Image default
Πρώτο Θέμα

Οι εφημερίδες υποδέχονται περισσότερους ψηφιακούς συνδρομητές στην εποχή των ψευδών ειδήσεων

online news better optionΓια τις εφημερίδες, το 2016 ήταν μια χρονιά ραγδαίων ανόδων και επώδυνων πτώσεων. Καθώς η έντυπη διαφήμιση μειώθηκε, οι εκδότες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναζωογονήθηκαν από τις συνταρακτικές ειδήσεις γεγονότων όπως το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Μόλις έξι εβδομάδες από το ξεκίνημα του νέου έτους, ο κύκλος ειδήσεων δε δίνει δείγματα επιβράδυνσης. Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον, αυτό το «αυξημένο ενδιαφέρον» πιθανότατα θα συνεχιστεί όσο ο Λευκός Οίκος «θα συνεχίσει να δημιουργεί ειδήσεις και αντιπαραθέσεις» λέει ο Μαρκ Τόμσον, γενικός διευθυντής των New York Times.

Ο Τύπος έχει υπάρξει τόσο σάκος του μποξ όσο και ευεργετούμενος της εποχής του Τραμπ: μόνο οι NYT προσέθεσαν 267.000 συνδρομητές στο τρίτο τρίμηνο, τους περισσότερους από αυτούς μετά την εκλογή του κ. Τραμπ. Ο κ. Τόμσον χρησιμοποίησε την άνοδο για να ανταπαντήσει στους ισχυρισμούς του προέδρου πως η εφημερίδα καταρρέει και αποτελεί προμηθευτή «ψευδών ειδήσεων». Ύστερα από tweet του κ. Τραμπ πως οι συνδρομητές των NYT φθίνουν, απάντησε σε συνδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα: «Όχι και τόσο, κύριε πρόεδρε».

Καθώς ο τομέας των εφημερίδων μάχεται τον Τραμπ, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις για τους δύο πυλώνες του, τη διαφήμιση και τα έσοδα κυκλοφορίας. Οι εκδότες πρέπει να αντέξουν την πτώση των εντύπων, να ανταγωνιστούν στην ψηφιακή αγορά όπου κυριαρχεί το Facebook και το Google, και να μετατρέψουν τις πρόσφατες αυξήσεις αναγνωστών σε μια βιώσιμη ανάπτυξη στα έσοδα κυκλοφορίας.

Η διάβρωση των πωλήσεων έντυπων διαφημίσεων ξεκίνησε στις αρχές του 2016 και δεν υποχώρησε. Μόνο στο τέταρτο τρίμηνο, οι έντυπες πωλήσεις έπεσαν 20% στους New York Times και τη McClatchy, διακινήτρια 29 ημερήσιων αμερικανικών εφημερίδων. Η Gannett, ιδιοκτήτρια της USA Today, ανέφερε πτώση 15% στις ΗΠΑ και 14 στη Newsquest, τη βρετανική της αλυσίδα. Η News Corp ανέφερε πως η πτώση στα έντυπα παρέσυρε τα συνολικά έσοδα από διαφημίσεις σε πτώση 29% στη News UK (η οποία διακινεί τη The Sun και τους The Times), 20% στην εκδότρια της Wall Street Journal, και 12% στις αυστραλιανές εφημερίδες. Οι Financial Times και η Tronc, η ιδιοκτήτρια των Los Angeles Times και Chicago Tribune, έχουν επίσης χτυπηθεί.

1

Δεν υπάρχει ένας μοναδικός λόγος για την πτώση σε ολόκληρη τη βιομηχανία, όμως οι εκδότες υποδεικνύουν τη μεταβολή των δαπανών προς τα ψηφιακά μέσα και την απόσυρση μεγάλων εμπόρων, όπως στη λιανική και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψηφιακές αναταράξεις στις δικές τους βιομηχανίες.

