε ο κ. Ραχμάν.   

Σχετικα αρθρα

Η αυτοκρατορία της μπύρας : Το 90% της κατανάλωσης είναι εγχώριας παραγωγής

admin

Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα προβλέπουν 35 CEOs πολυεθνικών

admin

Τρόικα: Ρίχνει την κυβέρνηση με ένα… email!

admin

Ο λογαριασμός δισεκατομμυρίων που μπορεί να βουλιάξει τις διαπραγματεύσεις του Brexit

admin

Διπλό βέτο τρόικας για τα «κόκκινα δάνεια»!

admin

ΗΠΑ και Ευρώπη παλεύουν με το φάντασμα της ανάκαμψης

admin

Οι ειδήσεις που «σημάδεψαν» το 2018

admin

Bloomberg: Οι εκλογές θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα -Στο πράσινο οι οικονομικοί δείκτες

admin

Η Δύση διαγράφει την Τουρκία

admin

Τέλος ο Ματέο Ρέντσι

admin

Τεχνολογικοί «κραδασμοί» στην Αμερική

admin

Vodafone: Γιατί «έπεσε» το δίκτυο της-Σε απόγνωση χιλιάδες συνδρομητές της

admin

Κόφτης έως 20% στις νέες συντάξεις του Δημοσίου

admin

Αλλάζει σελίδα η Fed

admin

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την υποχώρηση του ευρώ

admin

Τι λέει ο Richard D. Wolff για αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα…

admin

Παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών…

admin

Το τελευταίο χαρτί Σαμαρά

admin