Image default
Πρώτο Θέμα

Προ των πυλών η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

europe sculpture.gi.topΟι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν κοινή δήλωση για τον επικείμενο εορτασμό των 60 χρόνων της ΕΕ, κάνοντας έμμεση αναφορά σε διαφορετικές ταχύτητες ως προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε βαρύ κλίμα μετά τα όσα μεσολάβησαν χθες με την ανανέωση της θητείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στο σχέδιο της δήλωσης που έχει ετοιμαστεί, η οποία θα λάβει τη μορφή διακήρυξης για το μέλλον της Ευρώπης και θα δημοσιοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σχέδιο της δήλωσης γίνεται έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, δηλαδή στο δικαίωμα ορισμένων χωρών να προχωρούν μπροστά σε ορισμένους τομείς εάν κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν.

Στις προκλήσεις που θα κληθεί η Ευρώπη να απαντήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία αναφέρονται η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, η ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης. Σε σχέση με την ασφάλεια σημειώνεται ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και άμυνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο μεταξύ υποβάλει στα κράτη μέλη μια Λευκή Βίβλο, στην οποία περιλαμβάνονται πέντε σενάρια για την αυριανή ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να επιλέξουν ένα από αυτά ή κάποιο συνδυασμό. Η συντριπτική πλειοψηφία, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη thw EE, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, τάσσονται υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Σοβαρότατες επιφυλάξεις εκφράζουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως οι τέσσερεις του Βίσεγκραντ δηλαδή η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, οι οποίες δεν θέλουν να ακολουθήσουν την επιλογή της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά επίσης δεν θέλουν να αφήσουν και τους άλλους να προχωρήσουν μόνοι τους, φοβούμενες ενδεχόμενη απομόνωσή τους στο μέλλον.

Τέλος η χθεσινή παράκαμψη της Πολωνίας στην ανανέωση της θητείας του κ. Τουσκ έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την ΕΕ και αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση.

Σχετικα αρθρα

Γιατί δεν είναι όλα τα χρέη ίδια !

admin

Alpha Bank: Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση

admin

Νερό στο κρασί της έβαλε η Ιταλία

admin

Ποσο κινδυνευει η Ευρωζωνη από την Ιταλια;

admin

Στη Βρετανία του Brexit, το οικονομικό βάρος θα έχει το τίμημά του

admin

XA:Ο αδύναμος κρίκος

admin

Η παγκόσμια οικονομία πετά με πολλαπλές μηχανές

admin

Hannoversche Allgemeine: Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin

Το ελληνικό πρόβλημα και η «ιαπωνοποίηση» της Ευρώπης

admin

Πρέπει να αποχωρήσει η Σκωτία από τη ζώνη της λίρας;

admin

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

admin

Alpha Bank: Ανάρπαστο το ομόλογο Tier II-Στο 4,25% το επιτόκιο

admin

Τράπεζες:Σωτηρία …made in Italy;

admin

Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν για τους επενδυτές

admin

Πώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Τι να μην περιμένουμε το 2018

admin

Τι σημαίνει η αποχώρηση της Merkel για τη Γερμανία και τους συμμάχους της

admin