Image default
Πρώτο Θέμα

Σήματα κινδύνου και για τις τράπεζες

bankssssssssssssssssΗ εκτίμηση παραγόντων που γνωρίζουν τα παρασκήνια της διαπραγμάτευσης είναι ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όπως μεταδίδει η κυβέρνηση, πιθανόν ούτε και τον Απρίλιο, και ότι η συμφωνία πάει προς τον Μάιο. «Η κυβέρνηση κινείται με πολιτικά κριτήρια, αλλά ως τότε θα έχει γίνει μεγάλη ζημιά στην οικονομία» παρατηρούν. 

Βαθύτατη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία περιέρχεται η οικονομία εξαιτίας της παράτασης της αξιολόγησης εκφράζουν οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτρέπει συνεχώς την κυβέρνηση «να κλείσει τη διαπραγμάτευση χθες», ενώ και το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει στην έκθεσή του ότι όσο δεν γίνονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός και απομακρύνεται η ανάπτυξη μέσω ξένων επενδύσεων.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι γίνονται αρνητικοί όλοι οι δείκτες στον τραπεζικό τομέα, στο επίπεδο των καταθέσεων, στα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2015 που επιβλήθηκαν τα capital controls, βρίσκονται επί ξυρού ακμής. Οι προσεκτικοί παρατηρητές έχουν εντοπίσει ότι τα ποσά του ELA που δανείζεται η Τράπεζα της Ελλάδος αντί να μειώνονται παραμένουν σταθερά. Αυτό και μόνο το στοιχείο προκαλεί έντονο προβληματισμό σε όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία του, καθώς προβάλλει μπροστά τους υπαρκτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί αύξηση του ELA.

«Δεν πρόκειται μόνο για ακριβό χρήμα. Αντιστρέφεται η καλή πορεία της οικονομίας, στέλνονται αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές. Αν γίνει αυτό, θα πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη, για την αναστροφή όλης της καλής πορείας των προηγούμενων μηνών. Αξίζει τον κόπο η καθυστέρηση όταν το κόστος για την ελληνική οικονομία γίνεται δυσβάστακτο;» διερωτάται τραπεζική πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Απορίες για την τακτική της κυβέρνησης εκφράζουν και πολιτικοί κύκλοι με επαφές στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι αποδίδουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την καθυστέρηση που έφερε τη διαπραγμάτευση τόσο κοντά στις γερμανικές εκλογές. «Αν ποντάρουν στο σενάριο εκλογής του Μάρτιν Σουλτς για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη, πλανώνται οικτρά» σημειώνει ένας από αυτούς και προσθέτει ότι τώρα δεν έχει λόγο να βιάζεται ούτε το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει την κυβέρνηση για δυσβάστακτα μέτρα.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο επιμένουν ότι οι περιπλοκές από την καθυστέρηση της αξιολόγησης έχουν εξηγηθεί αναλυτικά στον κ. Τσίπρα τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και από τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο. Και γι’ αυτό ακούν με πολλές επιφυλάξεις τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Σχετικα αρθρα

Με το ελληνικό spread σε επίπεδα Οκτωβρίου 2009, η κρίση της Ευρωζώνης τέλειωσε και επισήμως

admin

Τι θα πει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

admin

Έτοιμοι για… πάρτι οι λαθρέμποροι καυσίμων!

admin

Τριπλό χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες το 2018

admin

Κορονοϊός: Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο – και ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη

admin

Ο Τζορτζ Σόρος προβλέπει κρίση στις παγκόσμιες αγορές σαν του 2008

admin

Πώς θα είναι η ευρωπαϊκή οικονομία το 2030;

admin

2016, η χρονιά που η Ευρώπη ξέχασε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

admin

Εντείνεται ο «πόλεμος» των αναψυκτικών

admin

Εύθραυστη και παροδική η ιταλογαλλική συμμαχία

admin

Φθινοπωρινές εκλογές και κόμμα του ΟΧΙ

admin

Ποιος φοβάται τα Κίτρινα Γιλέκα ;

admin

Πώς η Τουρκία εκβίασε την ΕΕ

admin

Ο καλύτερος Dealmaker της Wall Street: Ο δισεκατομμυριούχος Orlando Bravo

admin

Ψευδής αυγή στην Αμερική

admin

Επίσκεψη Μέρκελ: Επιστροφή στην κανονικότητα

admin

Πως χάθηκε … το μισό χρέος της Ελλάδας στο ΧΑ

admin

Διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

admin