Image default
Πρώτο Θέμα

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία για τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους

bond money stuffΤα ομόλογα διακινούνται ελάχιστα, και οι αγοραστές τους τείνουν να είναι εξαιρετικά εξειδικευμένοι, όμως το δεκαετές χρέος της Ελλάδας είναι περισσότερο σημαντικό απ’ ότι αφήνει να φανεί το μέγεθος της αγοράς.

Η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των ελληνικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων λειτουργεί ως ένδειξη διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στις αγορές χρέους, δείχνοντας πως μια πτώση στις τιμές των ομολόγων της χώρας μπορεί να επηρεάσει άλλες αγορές, όπως το εταιρικό χρέος. Αυτή η διαφορά, και η ευρωπαϊκή πιστωτική καμπύλη, που μετρά τη διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των χρεογράφων με υψηλές αποδόσεις και με επενδυτικό βαθμό, έχουν μια συσχέτιση 0,76 από τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το -.

1

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα ραντάρ των επενδυτών το 2017, με τις συζητήσεις με τους πιστωτές της για την εξασφάλιση των νεότερων δόσεων από το πρόγραμμα διάσωσής της να φτάνουν σε νέο αδιέξοδο, προκαλώντας την άνοδο των αποδόσεων. Αυτού του είδους οι αυξήσεις, στη χώρα όπου ξεκίνησε η κρίση χρέους της ευρωζώνης, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ακόμη κι αν ο πιστοληπτικός βαθμός των ομολόγων και η τάση για ξαφνικές κινήσεις τα κάνουν απλησίαστα για πολλούς επενδυτές.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν πως ο τζίρος στην ηλεκτρονική, δευτερεύουσα αγορά τίτλων, ή ΗΔΑΤ, είχε σύνολο 26 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο μήνα μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, λιγότερα από το ζενίθ των 136 εκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004, ενώ ο ετήσιος όγκος των 519 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι ήταν ο χαμηλότερος από τουλάχιστον το 2001. Η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις προσφοράς και ζήτησης για τα δεκαετή ομόλογα, ένα ακόμη μέτρο της ρευστότητας της αγοράς, είναι περίπου 24 μονάδες βάσης, ενώ για το βασικό γερμανικό χρέος είναι 0,4 μονάδας βάσης.

Καθώς οι τελευταίες συζητήσεις για το χρέος παραμένουν στάσιμες, η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων έχει φτάσει στις 737 μονάδες βάσης, από τις περίπου 640 μονάδες βάσης που ήταν στις 25 Ιανουαρίου. Η κίνηση στην καμπύλη του ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους υπήρξε πιο περιορισμένη σε αυτήν την περίοδο, επεκτεινόμενη κατά μόλις πέντε μονάδες βάσης, με τη συσχέτιση ανάμεσα στις δύο σειρές το 2017 να πέφτει στο 0,24 ως αποτέλεσμα. Μια συσχέτιση 1 θα σήμαινε πως οι δύο διαφορές κινούνται παράλληλα.

Εάν, ωστόσο, η διαμάχη για το ελληνικό χρέος γίνει πιο έντονη, η ιστορική ισχύς της σχέσης ανάμεσα στα δύο μέτρα υποδεικνύει πως μια πιο ουσιαστική κλίση της πιστωτικής καμπύλης μπορεί να είναι αναπόφευκτη.     

Σχετικα αρθρα

O Elon Musk παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με την επίθεση στους αναλυτές

admin

G20, η σύνοδος των αντιφάσεων

admin

DW: Η αγωνία των αγορών πριν το Brexit

admin

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι λαϊκιστές ψάχνουν τον επόμενο στόχο

admin

Νέες αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

Οι Γερμανοί δεν αφήνουν τον Ντράγκι να… τυπώσει

admin

Ο Μακρόν ενισχύει τα σχέδια για τη στήριξη της ΕΕ

admin

DW: Γαλλογερμανικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με ερωτηματικά

admin

DW: Η Ιταλία μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

admin

Ο «παγωμένος» Γενάρης των «καυτών» ανατροπών

admin

Bloomberg: Ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές το ευρωπαϊκό ράλι των $3,5 τρισ.

admin

Στέλιος Χατζηιωάννου: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσεις στην Ελλάδα

admin

Το ράλι των ομολόγων και το νέο QE

admin

Ισχυρό sell-off στα ιταλικά ομόλογα, σημαντικές πιέσεις και στα ελληνικά

admin

WSJ: Πώς τα ελληνικά ομόλογα αγαπήθηκαν από τους επενδυτές

admin

Fitch Solutions: Ύφεση 10,4% στην Ελλάδα φέτος και χρέος-ρεκόρ

admin

Η στροφή της Τουρκίας προς την ανατολή μπορεί να σταματήσει

admin

Τι συμβαίνει με την δόση ;

admin