Image default
Πρώτο Θέμα

Αργεί η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στη Βρετανία

englishΗ Theresa May έθεσε στον εαυτό της την προθεσμία της 31ης Μαρτίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, στην ομιλία της στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος το περασμένο έτος. Πολλοί στο Westminster και αλλού στην ΕΕ υποθέτουν ότι θα εκμεταλλευτεί την συνάντηση των ηγετών της 9-10 Μαρτίου για να τους το κοινοποιήσει.

Μια λογική αιτία για αυτό είναι πως η τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Βουλή των Λόρδων (κοινοποίηση αποχώρησης) έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου, κάτι που θα φαινόταν ότι είναι σχεδιασμένο για να συνδεθεί με την σύνοδο κορυφής στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει μέχρι αργότερα τον Μάρτιο.

Κοινοβουλευτική διαδικασία

Ακόμη κι αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης στη Βουλή των Λόρδων και δεν υπάρξει “πινγκ-πονγκ” μεταξύ των ομολόγων και της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τροποποιήσεις, το Royal Assent, το τελικό στάδιο που απαιτείται για να γίνει νόμος το νομοσχέδιο, ΄ίσως να μην λάβει χώρα στη σύνοδο της 9-10 Μαρτίου. Ωστόσο, είναι ίσως πιο πιθανό ότι θα υπάρξουν πραγματικά μερικά πισωγυρίσματα μεταξύ της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων,που σημαίνει ότι θα χαθεί η ημερομηνία της 7ης Μαρτίου. Στην πραγματικότητα, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, David DAvis, δήλωσε κάτι αντίστοιχο την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι οι βουλευτές στη Βουλή των λόρδων είναι βέβαιοι ότι έχουν την απαιτούμενη στήριξη για να περάσουν τροποποιήσεις σε θέματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα. Θα ξέρουμε περισσότερα αυτή την εβδομάδα, όταν το Κοινοβούλιο επιστρέψει μετά από τη διακοπή των εργασιών του.

Ολλανδικές εκλογές και συνέδριο του SNP

Η εβδομάδα που ακολουθεί θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση ώστε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. Πρώτον, οι ολλανδικές γενικές εκλογές θα λάβουν χώρα στις 15 Μαρτίου, και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα θελήσει να κατηγορηθεί ότι τις επισκιάζει -ιδιαίτερα όταν η δημοτικότητα του Geert Wilders έχει θέσει το ζήτημα της συμμετοχής στην ΕΕ στο επίκεντρο της εκστρατείας.

Δεύτερον, το ανοιξιάτικο συνέδριο του SNP θα λάβει χώρα στις 17-18 Μαρτίου. Δεδομένου ότι, για το ζήτημα του Brexit, οι εντάσεις μεταξύ Westminster και Εδιμβούργου είναι ήδη υψηλές, η κυβέρνηση είναι απίθανο να τις ενισχύσει περαιτέρω με το να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ όταν η ηγέτης του SNP, Nicola Sturgeon πρόκειται να δώσει μια ομιλία η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στο ζήτημα του δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Επέτειος 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης

Ο επόμενος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι ότι η ΕΕ έχει προγραμματίσει εορτασμούς για την 60η επέτειο της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαΐου -η May έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθεί. Όπως έχει επισημάνει ο συνάδελφός μου Vincenzo Scarpetta, οι ηγέτες της ΕΕ είναι απίθανο να δουν με καλό μάτι το εορταστικό mood της συνάντησής τους να χαλάει από την επίσημη κοινοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρησή του, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Ο συμβολισμός μετράει.

Αυτά όλα σημαίνουν πως εάν το Άρθρο 50 δεν ενεργοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής της 9-10 Μαρτίου, η εβδομάδα που αρχίζει στις 27 Μαρτίου είναι η μόνη εβδομάδα που απομένει, επομένως η έναρξη της διαδικασίας μπορεί να περιμένει μέχρι τότε.

Πρώτον, υπάρχουν δύο ακόμη ζητήματα. Όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, όσο το δυνατόν αργότερα τον Μάρτιο ξεκινήσει η διαδικασία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο περισσότερος χρόνος θα υπάρχει για τις ουσιαστικές συνομιλίες (κάτι που θα είναι δύσκολο πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου) και δεδομένου του μικρό χρονοδιαγράμματος, ακόμη και δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Και ενώ θα ήταν καλύτερα να καταθέσει επισήμως την πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 50 στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, δεν υπάρχει λόγος να το κάνει. Πραγματικά, ο David Cameron απλώς έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, όταν ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία διαπραγμάτευσης πριν από το δημοψήφισμα, επομένως και η Theresa May θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα, για την ενεργοποίηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη του Wolfgang Schaeuble

admin

ΕΥ: Ποια εμπόδια ορθώνονται στα σχέδια των εταιρειών για ΙPO

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

admin

Ξεκινά τη Δευτέρα η αξιολόγηση από τους δανειστές

admin

Πού οφείλεται το «ξεφόρτωμα» στις τράπεζες;

admin

Πιθανή μια εμπορική διένεξη ΕΕ – ΗΠΑ

admin

Γιατί το παγκόσμιο νόμισμα θα παραμείνει ένα απραγματοποίητο όνειρο

admin

Πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές;

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Λαθρεμπόριο: Αιχμές Σούρλα κατά διυλιστηρίων!

admin

Άνεμος μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία

admin

Ένας από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου κρούει (πάλι) τον κώδωνα του κινδύνου

admin

Το «παιχνίδι» της Ρωσίας σε Συρία και Ουκρανία

admin

Χαμηλές τιμές στον καπνό – Πάνω οι πωλήσεις καπνικών προϊόντων

admin

Τι συμβαίνει με την Nova;

admin

Η νέα Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ

admin

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθορίζεται από τις εξελίξεις στο εσωτερικό

admin