Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη θα χάσει την προθεσμία της ελληνικής αξιολόγησης

eurozone crisis 007Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα χάσουν την προθεσμία αυτής της εβδομάδας για να συμφωνήσουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εκταμίευση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας για την Ελλάδα, επεκτείνοντας τη διαμάχη μέσα στην εκλογική σεζόν στην Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου οι διπλωμάτες φοβούνται ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολιτικοποιημένη.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως οι δύο πλευρές παραμένουν σε σύγκρουση για την απαίτηση του ΔΝΤ να προσφερθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα και ευκολότεροι στόχοι πλεονάσματος, κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία που ήλπιζαν πολλοί στην κρίσιμη συνάντηση των υπουργός τη Δευτέρα μπορεί να απέχει μήνες.

Παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία χωρίς τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούλιο, οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης βιάζονται να κλείσουν συμφωνία με το ΔΝΤ στο eurogroup της Δευτέρας ώστε το ανάστατο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρών να μη γίνει θέμα συζήτησης στις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Οι ολλανδοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν νέο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα, ενώ οι γάλλοι θα ψηφίσουν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο.

Όμως οι υπουργοί δεν αναμένεται να πάρουν κάποια «κρίσιμη απόφαση» για το πρόγραμμα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ με συμμετοχή στις συζητήσεις, ο οποίος προσέθεσε πως χρειάζεται ουσιαστική περαιτέρω τεχνική δουλειά και πολιτικοί συμβιβασμοί για να εξασφαλιστεί συμφωνία.

Οι επενδυτές έχουν τρομάξει από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, στέλνοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με λήξη το 2019 πάνω από το 9,5%.

Παρ’ ότι η ευρωζώνη έχει αντιμετωπίσει παρόμοιους γκρεμούς για την Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο και μόνο για να πληρώσει τις δόσεις βοήθειας χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάποιοι διπλωμάτες φοβούνται πως το αυξανόμενο εθνικιστικό αίσθημα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της εκλογικής σεζόν μπορεί να κάνει μια παρόμοια λύση αδύνατη φέτος.

Μια ομάδα κυβερνήσεων της ευρωζώνης υπό τη Γερμανία έχει ως τώρα αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ να προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μια ιδέα που εχθρεύονται οι ψηφοφόροι στη Γερμανία και την Ολλανδία, αντιμετωπίζει όμως και εσωτερικές πιέσεις για να διατηρήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θεωρείται πιο αξιόπιστος επιτηρητής προγράμματος από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Στην προσπάθεια να κρατήσουν το ταμείο στο πρόγραμμα, οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ δουλεύουν μαζί με την Αθήνα για να εξασφαλίσουν το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας για φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, που το ταμείο λέει ότι χρειάζονται ώστε η χώρα να πετύχει τους υπάρχοντες στόχους πλεονάσματος. Εάν συμφωνηθεί το πλαίσιο, θα επιτρέψει στις ομάδες των αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ να επιστρέψουν στην Αθήνα και να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρόσκρουσης στις συζητήσεις.

Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία για τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν περαιτέρω δύσκολες συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έχει ξεκαθαρίσει στους ομολόγους του πως δε θα ζητήσει κοινοβουλευτική στήριξη για το ξεκλείδωμα περαιτέρω δόσεων βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Παρ’ ότι η προθεσμία του Ιουλίου προσφέρει στους αξιωματούχους κάποια περιθώρια ελιγμών, υπάρχουν επίσης ανησυχίες στις πρωτεύουσες για τις πρόσφατες αναταραχές στις αγορές και τους φόβους για το πολιτικό παράθυρο για μια συμφωνία μπορεί να κλείσει εάν η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθήσει να μεταβάλει την πολιτική των ΗΠΑ στο ΔΝΤ.

«Είναι απαραίτητο να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία; Όχι» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας πως δε συζητείται καμία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών μέχρι την τακτική συνεδρίαση του επόμενου μήνα. Παρ’ όλα αυτά, «στην παρούσα κατάσταση του κόσμου, είναι προτιμότερο να φτάσουμε σε μια κατάληξη σύντομα.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης είπε την Πέμπτη πως ο στόχος της Αθήνας για τη συνάντηση της Δευτέρας είναι να καθοριστούν οι «κεντρικοί άξονες» μιας πιθανής συμφωνίας, όμως η χώρα δε θέλει να δεχτεί «ούτε ένα» επιπλέον μέτρο λιτότητας.  

Σχετικα αρθρα

“Σκωτσέζικο ντους” για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένδυσης

admin

Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να διαλύσει την Ευρώπη

admin

Νομισματικός πόλεμος προ των πυλών;

admin

Τι κρύβει το comeback του «έξυπνου χρήματος» σε μετοχές-ομόλογα

admin

H Eυρώπη στο επίκεντρο του Μακρόν

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Πετρέλαιο και Κοροναϊός: Ο OPEC+ έχει μία και μόνη λύση για να αποφύγει την καταστροφή

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

XA:7 μήνες ανόδου

admin

Financial Times: Ρίγη στις αγορές ομολόγων από την πολιτική αστάθεια σε Ρώμη και Μαδρίτη

admin

Ζήτημα χρόνου ένας συμβιβασμός Ρώμης-Βρυξελλών

admin

Το γερμανικό σχέδιο για το χρέος: Φτωχή ελάφρυνση, πλούσιο μαξιλάρι!

admin

Γερμανία: Συντροφικά μαχαιρώματα στην ακροδεξιά AfD

admin

Το κινεζικό δίλημμα της Ιταλίας

admin

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα

admin

To ΔΝΤ κατσαδιάζει τις ΗΠΑ

admin

Η Μέρκελ συσπειρώνει το κόμμα της…

admin

Aντιπερισπασμός οι προσεγγίσεις Ελλάδας και Ρωσίας για Μέρκελ και Ολλάντ

admin