Image default
Πρώτο Θέμα

Σουλτς: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις

Σε συνέντευξη του σήμερα στην έδρα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Willy-Brandt-Haus) στο Βερολίνο ο πρόεδρος του SPD παραχώρησε συνέντευξη στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP). Ενώ στο παρελθόν οι δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ήταν συνήθως αιχμηρές, οι απαντήσεις που έδινε σήμερα χαρακτηρίζονταν από προσεκτικές διατυπώσεις –ειδικά σε ό,τι αφορούσε την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σουλτς εξέφρασε την άποψη πως μετά από το Eurogroup της Μάλτας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Όπως επισήμανε, η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθούν “από το βαθμό στον οποίο θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα.” Πάντως, “τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο.” Πάντως, η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι σύμφωνα με τον κ. Σουλτς προς το συμφέρον όλων.

Διένεξη ναι, αλλά όχι απειλή

Ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε κατά πόσο ευσταθούν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε απειλήσει με αποχώρηση των σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εξακολουθούσε να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ενώ διέψευσε κάτι τέτοιο, άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι όντως υπήρξε διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και Γκάμπριελ. Επικαλούμενος τη διαδικασία που ακολουθείται στον κυβερνητικό συνασπισμό σημείωσε πως η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται μετά από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων. “Συνεπώς” τόνισε ο κ. Σουλτς, “στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε τη θέση του SPD, η οποία ενσωματώθηκε στην τωρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης (…) και η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα της τα μέλη.” Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμη πηγή του SPD τα περί απειλής του κ. Γκάμπριελ ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για το ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα, ο Μάρτιν Σούλτς οχυρώθηκε πίσω από την εξήγηση που έδωσε προηγουμένως, δηλαδή ότι και ο υπουργός Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Με μια διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική προς τον Β. Σόιμπλε και την εμμονή του στα κριτήρια σταθερότητας, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. “Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα”, δήλωσε ο Μ. Σουλτς, “αλλά και στην ανάπτυξη – και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας.” Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες του Νότου αλλά και για τη Γερμανία όπου, όπως υποστήριξε, το επενδυτικό κενό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. “Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος”, είπε χαρακτηριστικά.

Περί Eurobonds και… James Bond

Πάντως, την κατ’ αρχή συμφωνία στη Μάλτα ο κ. Σουλτς την χαρακτήρισε ως “λύση της λογικής” εν μέσω του Brexit, της προεδρίας Τραμπ, των εμπόλεμων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. “Θα πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον να κρατήσουμε την ΕΕ ενωμένη, να τη διαμορφώσουμε σε ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ”, ανέφερε ο Μ. Σουλτς. Αυτό προϋποθέτει όμως την ανάπτυξη της εσωτερικής της συνοχής. Τέλος, σε ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο εξακολουθεί να υποστηρίζει όπως και παλιότερα την αναγκαιότητα των Eurobonds (ευρωομόλογα) ο κ. Σουλτς απάντησε χαριτολογώντας πως το ενδιαφέρον στα… Bond είναι το James. Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν τίθεται πλέον θέμα ευρωμολόγων.

Σχετικα αρθρα

Μικτή εικόνα στη ελληνική βιομηχανία

admin

Ο κορονοϊός ξυπνά μνήμες 2008

admin

Η επόμενη δοκιμασία του ΔΝΤ

admin

Η αρχή του τέλος του Ερντογάν ;

admin

Η Όπρα Γουίνφρεϊ επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

admin

Μπορεί να επιδιορθωθεί το ευρώ;

admin

Άκαρπη η φοροκαταιγίδα του 2015

admin

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

admin

Ο αντιλαϊκιστής λαϊκιστής της Γαλλίας

admin

ΕΣΕΕ:Aνησυχία του για την επιτυχία των μέτρων

admin

Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης

admin

Ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει την Αμερική να κυβερνηθεί ξανά

admin

Με οριακές απώλειες 0,26% το Χ.Α.

admin

Μην εφησυχάζεστε: Η καταναλωτική δαπάνη είναι συνήθως ισχυρή και η ανεργία χαμηλή στην έναρξη μιας ύφεσης

admin

DW: Μια Μεγάλη Αλβανία δεν θα είχε θέση στον 21ο αιώνα

admin

Ο μεγάλος συνασπισμός είναι καλός για την Ευρώπη, όχι τόσο για τη Γερμανία

admin

Σταγονίδια για την Ελλάδα η… βροχή του Ντράγκι

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα Alpha και Εθνικής

admin