Image default
Πρώτο Θέμα

Τα 3 σενάρια για την αξιολόγηση και στο βάθος το QE

troika 3 

Από την αρχή της κρίσης, ο χρόνος δεν ήταν ποτέ σύμμαχος της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η κυβέρνηση έχει μόνο έναν τρόπο να επιταχύνει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που θέλει, δηλαδή προς μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα διευκολύνει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές: να φτάσει άμεσα στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τους θεσμούς. Οσο η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοικτή, τόσο οι πιστωτές έχουν άλλοθι για να καθυστερούν τον μεταξύ τους συμβιβασμό για το χρέος. Εάν κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς, θα αυξηθεί η πίεση προς το Βερολίνο να κάνει τις εκπτώσεις στο θέμα του χρέους, που ζητεί το ΔΝΤ. Θα μπορέσει, στη συνέχεια, το Ταμείο να πάρει μια απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα έως την εαρινή σύνοδό του στις 21 – 23 Απριλίου και ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος του ίδιου μήνα να επικυρώσει τη συνολική συμφωνία.

Πλέον τρία σενάρια είναι ανοιχτά:

1. Οι διαφορές δεν γεφυρώνονται, το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές υποχρεώνονται πλέον να επινοήσουν ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης με αποκλειστικά ευρωπαϊκή επιτήρηση. Πέραν των πολιτικών επιπλοκών που θα προκαλέσει, το σενάριο αυτό απαιτεί χρόνο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα είναι έτοιμες όλες οι πλευρές έως τον Ιούλιο, όταν πρέπει να πληρωθούν λήξεις ελληνικών ομολόγων ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

2. Το ΔΝΤ και το Βερολίνο αγοράζουν χρόνο, καταλήγοντας σε μια προσχηματική συμφωνία, όπου τα μέτρα ελάφρυνσης δεν συγκεκριμενοποιούνται. Το Ταμείο παραμένει μέχρι νεωτέρας στο πρόγραμμα με λίγα χρήματα και πολλές επιφυλάξεις και όλα ξανασυζητούνται μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οπως και το πρώτο, έτσι κι αυτό το σενάριο έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, καθώς το ΔΝΤ φρόντισε να το «σκοτώσει» νωρίς, ξεκαθαρίζοντας πως θέλει τουλάχιστον παραμετροποίηση των μέτρων.

3. Οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μια πραγματική συμφωνία, στην οποία η Γερμανία υποχρεώνεται να δώσει ποσοτικοποιημένα μέτρα ελάφρυνσης. Τόσα, όσα χρειάζονται για να φαίνεται βιώσιμο το χρέος. Ο κίνδυνος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να καθυστερήσει η συμφωνία, καθώς οι δανειστές γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα δόση. Δεδομένου ότι οι μεγάλες λήξεις είναι τον Ιούλιο, μπορεί να διαπραγματεύονται μέχρι τότε. Ωστόσο, για την ελληνική πλευρά, αυτό σημαίνει παράταση της αβεβαιότητας και επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Το QE

Τραπεζικοί κύκλοι, εκτιμούσαν ότι το QE είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι λόγοι είναι η ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, η εποπτεία των τραπεζών και η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η κ. Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων του Βερολίνου, συναντήθηκε για το σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίον και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έλεγαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός της επί των Οικονομικών έχουν εν τέλει διαφορετική ατζέντα σχετικά με το ελληνικό θέμα.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, δήλωνε τα εξής: «Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup».

Την άποψη ότι «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (ECON).

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για το κατά πόσο είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -και ειδικά το staff level agreement- πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, απάντησε: «Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup και η αποστολή των θεσμών έχει επιστρέψει στην Αθήνα και ξεκινά τις εργασίες για να επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων. Έχουμε ήδη πετύχει πράγματι τον στόχο του 2016 και είμαστε σε καλή πορεία για να πετύχουμε και τον στόχο για 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ φέτος, ενώ είμαστε και σε πορεία για επίτευξη του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα, λοιπόν, είναι μια ώθηση από όλες τις πλευρές, από τα θεσμικά όργανα, από το Eurogroup, από τις ίδιες τις Αρχές της Ελλάδας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη δεύτερη αξιολόγηση – ελπίζουμε πριν από το επόμενο Eurogroup».

Ο Β. Ντομπρόβσκις ερωτθήκε επίσης από τον Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το αίτημά του για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε αντίθεση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Όσον αφορά το ΔΝΤ, εμείς εργαζόμαστε στο πλαίσιο της σχετικής συνθήκης του μηχανισμού σταθερότητας, όπου λέμε ότι θα πρέπει να γίνει αυτό σε συνεργασία με την ΕΚΤ και -ει δυνατόν- με το ΔΝΤ. Οι διαφορές μας στις συζητήσεις για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τις πιο απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας πως «το ΔΝΤ εκτιμά ότι, με τα ίδια ή και περισσότερα μέτρα, η Ελλάδα θα φτάσει σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Και ακριβώς αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει να γεφυρώσουμε, όπως βεβαίως και το θέμα της δημοσιονομικής τροχιάς και των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το πρόγραμμα. Νομίζω πως πράγματι πρέπει τώρα να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές και να φτάσουμε σε μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικα αρθρα

Η οικονομία της Κύπρου ένα χρόνο μετά το μνημόνιο και το «κούρεμα» καταθέσεων

admin

Το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή είναι πολύ μεγαλύτερο από την Τουρκία

admin

Ώρα να σώσετε τον κόσμο, κ. Τραμπ

admin

Ώρα μηδέν για τις ασφαλιστικές

admin

XA:7 μήνες ανόδου

admin

Markit: Η αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα επιταχύνεται με έντονο ρυθμό

admin

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

admin

ΗΠΑ και παγκόσμιος καπιταλισμός

admin

Δισεκατομμύρια ξεπλένονται με γερμανικά ακίνητα

admin

Ενδεχόμενο έκπληξης από την ΕΚΤ αυξάνει την απήχηση του ευρώ

admin

Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας

admin

Γρήγορο τέλος στα capital controls; Οι οικονομολόγοι δεν το νομίζουν

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Ο Ομπάμα στην Κούβα

admin

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

admin

Δέκα οικονομολόγοι φαντάζονται πώς θα είναι η ζωή κατά τον 22ο αιώνα

admin

Γιατί απελάθηκε ο Γερμανός πρέσβης από τη Βενεζουέλα;

admin

Έρευνα ΙΟΒΕ: Οριακά τα βγάζουν πέρα δύο στους τρεις Έλληνες

admin