Οι τύχες των εντύπων δεν αναμένονται να βελτιωθούν. Οι παγκόσμιες δαπάνες για διαφημίσεις σε εφημερίδες θα μειωθούν κατά 8% ανά έτος μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με τη Magna Global.

Οι εκδότες ανταπαντούν σφίγγοντας τα λουριά και κάνοντας τις λειτουργίες των εντύπων πιο αποδοτικές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εθνικές εκδότριες εφημερίδων ετοιμάζονται να αναπτύξουν κοινή υπηρεσία πώλησης διαφημίσεων για τους μεγάλους διαφημιστές.

Το σχέδιο δέχτηκε χτύπημα τον περασμένο μήνα, ωστόσο, όταν οι Daily Mail και General Trust, οι μητρικές των Daily Mail και Mail on Sunday, αποσύρθηκαν από τις συζητήσεις. Οι άλλες εταιρείες έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα συνεχίσουν να εξετάζουν τη στενότερη συνεργασία, αλλά χωρίς τις δύο μεγάλες εφημερίδες μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ελκυστική.

Αλλού, τα γραφεία σύνταξης μικραίνουν. Η Wall Street Journal έχει μειώσει την έντυπη έκδοχή της και καταργήσει 200 θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να αποταμιεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια. Η Gannett μείωσε το εργατικό της δυναμικό κατά 2% τον Οκτώβριο. Οι NYT, όπου τα καθαρά έσοδα έπεσαν κατά 54% το 2016, σχεδιάζουν να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους και να καταργήσουν κάποιες συντακτικές θέσεις φέτος.

Η Guardian, η οποία έχει προειδοποιήσει το προσωπικό της να περιμένει περισσότερες απώλειες φέτος καθώς τελειώνει άλλα 90 εκατομμύρια λίρες σε ρευστό, σκέφτεται να μειώσει τα έξοδά της μετατρεπόμενη σε έκδοση tabloid, η οποία θα τυπώνεται από τη News UK.

Η κρίση έχει δει ακόμη και κάποιους ορκισμένους αντιπάλους να αφήνουν στην άκρη τα ανταγωνιστικά τους ένστικτα. Οι τίτλοι της Express, ιδιοκτησίας του Ρίτσαρντ Ντέσμοντ, βρίσκονται σε συζητήσεις με την ιδιοκτήτρια της Daily Mirror Trinity Mirror για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα μοιράζεται τις παρασκηνιακές λειτουργίες.

Η πτώση των εντύπων δεν έχει ανακοπεί από την αντίστοιχη εισροή ψηφιακών δολαρίων, εν μέρει επειδή οι περισσότερες διαδικτυακές δαπάνες ρέουν στο Google και το Facebook, τα οποία απορροφούν περίπου δύο τρίτα της αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων. Ο Μπράιαν Ουίσερ, αναλυτής της Pivotal Research Group, υπολογίζει πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, είχαν το 116% της ανάπτυξης διαφημίσεων εκτός αναζήτησης – κάτι που σημαίνει ότι η υπόλοιπη αγορά συρρικνώθηκε κατά 5%.

Το κομμάτι των εκδοτών στην ψηφιακή πίτα δεν έχει αποδειχθεί τόσο μεγάλο όσο ήλπιζαν κάποιοι. Μόλις λίγα χρόνια πριν, οι διευθυντές των εφημερίδων περηφανεύονταν για τη δυνατότητά τους να προσελκύσουν τεράστιους αριθμούς αναγνωστών στις ιστοσελίδες τους. Σήμερα, πολλοί γυρίζουν την πλάτη στις διαφημίσεις.

2

«Δεν προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα χτυπήματα και να πουλήσουμε διαφημίσεις με χαμηλά περιθώρια κέρδους με βάση αυτά. Δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε τον αγώνα των επισκέψεων» ανέφεραν οι NYT στην πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ετήσιας αξιολόγησης στρατηγικής.

