Image default
Πρώτο Θέμα

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

dark roadΑυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να χαθεί και το Eurogroup της 22ας Μαΐου λόγω συνεχόμενων εμπλοκών που προκύπτουν δημιουργώντας έτσι μια ζοφερή κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά δεν είναι άλλα από την φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Tο  επόμενο διάστημα τα περιθώρια είναι στενά. H χρονική συγκυρία δεν βοηθάει, καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα που δεν αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους.

Επίσης, την επόμενη βδομάδα όλοι θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες για οποιαδήποτε συμφωνία στις εαρινές συναντήσεις, καθώς όπως είπε  αξιωματούχος, «πολλοί νομίζουν ότι εκεί μπορούν να γίνουν κάθε είδους συζητήσεις αλλά αυτά τα λένε αυτοί που δεν είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις εκεί ότι συζητήσεις θέλεις, το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων είναι πολύ σφιχτό και αυστηρά καθορισμένο».

Οι πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν ευθύνονται για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, η οποία κατά τα άλλα φαίνεται πως είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής «οι θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία.

Σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, θα ενημερωθεί εν συντομία και το Eurogroup την Παρασκευή».

«Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών «ίσως να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

 Σχολιάζοντας τα σενάρια ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να πληρώσει την δόση του Ιουλίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο αξιωματούχος είπε πως «πρόκειται για σπέκουλα, μιλάμε για προσπάθεια συλλογής μετρητών  για τις πληρωμές τον Ιούλιο». Εξήγησε δε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

«Ένας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πώς θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή, διότι δεν θα λάμβανε υπόψιν τις οικονομικές εξελίξεις. Είναι αντιπαραγωγική αυτή η σπέκουλα», σημείωσε. Τέλος, τόνισε πως «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Σχετικα αρθρα

Η Μέι προσπαθεί να ξαναχωθεί στην ενιαία αγορά της ΕΕ

admin

Γερμανικός Τύπος: Μια νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα

admin

H ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, αλλά κίνδυνοι ελλοχεύουν…

admin

Νέο ελληνικό ομόλογο: Το δημοφιλέστερο χρέος της ευρωζώνης

admin

Fed:«Σημαντικές» οικονομικές ευπάθειες από την πανδημία

admin

Οι ειδήσεις που «σημάδεψαν» το 2018

admin

Bild: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα

admin

Η Ελλάδα τρομάζει την ΕΚΤ: Το κακό σενάριο των τραπεζιτών

admin

4 μήνες στην «εντατική»: Πρώτα τα μέτρα μετά τα χρήματα…

admin

Ευρώπη:Μετά τα μηδενικά επιτόκια,η επόμενη μεγάλη πρόκληση

admin

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να προστατέψει τη δημοκρατία της

admin

Ίσως η Κίνα να μην μπορεί τελικά να κατακτήσει τον πλανήτη

admin

Προσάρτηση της Κριμαίας:Μέρος Δεύτερο

admin

Έλληνες εφοπλιστές – Kινέζικα ναυπηγεία

admin

Η απειλή για τη Μέρκελ κρύβεται στον Μέλανα Δρυμό, με το προσφυγικό να καθορίζει τις ψήφους

admin

Η ώρα της Γερμανίας

admin

Το εισοδηματικό χάσμα της ΕΕ προκαλεί δυσαρέσκεια

admin

Όσο πιο δύσκολο γίνεται το Brexit, τόσο πιο απαραίτητο φαίνεται

admin