Image default
Πρώτο Θέμα

Στον αέρα το Eurogrpoup της 7ης Απριλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες – παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που καλλιέργησε η ελληνική πλευρά, όχι μόνο δεν προέκυψε συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αλλά, αντιθέτως,  αντί για πρόοδος, σημειώθηκαν βήματα προς τα πίσω.

Το EWG συνέστησε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα συμβεί αυτό.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το EWG προειδοποίησε πως αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν, ήδη, ότι οι πιθανότητες μειώνονται. Αν επιστρέψουν οι θεσμοί τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί στο Eurogroup και εν συνεχεία οι επικεφαλής των Θεσμών  να συνεχίσουν την καταγραφή όλων των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου. 

Τι χωρίζει Αθήνα και δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα φέρεται να βάζει ως αγκάθι τα εργασιακά πιέζοντας να ικανοποιηθούν οι δικές της θέσεις, ωστόσο, όπως αναφέρει επίσης η Καθημερινή, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το βασικό εμπόδιο παρέμενε το αίτημα του ΔΝΤ να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως ευελπιστούσε η ελληνική κυβέρνηση και είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Τα μέτρα και τα αντίμετρα

Εντωμεταξύ χθες σε ενημέρωση που έκαναν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, περιέγραψαν τα μέτρα που θα ληφθούν. 

Οπως ενημέρωσαν τους βουλευτές, το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.900 με 6.000 ευρώ, ενώ στο θέμα των συντάξεων δίνεται αγώνας οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020. Ωστόσο, το «τσεκούρι» στις συντάξεις θα αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους, από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Για τα εργασιακά ειπώθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ», ενώ αναφέρθηκε ότι οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίσης, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και ότι μένουν λεπτομέρειες για τη ΔΕΗ.

Πλεονάσματα, τσεκούρι στις συντάξεις, ΔΝΤ

Μιλώντας στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εκτίμησαν ότι θα συμφωνηθεί η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν από την έναρξη της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στις 22 Απριλίου.

Υπό αυτή την πορεία πραγμάτων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με δάνειο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

Τι συμβαίνει με τη συμφωνία για τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τα ενεργειακά -αφορά υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας- θα αφορά την ιδιωτικοποίηση του 30% ή του 40% της παραγωγής ενέργειας (δεν έχει οριστικοποιηθεί). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα πουληθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά θα πουληθούν δύο λιγνιτικά που λήγουν το 2020-2022 και μάλλον η Μελίτη που λήγει το 2030, δηλαδή εργοστάσια που θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό και επενδύσεις. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΕΛΠΕ, Περιφέρεια) αλλά και ότι το κείμενο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι γενικόλογο (θα έχει τον στόχο κ.λπ.). Η δε διαδικασία θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Τα αντίμετρα

Για να απαλύνουν το σοκ, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ότι συζητιούνται και τα εξής αντίμετρα: 

  • Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
  • Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. 
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. 
  • Κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όπως είσοδος 120.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κοινωνικά κριτήρια, επιδόματα για τα παιδιά (ενδεχομένως και για το πρώτο και το δεύτερο).

Σχετικα αρθρα

Η ευρωζώνη επιτέλους ανακάμπτει και κερδίζει την αμερικανική οικονομία

admin

Τα χρήματα δεν είναι τα πάντα για τους γερμανούς εργαζομένους

admin

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

admin

Η Μέρκελ μπαίνει στη σκιά του Μακρόν

admin

Το 83% των εμπόρων είχαν χαμηλότερο τζίρο στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις

admin

ΕΚΤ: Τελευταία σε ανάπτυξη και ιδιωτική κατανάλωση η Ελλάδα το 2017

admin

Süddeutsche Zeitung: Στροφή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

admin

Η επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ευρώπη

admin

Πώς θα μοιάζει η ΕΕ μετά το Brexit

admin

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

admin

Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκλίνεται στην Κίνα

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2067

admin

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού επιχειρείν

admin

Με τις παγκόσμιες εχθρότητες να εντείνονται, ο Τραμπ δε βοηθά

admin

Το υπέρτατο εκλογικό στοίχημα του Τσίπρα

admin

Βερολίνο: Έχουμε εμπιστοσύνη στις συνταγματικές διαδικασίες στην Ελλάδα

admin

Τρεις τάσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία το 2018

admin

Alpha Bank: Τα κλειδιά για το restart της οικονομίας

admin