Image default
Πρώτο Θέμα

Αλλαγή καριέρας και μετά τα 40

ergazomenΠαραγωγικοί, γεμάτοι ιδέες και δύναμη για καινούργια αρχή φαίνεται πως είναι οι 40άρηδες του σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Ιλιάδα Κοθρά, η οποία δημιούργησε την Living Postcards.gr “θέλησα να μοιράσω στους ξένους μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας από αυτή που είχαν συνηθίσει να βλέπουν στα καρτ ποστάλ που ήταν κρεμασμένα στα περίπτερα. Θεωρώ ότι η ηλικιακή ομάδα των άνω των 40 έχει πληγεί από την ανεργία, τις απολύσεις. Είναι η μόνη λύση αν έχουμε μια ιδέα να την προχωρήσουμε. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε καινούργια αρχή, να αλλάξουμε ζωή, χώρα, γειτονιά”.

Για συλλογική δουλειά κάνει λόγο ο Αντρέας Στεφανίδης από την aephoria.net. “Εμείς προσπαθούμε να ενώσουμε όλους τους πόρους, ανθρώπινους, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά υπάρχουν κι ευκαιρίες. Φτάνει όμως να τις δημιουργούμε σε συλλογικό επίπεδο. Η γενιά των άνω των 40 έχει πλούτο εμπειριών και πλούτο ιδεών. Άρα μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Και ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας από την οργάνωση Γη δήλωσε ότι “προ κρίσης υπήρχε επιχειρηματικότητα αλλά χωρίς δημιουργικότητα. Υπήρχε κρίση ιδεών. Οι οικονομικές δυσκολίες μας έκαναν να προσεγγίσουμε τα πράγματα διαφορετικά και να τα αλλάξουμε, πιθανόν διότι διαθέτουμε πλέον την εμπειρία”.

Τέλος η Μαρία Παφιώλη από το cvexpers.gr επισημαίνει ότι οι άνω των 40 έχουν ιδέες αλλά η αλλαγή καριέρας δεν γίνεται σε μια μέρα. “Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα παρέμβασης επαγγελματικού προσανατολισμού για αυτήν την ηλικιακή ομάδα”.

Οι νέες ιδέες δεν έχουν ηλικία, φύλο, καταγωγή. Αυτό τονίσθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το BeyondCSRNet σε συνεργασία με το Impact Hub Athens στο κέντρο της Αθήνας, με θέμα την δημιουργικότητα στην ηλικία των άνω των 40.

Όπως επεσήμανε η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιριτ Μπεν , «στο Ισραήλ υπάρχουν 5.000 startuppers. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Μην φοβάστε την αποτυχία», είπε χαρακτηριστικά, «διότι από την αποτυχία μπορούν να προκύψουν πολύ καλές κι επιτυχημένες ιδέες», ενώ μίλησε για την συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ όσον αφορά την υποστήριξη και χρηματοδότηση σε project και σχέδια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που μπορεί να έχει κάποιος.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ολλανδίας Κάσπαρ Βέλντκαμπ, έκανε λόγο για «νέους σε καρδιά και μυαλό και μετά τα 40. Δεν είναι λιγότερο δημιουργικοί». Ο Κάσπαρ Βέλντκαμπ τόνισε ότι, η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους ικανούς και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που μπορούν να προσφέρουν.

Ο Δημήτρης Καψάλης, εκπροσωπώντας το υπουργείο Επικρατείας, δήλωσε ότι «το υπουργείο λειτουργεί ως καταλύτης για τον συντονισμό και την συνεργασία των υπουργείων και των τμημάτων της κεντρικής κυβέρνησης. Αποτελεί ένα δυναμικό υπουργείο που σηκώνει προβλήματα και πρότζεκτ, που ξεπερνάνε τα όρια ενός υπουργείου. Με εξωστρέφεια και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών, ξεκινάνε πρότζεκτ που έχουν αρχή μέση και τέλος για μια καλύτερη κυβέρνηση στην πολύπλευρη πραγματικότητα του σήμερα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας επεσήμανε ότι «σήμερα κλήθηκα να μιλήσω ως startupper με αντικείμενο το ελληνικό κράτος. Στην πραγματικότητα θέλησα να μιλήσω ως re-startupper, διότι αυτό το οποίο χρειάζεται το κράτος είναι ένα γενικό restart. Πιο συγκεκριμένα, όταν κάποιος έχει μια πρωτοποριακή ιδέα, πρέπει να έχει την δυνατότητα να την υλοποιήσει αμέσως, αλλιώς θα επιδιώξει να την υλοποιήσει στο εξωτερικό. Συνεπώς, χρειαζόμαστε ένα πιο φιλικό κράτος που παράλληλα είναι πιο ευέλικτο κι αποτελεσματικό».

Η Άννα Δάντη από την αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, χαρτογράφησε τα προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη “από τις οποίες έχουν προκύψει 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι”, ενώ μίλησε και για τα προγράμματα που δίνουν την ευκαιρία σε πρόσφυγες να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Για τις δυσκολίες αλλά και τον ενθουσιασμό που έχει ένα δημιουργικό μυαλό άνω των 40, έκανε λόγο ο Σωκράτης Πλούσσας, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενώ η αντιπρόεδρος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα για ανέργους από τα 24 μέχρι τα 60. «Υποστηρίζουμε τους άνω των 40 γιατί δεν έχουν τα περιθώρια να κάνουν λάθη».

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή αναφέρθηκε στα εργαλεία χρηματοδότησης που δίνει η Κομισιόν όχι μόνο “για να αρχίσεις μια επιχείρηση, αλλά και να την μεγαλώσεις”.

Σχετικα αρθρα

Παρουσίαση της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ σε θεσμικούς επενδυτές – Mέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2016

admin

Οι ελπίδες της Ελλάδας για την επίσκεψη Ομπάμα

admin

ΔΝΤ: Αν το πλεόνασμα το 2018 είναι 2,2%, τότε δεν θέλουμε νέα μέτρα

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

admin

Το «άχρηστο» χαρτι της μετάδοσης αλλάζει όλο το παιχνίδι της Ελλάδας

admin

Απογοητευμένη η Τρόικα, αισιόδοξος ο Στουρνάρας

admin

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού

admin

Το μεγάλο παιχνίδι των Τούρκων με τα κοιτάσματα της Κύπρου

admin

Η ασθένεια της μόνιμης ανεργίας στην Ευρώπη διαδίδεται

admin

Η κρίση της Καταλονίας προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές

admin

Οι νεοεισερχόμενες στη λίστα του 2019 με τις “Πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου”

admin

Η Σιδηρά Καγκελάριος: Το τέλος του παιχνιδιού για την Angela Merkel

admin

Ψυχραιμία μπροστά στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό

admin

Τα «καλά νέα» της ελληνικής οικονομίας και τα ερωτηματικά για το μέλλον

admin

Αντέδρασε (+0,93%), δεν έπεισε το Χ.Α. …

admin

Πού «χτυπάνε» τα ξένα funds

admin

Η ήττα της Uber στην ΕΕ δείχνει το διατλαντικό τεχνολογικό χάσμα

admin

Νέες απώλειες στο Χ.Α. (-1,08%), με τις τράπεζες στο -4,85%

admin