Οι εκδότες λαμβάνουν επίσης υπόψη τις ανησυχίες για τη διαφάνεια των ψηφιακών μέσων, όπως τις εκφράζουν μεγάλες εταιρείες όπως η Procter & Gamble, η οποία έχει θέσει υπό εξέταση τις ψηφιακές της δαπάνες. Η News Corp εξετάζει το δικό της δίκτυο ψηφιακών διαφημίσεων για να «προσφέρει ένα μεγάλο, υψηλής ποιότητας κοινό στους διαφημιστές, οι οποίοι σίγουρα ανησυχούν, και σωστά, για τις σκοτεινές γωνίες της ψηφιακής διαφήμισης» είπε ο Ρόμπερτ Τόμσον.

Υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία. Στη DMGT, το κενό ανάμεσα στις πωλήσεις έντυπων διαφημίσεων για τις Daily Mail και Mail on Sunday και τα έσοδα από τις ψηφιακές διαφημίσεις της Mail Online έπεσε στα 4 εκατομμύρια λίρες στους τρεις τελευταίους μήνες του 2016 από τα 18 εκατομμύρια λίρες στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Με τα διαφημιστικά έσοδα της ιστοσελίδας να αυξάνονται κατά 17% και των εντύπων να πέφτουν κατά 12%, η Mail μπορεί σύντομα να βασίζεται περισσότερο στις ψηφιακές διαφημίσεις παρά τις παραδοσιακές έντυπες.

Αντιμέτωπες με την αμείωτη διάβρωση των εντύπων και τη μειωμένη δυνατότητα να μετατρέψουν τις ψηφιακές επισκέψεις σε έσοδα από διαφημίσεις, πολλές νέες εταιρείες έχουν αποφασίσει να στηρίξουν το μέλλον τους χρεώνοντας τους συνδρομητές για premium περιεχόμενο.

Οι New York Times έκλεισαν το 2016 με 1,6% ψηφιακούς συνδρομητές, με αύξηση 47% χάρη στο μετεκλογικό ξέσπασμα που είδε περισσότερα μέλη να εγγράφονται στο τέταρτο τρίμηνο απ’ ότι το 2013 και το 2014 αθροιστικά.

Η Washington Post είδε αύξηση 75% στους συνδρομητές της το 2016, διπλασιάζοντας τα έσοδα από την ψηφιακή κυκλοφορία. Τον Ιανουάριο, η εφημερίδα απέκτησε 30% περισσότερους ψηφιακούς συνδρομητές απ’ όσους είχε τον Νοέμβριο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η Wall Street Journal προσέλκυσε 110.000 νέους ψηφιακούς συνδρομητές στο τέταρτο τρίμηνο και λέει πως το 1 εκατομμύριο των συνολικών ψηφιακών συνδρομητών της ξεπερνά το μισό της γενικής της βάσης συνδρομητών. 

Και άλλοι εκδότες έχουν επωφεληθεί από τη λεγόμενη «ώθηση του Τραμπ». Το ερώτημα τώρα είναι εάν μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα κέρδη. Πολλοί νέοι συνδρομητές βρίσκονται σε εκπτωτικές προσφορές, και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα πρέπει να τους πείσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν μόλις ανέβουν οι τιμές.

Γενικότερα, οι εφημερίδες πρέπει να επιταχύνουν την ανάπτυξη εσόδων από τους ψηφιακούς αναγνώστες. Οι NYT, για παράδειγμα, έχουν βάλει στόχο να φτάσουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικά ψηφιακά έσοδα μέχρι το 2020. Το 2016, τα συνολικά έσοδα από ψηφιακές διαφημίσεις και συνδρομές ήταν 442 εκατομμύρια δολάρια – περίπου 28% των συνολικών εσόδων. Το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης παραμένει έντυπο.

