Image default
Πρώτο Θέμα

Εξαγωγές και μείωση κόστους οι κύριες προτεραιότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών

monetary policyΗ πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών δηλώνουν αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά παραμένουν απαισιόδοξοι όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αύξησης των εσόδων των εταιρειών τους για το 2017, σύμφωνα με τις δύο παγκόσμιες μελέτες της PwC ‘20th CEO Survey’ και ‘2016 Family Business Survey’ που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου του 2016.

Ειδικότερα τα βασικά συμπεράσματα για την Ελλάδα συνοψίζονται στα εξής:

 – το αίσθημα αβεβαιότητας και οι περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης που κυριαρχούν στη χώρα για το 2017

– οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι απαισιόδοξοι όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη αύξηση των εσόδων των εταιρειών τους

– οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς και η αυξημένη φορολογία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες για το 2017

Σύμφωνα με τις μελέτες η ανάπτυξη μέσα από τις εξαγωγές και η μείωση κόστους ,είναι οι κύριες προτεραιότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η τεχνολογία αναγνωρίζεται από το 75% των Ελλήνων επιχειρηματιών ως σημαντικός ανταγωνιστικός παράγοντας.

Η αυξανόμενη φορολόγηση, οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης και η ανεργία είναι βασικοί παράγοντες ανησυχίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο όπου η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και η διαρκώς πιο σκληρή ρύθμιση των αγορών συνοδεύουν τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης ως παράγοντες ανησυχίας.

Ο Κυριάκος Ανδρέου, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών στην PwC Ελλάδας σχολίασε: «Η πεποίθηση ότι η χώρα θα ανακάμψει μεσοπρόθεσμα είναι ισχυρή ανάμεσα στους Έλληνες επιχειρηματίες, πεποίθηση όμως την οποία ανατρέπουν το φορολογικό καθεστώς, η πολιτική αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας. Οι εξαγωγές πλέον αποτελούν τη μόνη διέξοδο ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων».

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η καινοτομία, το ανθρώπινο ταλέντο και η τεχνολογία φαίνεται να έχουν μακροπρόθεσμα τον πρωταρχικό ρόλο στη σωστή και αποδοτική διαχείριση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Η έντονη στροφή προς τις εξαγωγές φαίνεται να είναι η κινητήριος δύναμη για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν να προωθήσουν τις δραστηριότητες τους σε νέες διεθνείς αγορές. Παρόλο που οι Έλληνες επιχειρηματίες αμφισβητούν ότι τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν στο μέλλον, το 92% των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων προβλέπει ανάπτυξη των εταιρειών τους κατά την επόμενη πενταετία και μόνο το 14% αυτών θεωρεί πιθανή μία μείωση προσωπικού για το 2017.

Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας σχολίασε: «Η ανάγκη για μία νέα επιχειρηματική πολιτική είναι επιτακτική. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν και χωρίς συστηματική στήριξη των προσπαθειών τους δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην προσδοκώμενη ανάπτυξη».

Σχετικα αρθρα

Έρχεται οικονομικός χειμώνας;

admin

Κοιτάσματα: Τα ΕΛΠΕ «κοντράρουν» τον Πρωθυπουργό!

admin

Σπαζοκεφαλιά η επόμενη κυβέρνηση στη Ρώμη

admin

Τα capital controls κλείνουν τους μικρομεσαίους

admin

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

admin

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τροφίμων φέρνει o ΦΠΑ 23%

admin

Αντίδραση στο Χ.Α. (+1,10%), σε μια πολύ νευρική συνεδρίαση-Στο +1,44% οι τράπεζες

admin

Τι φοβούνται οι μεγάλοι του Νταβός…

admin

Ο δύσκολος χειμώνας για την Ελλάδα…

admin

Η προοπτική σύγκρουσης στη Βόρεια Κορέα γίνεται όλο και πιο πραγματική

admin

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος, με οριακή άνοδο και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

admin

Μια ομόφωνη απάντηση στις απειλές της Βόρειας Κορέας είναι η μόνη λύση

admin

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν τα capital controls στην Ελλάδα

admin

Tράπεζες: Γιατί έχασαν το 50% της αξίας τους μέσα σε 3 μήνες;

admin

«Θρίλλερ» 3 εβδομάδων για δόση ή περιπέτειες…

admin

ΗΠΑ: Ρεκόρ ανεργίας 14,7% από τον 2ο παγκοσμιο πολεμο

admin

Είναι το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα άφθαρτο;

admin

Τους δίνεις την ευκαιρία η όχι;

admin