Image default
Πρώτο Θέμα

Θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει το ΔΝΤ και για το 2018

imffffffffffΕντατικές προσπάθειες για την άρση των νέων εμποδίων που εμφανίστηκαν χθες και απειλούν τη δυνατότητα επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup καταβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του “δημοσιονομικού κόφτη” για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το - “έδειξε” το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει αύριο ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, “περίεργη” τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.

 

Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο - πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup. Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως “υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή”, ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

 

Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση αύριο να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία “κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία”, η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

 

Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε νωρίτερα πως “βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές”, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος κατά το αυριανό Eurogroup. “Είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βαλέτα”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Αννίκα Μπράιντχαρτ.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: «Βουνό» τα προβλήματα για την Ελλάδα το 2019

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Οι τράπεζες και η μάχη των funds

admin

XA:Απέναντι σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση, αν δεν σώσει τις τράπεζές της

admin

Από 28 Μαΐου τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ

admin

Το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα

admin

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τα λάθη του Ομπάμα με την Τουρκία

admin

XA: Πλήρωσε το διεθνές αρνητικό κλίμα-1,11%-Απώλειες 3% στις Τράπεζες

admin

«Πάρτι» εμβολίων στην Wall St.

admin

Euromoney: Το κύμα αισιοδοξίας των ελληνικών τραπεζών

admin

DW: Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;

admin

Θα πρέπει η Γερμανία να φύγει από το ευρώ;

admin

HARD Brexit:40 δισ.$ το πιθανό κόστος για τις εξαγωγές της Ευρώπης!

admin

Το ΣτΕ ξηλώνει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου -Στον αέρα ο ΕΦΚΑ

admin

Η επικείμενη συνταγματική κρίση των ΗΠΑ

admin

Σταθερότητα στο οικονοµικό κλίµα, επιδείνωση όµως της καταναλωτικής εµπιστοσύνης, τον Ιανουάριο 2017

admin

Γερμανικά ΜΜΕ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γρήγορη, αποτελεσματική, παραγωγική

admin