Image default
Πρώτο Θέμα

Plan B:Αποχώρηση ΔΝΤ με εξαγορά των δανείων από τον ESM

imffffffffffΗ παροχή της δυνατότητας απεμπλοκής μετά το 2018 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγύηση για να μπεί σε αυτή τη φάση το Ταμείο με συμβολικά κεφάλαια έως 6 δισ. ευρώ, στο τρέχον πρόγραμμα και να διευκολυνθεί έτσι η Γερμανία που αντιμετωπίζει εκλογές.

Με έκθεση στο ελληνικό πρόγραμμα, περίπου 12 δισ. ευρώ σήμερα, το ΔΝΤ καθορίζει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και το συνολικό συμβιβασμό που επιχειρείται, ει δυνατόν έως τον Μάιο. Στο παρασκήνιο όμως χαράσσονται Plan B, για ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου, με πιθανή εξαγορά των δανείων του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Η εμμονή του σκληρού, νεοφιλελεύθερου, γερμανικού κατεστημένου, όπως αυτό εκφράζεται μέσω του Β. Σόιμπλε, διατηρεί αλυσοδεμένο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον έως την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, στη Γερμανία.

Δημοσίευμα του - επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζήτησεων υποστηρίζει πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα μικρό δάνειο 3 – 6 δισ. ευρώ εξαλείφοντας ένα πολιτικό εμπόδιο για την Μέρκελ καθώς τρέχει η προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή της το Σεπτέμβριο.

Παραμένει δε πιθανό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με συμβολικά ποσά της τάξης των 5 δισ. ευρώ όπως είχε διαρρεύσει στις «παρυφές» της πρόσφατης συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Κλειδί όμως για την απόφαση της μίνιμουμ εμπλοκής, σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να είναι η παροχή μιας εγγύησης προς το Ταμείο ότι θα είναι δυνατή η επαναγορά του χρέους του από τον ESM, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από το 2018 και μετά.

Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο θα μπορούσε να έχει την απαραίτητη εγγύηση προς το διοικητικό του συμβούλιο, ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του, με δεδομένο ότι για το ΔΝΤ η εμπλοκή στην Ελλάδα εκτιμάται πως δεν είναι κάτι θεμιτό πλέον.

Παράλληλα θα μπορέσουν να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα και να μην προκύψει πιστωτικό πρόβλημα τον Ιούλιο, όταν η χώρα αντιμετωπίζει πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ.

Η κατεύθυνση ενδεχόμενης αποπληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ, έχει ήδη περιγραφεί σε γενικές γραμμές από το Eurogroup, όταν είχε γίνει λόγος για διαχείριση παθητικού και πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επίσημων δανείων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, για το χρέος, μετά το 2018 ειδικά αφού τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβότερα από εκείνα του ESM.

H εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, θα μπορούσε να γίνει μέσω ανεκμετάλλευτων πόρων από το τρέχον πρόγραμμα, στο τέλος του, το καλοκαίρι του 2018.

Σχετικα αρθρα

Ποιοι κυβερνούν την Ευρώπη

admin

Για 15 ημέρες υπό την.. ομπρέλα του ELA οι τράπεζες

admin

Οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις

admin

Γερμανικός Τύπος: Τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;

admin

Ο καθηγητής που προβλέπει τις χρεοκοπίες προειδοποιεί: Τα χειρότερα έρχονται

admin

Διαστάσεις λαμβάνει το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα

admin

Οι επιλογές της Merkel, το μέλλον της Ευρώπης

admin

H λιτότητα σκοτώνει…

admin

Ο κορονοϊός θα «τελειώσει» πρώτα τους αδύναμους…

admin

Το γεωπολιτικό πόκερ στην περιοχή της Μεσογείου

admin

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Το Brexit αποκαλύπτει τις αδυναμίες της Βρετανίας

admin

Το Χ.Α, το κλείσιμο το short και τα νέα δεδομένα

admin

Τουρισμός και εισαγόμενη κατανάλωση τροφοδοτούν τον τζίρο του λιανεμπορίου

admin

Κλείνοντας τον βαλκανικό διάδρομο

admin

Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να μειώσει την εισροή των προσφύγων

admin

Οι ανησυχίες των επενδυτών εν όψει Eurogroup χτυπούν τα ελληνικά ομόλογα

admin

Το νόμισμα που μετρά περισσότερο είναι το αμερικανικό δολάριο

admin