Image default
Πρώτο Θέμα

Αύξηση του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ απο τις τράπεζες

bankssssssssssssssssΣε νέα αύξηση του ELA προχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω αξιολόγησης οδηγεί σε εκροή τραπεζικών καταθέσεων.

Στην αύξηση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα  προς τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ αύξησε το ανώτατο όριο του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 46,6 δισ. ευρώ έως και  την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017.

Σημειώνεται πως η νέα αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισ. ευρώ αντανακλά τις  εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και τις εκροές καταθέσεων που εντείνονται από τον Ιανουάριο. Και τον Φεβρουάριο μετά από την πτωτική τάση στο όριο του ELA,  η συνολική εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ ή 0,7% στα 43,1 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και η κεντρική τράπεζα διέκοψε την απευθείας πρόσβαση στη «φθηνή» χρηματοδότηση.

Τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλεί στην οικονομία δημιουργεί αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα που βλέπει όχι μόνο τις καταθέσεις να φεύγουν αλλά και τους στόχους διαχειρίσης των κόκκινων δανείων να απομακρύνονται επικίνδυνα.

Η παρέλευση της 20ης Μαρτίου χωρίς απόφαση στο Eurogroup και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για να καλυφθούν οι μεγάλες διαφορές επιτείνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν στην καταθετική βάση των τραπεζών. Επιπροσθέτως, η κύρια προσδοκία των τραπεζών που είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απομακρύνεται όσο συνεχίζεται η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Και  το ουσιώδεν είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο και να μην τραβήξει σε μάκρος εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο για τα οφέλη του QE.

Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτός από την πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα θα δώσει θετικό μήνυμα στις αγοράς, στους επενδυτές αλλά και τους καταθέτες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα.

Σχετικα αρθρα

To ΔΝΤ κατσαδιάζει τις ΗΠΑ

admin

Το προβάδισμα του Τσίπρα στενεύει… H αστάθεια έρχεται…

admin

Τι έχασαν οι ΗΠΑ στη Συρία

admin

Bloomberg: Παράθυρο ευκαιρίας για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

admin

Όροι υπαγωγής στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

admin

Η διαφθορά της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να εκκαθαριστεί από ξένους

admin

Γιατί ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα βόλευε την ΕΕ

admin

Ο «πόλεμος» ευρώ- δολαρίου άρχισε

admin

Έρχονται πρόστιμα για τους σορτάκηδες

admin

Τι κρύβεται πίσω από την «κούρσα» του δολαρίου;

admin

Πόσο ατελής είναι η δημοκρατία μας;

admin

Η σύγκρουση που μπορεί να βυθίσει το ευρώ

admin

Σοβαρή κάμψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

admin

Πρέπει να φοβούνται οι αγορές την Ουκρανία;

admin

Τα πρώτα «σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Η κρίση έριξε τον τζίρο στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όχι όμως και την ελπίδα

admin

Αύξηση της απασχόλησης σε εννέα βιομηχανικούς κλάδους

admin

ΗΠΑ:Η κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία

admin