Image default
Πρώτο Θέμα

«Διακοπές… ρεύματος» μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών

brusselsΣε μια κλωστή κρέμονται συμφώνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης με ορατό πλέον τον κίνδυνο της χρεωκοπίας της  χώρας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μεγάλο αγκάθι φαίνεται πως παραμένει το ενεργειακό και πιο συγκεκριμένα η πώληση η μη μονάδων –και ποιων- της ΔΕΗ. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις να υπάρχουν στην βόρεια Ελλάδα όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες μονάδες παράγωγης της εταιρείας.

Οι αντιδράσεις αυτές μεταφέρονται μέσω των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη ο οποίος επιχειρεί  να γεφυρώσει το χάσμα…

Μάλιστα ήδη με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας προειδοποιούν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο για πώληση μονάδων λιγνίτη της εταιρείας. Καλούν τους συναδέλφους τους σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα να είναι σε εγρήγορση.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων από τη βάση τους, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Ειδικότερα, στα δύσκολα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό υπήρξε σύγκλιση, με την ελληνική πλευρά να δέχεται τις περισσότερες απαιτήσεις των θεσμών. Το αφορολόγητο αναμένεται να φτάσει τα 5.800 € με μικρή μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% από 22%. Συνεπώς κάποιος με μισθό 500 € και πάνω τον μήνα θα φορολογηθεί με 20% όταν ισχύσει η συγκεκριμένη συμφωνία.

 «Σε όλους τους τομείς υπήρξε πρόοδος και έχουμε έρθει πιο κοντά αλλά δεν υπάρχει οριστική συμφωνία σε κανένα τομέα», διευκρίνιζε ευρωπαϊκή πηγή χθες, μετά το πέρας των δια ζώσης διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι δύσκολο αυτή να γίνει την επόμενη εβδομάδα, καθώς είναι εβδομάδα διακοπών στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να μην μπορεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν από την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, όπως σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Ενώ η ελληνική πλευρά ήλπιζε να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), αυτό δεν κατέστη εφικτό. Πλέον ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να φτάσουν στη Μάλτα με ένα σχέδιο για τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με περιορισμένο ίσως αριθμό ανοιχτών ακόμη θεμάτων, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν συνδέεται με την στάση της Αθήνας απέναντι στη Διακήρυξη της Ρώμης, προσέθετε η ίδια κυβερνητική πηγή.

«Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή εξαιρετικά σύντομα, απομένουν να ρυθμιστούν δύο – τρεις λεπτομέρειες. Οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως διευκρίνιζαν πάντως πηγές, η διαπραγμάτευση για τις «2-3 λεπτομέρειες» θα γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ δεν ανέφεραν αν υπάρχει προγραμματισμός για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση, αργά μετά τα μεσάνυχτα, των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτές δεν συνιστούν εμπλοκή της διαδικασίας.

Σχετικα αρθρα

Τρία μαθήματα για τους επενδυτές σε άστατες αγορές

admin

Κοιτώντας πέρα από τον Γιούνκερ

admin

Χ.Α: Το ταμπλό βάφτηκε… κόκκινο

admin

Ο “εφιάλτης” της Wall Street πλησιάζει

admin

Όταν ο «καλός μαθητής», Μάριο Ντράγκι επαναστάτησε

admin

Με οριακές απώλειες 0,26% το Χ.Α.

admin

Το Grexit ίσως είναι το καλύτερο τέλος για έναν κακό γάμο

admin

Η νέα «τάση» στην παγκόσμια οικονομία -Τα capital controls κάνουν καλό

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

10 χρόνια κρίσης στην ΕΕ: Τι πρέπει να αλλάξει

admin

Η Οδύσσεια του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε

admin

Ευρώπη – κορωνοϊός… 0-1 στη μάχη για «ανοιχτή οικονομία»

admin

Ώρα να σώσετε τον κόσμο, κ. Τραμπ

admin

Καζάνι που βράζει η Νέα Δημοκρατία

admin

Μεταναστευτική κρίση ΕΕ: γεγονότα, αριθμοί και απογοητεύσεις

admin

Στη σκιά της Γερμανίας

admin

Κανείς δεν ακούει τον Μάριο Ντράγκι

admin

Οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας και το “καμπανάκι” που χτυπά σε όλο τον πλανήτη

admin