Image default
Πρώτο Θέμα

Λεπέν: Η ΕΕ θα πεθάνει, η παγκοσμιοποίηση θα ηττηθεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαφανιστεί, δήλωσε η Λεπέν είπε σε μια συγκέντρωση την Κυριακή (26 Μαρτίου), υποσχόμενη ότι θα προστατεύσει τη Γαλλία από την παγκοσμιοποίηση, με στόχο να συσπειρώσει τους υποστηρικτές της με φόντο τις γαλλικές εκλογές.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου (FN), ενός αντιμεταναστευτικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, δήλωσε σε μια προεκλογική της συγκέντρωση στη Λιλ ότι οι εκλογές θα είναι το επόμενο βήμα για μια παγκόσμια λαϊκή εξέγερση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πεθάνει, επειδή οι λαοί δεν τη θέλουν πια … οι αλαζονικές και ηγεμονικές αυτοκρατορίες προορίζονται να χάνονται», είπε η Λεπέν Le Pen εν μέσω ζητωκραυγών και χειροκροτήματων.

«Ήρθε η ώρα να νικηθεί η παγκοσμιοποίηση», είπε, κατηγορώντας τους κύριους αντιπάλους της, Μακρόν και το Φιγιόν, για τις «προδοτικές» φιλοευρωπαϊκές και υπερ των αγορών προτάσεις τους.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η Λεπέν θα τα πάει καλά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου και ότι θα χάσει στο δεύτερο γύρο από το Μακρόν. Όμως, ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κάνει το αποτέλεσμα να παραμένει απρόβλεπτο και το ποσοστό της συμμετοχής θα είναι το κλειδί των εκλογών.

Η αντίθεσή της Λεπέν προς την ΕΕ και το ευρώ ικανοποιεί τη βάση του κόμματος της και προσελκύει τους αγανακτισμένους με την παγκοσμιοποίηση ψηφοφόρους. Αλλά είναι επίσης πιθανό να αποτελεί εμπόδιο στην εξουσία σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη επιστροφή στο φράγκο. Η Λεπέν έχει προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών να το αντιμετωπίσει αυτό, επικρίνοντας την αντιλαϊκή της ΕΕ, ενώ δεσμεύτηκε στους ψηφοφόρους ότι δεν θα αποσύρει τη Γαλλία από την ΕΕ ή το ευρώ, αλλά αντ ‘αυτού θα διοργανώσει δημοψήφισμα μετά από έξι μήνες επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμμετοχής της Γαλλίας στην ΕΕ.

Την Κυριακή, ενώ προέβλεπε τη διάλυση της ΕΕ, ανέφερε ότι θα επιδιώξει να την αντικαταστήσει με «μια άλλη Ευρώπη», την οποία κάλεσε «την Ευρώπη των λαών», η οποία βασίζεται σε ένα χαλαρό συνεταιρισμό των εθνών. «Θα πρέπει να γίνει με έναν ορθολογικό, καλά προετοιμασμένο τρόπο», δήλωσε στη Le Parisien σε μια συνέντευξής της. «Δεν επιθυμώ το χάος…. το ευρώ θα είναι το τελευταίο βήμα της διαπραγμάτευσης, διότι θέλω να περιμένω για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο.»

Αντιδρώντας στα σχόλια της Λεπέν για το θάνατο της ΕΕ, ο πρέσβης της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Gerard Araud, έγραψε: «Αυτή είναι η πραγματική σημασία των γαλλικών εκλογών: η επιβίωση ή η διάλυση της ΕΕ. Ένα οιονεί δημοψήφισμα». Το 72% των Γάλλων ψηφοφόρων θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, έδειξε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro. Αλλά σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους συνολικά, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Λεπέν υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Σχετικα αρθρα

Citi: To 2022 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

admin

Ο στρατός της λιτότητας κατέκτησε την Ευρώπη!

admin

Η τριπλή απειλή του σαββατοκύριακου για την Ευρώπη

admin

Alpha Bank: Η πανδημία έφερε συρρίκνωση του αριθμού των προσλήψεων στο επτάμηνο

admin

Ευρώπη:Το φάντασμα της ύφεσης και οι χρησμοί της Lagard

admin

Η επόμενη δόση είναι ζήτημα ημερών…

admin

Η διάσωση της Ελλάδας και το (αποτυχημένο) σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων

admin

Το ΔΝΤ αλλάζει την προσέγγισή του ως προς τις διασώσεις

admin

Η κυβέρνηση Τσίπρα κλείνει έναν χρόνο εν μέσω της μάχης για το Ασφαλιστικό

admin

Μετατίθενται οι αποφάσεις για το χρέος;

admin

Έρχεται οικονομικός χειμώνας;

admin

Ελβετία: ξαναχτίζοντας το όνομα

admin

Σπαθί στον γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού

admin

Η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

admin

«Βρώμικο» παιχνίδι με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών;

admin

Ο ξαφνικός θάνατος αποφεύχθηκε, όχι όμως και ο… αργός

admin

Τρεις διασώσεις μετά, η Ελλάδα παραμένει «πρόκληση»

admin

Γιατί οι επενδυτές αποφεύγουν τη Σαουδική Αραβία

admin