Οι εκδότες δοκιμάζουν μια πληθώρα τρόπων για να προσελκύσουν περισσότερους συνδρομητές και να δημιουργήσουν νέες γραμμές εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επενδύσεων σε βίντεο, εικονική πραγματικότητα και μεταδόσεων, και της συνεργασίας με ψηφιακές εταιρείες για να προσελκύσουν νέες ομάδες αναγνωστών.

3

Η Washington Post, η οποία προσλαμβάνει δεκάδες δημοσιογράφους και αναπτύσσει την ομάδα της για τα βίντεο, ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα να δημοσιεύσει μια ημερήσια έκδοση, με ενημερώσεις έκτακτων ειδήσεων, απευθείας μέσω Snapchat. Οι NYT, παρ’ ότι μειώνουν τις δαπάνες σε άλλους τομείς, θα επενδύσουν 5 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη της κυβέρνησης Τραμπ.

Wall Street Journal και NYT έχουν σκεφτεί να προσφέρουν ψηφιακές συνδρομές χωρίς διαφημίσεις, τιμολογούμενες ως premium για αναγνώστες που θα στρέφονταν διαφορετικά σε ad blockers.

Άλλη μία πιθανότητα είναι η ομαδοποίηση των ψηφιακών συνδρομητών. Η Amazon προσφέρει στα 54 εκατομμύρια μέλη του Prime της στις ΗΠΑ μεγάλες εκπτώσεις σε συνδρομές στην Washington Post (η οποία ανήκει στον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος) από το 2015.

Γενικά, πολλά στελέχη και παρατηρητές των εφημερίδων λένε πως βλέπουν ενθαρρυντικά σημάδια πως οι αναγνώστες γίνονται πιο πρόθυμοι να πληρώσουν για ειδήσεις. Η συνεχής επίθεση του κ. Τραπ κατά των μέσων ενημέρωσης ως διακινητές «ψευδών ειδήσεων» καθώς και η αυξανόμενη ανησυχία για τη διάδοση της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να δώσει ώθηση στη βιομηχανία το 2017.

«Από το Brexit έως τον Τραμπ, η άνοδος του λαϊκισμού ευνοεί τη στροφή προς την υψηλής ποιότητας πληροφόρηση» έγραψε ο σχολιαστής Φρεντερίκ Φιγιού σε άρθρο στη Monday Note.   

Σχετικα αρθρα

Νέο ασφαλιστικό: Έρχεται στη Βουλή- Τι αλλαγές φέρνει

admin

ΔΝΤ: H παγκόσμια ύφεση θα είναι λιγότερη από την εκτιμώμενη τον Ιούνιο-Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

admin

Δικηγορικές εταιρείες: Ενοχλήσεις ακόμη και στον χώρο εργασίας των οφειλετών

admin

Η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει μια εκπληκτική ευρωστία λόγω… Ομπάμα και Fed

admin

Γερμανικός Τύπος: Θετική η αποτίμηση για τον τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας

admin

XA:Τράπεζες στο επίκεντρο, σε κομβικό σημείο ο Γενικός Δείκτης

admin

Νεα αναταράχη στα ομόλογα του Νότου

admin

Γερμανικός Τύπος: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέο δάνειο για την Ελλάδα το 2018

admin

Alpha:Η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο χρέος

admin

Πρόκληση για την Ιταλία οι εκλογές του 2018

admin

Η Βραζιλία πρέπει να ξεπεράσει τον Λούλα

admin

Γιατί ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρώπη δε θα λύσει τίποτα

admin

Το δίλημμα για το «βουνό» του παγκοσμίου χρέους

admin

Η Μέρκελ διατηρεί τη στάση της στο προσφυγικό παρά τις απώλειες στις κάλπες

admin

Ο εμπορικός «πόλεμος» της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Κίνα μόλις ξεκίνησε….

admin

Attica: Ο «βρώμικος» πόλεμος για την ανακεφαλαιοποίηση

admin

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία – και γιατί δεν θα το κάνει

admin

Το ΔΝΤ, το χρέος και η δόση του Ιουλίου…

admin