Image default
Πρώτο Θέμα

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: δημοσκοπήσεις και πιθανότητες

french electionsΟι επικείμενες γαλλικές εκλογές διαμορφώνονται ως μια απρόβλεπτη κούρσα, με τον Εμανουέλ Μακρόν παγιδευμένο σε μια μονομαχία με την αρχηγό της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Ο κεντρώος Μακρόν, ο πρώην προστατευόμενος του Φρανσουά Ολλάντ, είναι πλέον το φαβορί των στοιχηματικών γραφείων για να γίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, με τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων να των δείχνουν εντός 0,2 μονάδων από τη Λε Πεν.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017, εξελισσόμενες σε δύο στάδια.

Δείτε πώς διαμορφώνεται η αναμέτρηση σύμφωνα με τον δείκτη δημοσκοπήσεων της Telegraph, ο οποίος υπολογίζει τον μέσο όρο των τελευταίων οκτώ εθνικών δημοσκοπήσεων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

1

Πώς δουλεύουν οι γαλλικές εκλογές

Μια προειδοποίηση: το ότι ένας υποψήφιος δείχνει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο, δε σημαίνει ότι θα νικήσει.

Ήδη η αναμέτρηση έχει σημειώσει αρκετές αναπάντεχες στροφές. Ο Φρανσουά Φιγιόν αρχικά προηγείτο, και πλέον δέχεται πίεση να εγκαταλείψει, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου όπου απασχολούσε τη γυναίκα του ως βοηθό.

Οι υποψήφιοι συναγωνίζονται δύο φορές στις εκλογές, με τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας να πραγματοποιείται στις 23 Απριλίου.

Εάν κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει το μισό όλων των ψήφων, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, καθώς και μόνο ο αριθμός των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο περιορίζει τις πιθανότητες μιας πλειοψηφίας στον πρώτο γύρο.

Από τις εννέα εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πρώτη άμεση προεδρική εκλογή στην Πέμπτη Δημοκρατία το 1965, τρεις έχουν δει τον νικητή του πρώτου γύρου να χάνει στον δεύτερο. Αυτό οδήγησε στην εκλογή του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν το 1974, του Φρανσουά Μιτεράν το 1981, και του Ζακ Σιράκ το 1995.

2

Ποιες είναι οι στοιχηματικές πιθανότητες για τη γαλλική προεδρική κούρσα

Για όσους έχουν χάσει την πίστη τους στις πολιτικές δημοσκοπήσεις, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος να προβλέψουμε τα εκλογικά αποτελέσματα: ρωτώντας τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βάλουν χρήματα για αυτά που υποστηρίζουν.

Μετά το Brexit, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τις βρετανικές εκλογές του 2015, πολλοί πλέον πιστεύουν πως η αγορά των πολιτικών στοιχημάτων μπορεί να προβλέψει  καλύτερα τα εκλογικά αποτελέσματα, βασιζόμενη στη σοφία ενός πλήθους παικτών για να ξεχωρίσει και να υπολογίσει όλες τις πιθανότητες.

Σύμφωνα με την Coral, ο Μακρόν είναι το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Παρ’ ότι η Λε Πεν προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο, αναμένεται πως είτε ο Μακρόν είτε ο Φιγιόν θα καταφέρνουν να νικήσουν εάν την αντιμετωπίσουν στον δεύτερο γύρο.

Δημοσκοπήσεις που θέτουν ως υποθετική επιλογή για τον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον Μακρόν ή τον Φιγιόν δείχνουν πως ο Μακρόν θα είναι ο νικητής.

Οι πιθανότητες για τους σημερινούς πέντε πρώτους υποψήφιους για τη γαλλική προεδρία είναι:

Εμανουέλ Μακρόν, Ανεξάρτητος: 4/5

Μαρίν Λε Πεν, Εθνικό Μέτωπο: 11/4

Φρανσουά Φιγιόν, Ρεπουμπλικάνοι: 4/1

Ζαν-Λουκ Μελανσόν, Ανυπότακτη Γαλλία: 12/1

Μπενουά Αμόν, Σοσιαλιστές: 200/1

Τι συνέβη στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2012

Ο Φρανσουά Ολλάντ έγινε ο πρόεδρος της χώρας αφού νίκησε τον Νικολά Σαρκοζί, συγκεντρώνοντας 51,6% στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

10,3 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Ολλάντ του Σοσιαλιστικού κόμματος στον πρώτο γύρο των εκλογών – επικρατώντας σε 63 από τα 106 διαμερίσματα της Γαλλίας – ενώ 18 εκατομμύρια τον στήριξαν στον δεύτερο γύρο.

Ο Σαρκοζί, ο εν ενεργεία πρόεδρος και εκπροσωπώντας το UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), εξασφάλισε 16,9 εκατομμύρια ψήφους στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η Μαρίν Λε Πεν, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, εξασφάλισε 17,9% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Μια προειδοποίηση

Βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμα στάδια αυτής της ασταθούς αναμέτρησης. Το πρώην φαβορί έχει ως τώρα αντέξει στις πιέσεις για να αποσυρθεί και έχει χάσει υποστήριξη τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν – ιδρυτής νέου κόμματος – έχει αναδειχθεί σε νέο φαβορί.

Η κούρσα μπορεί να αλλάξει ξανά δραματικά μόλις υποψήφιοι περιοριστούν στους δύο φιναλίστ του δεύτερου γύρου. Και ύστερα από το σοκ του Brexit και του Τραμπ το 2016, είναι μάλλον πολύ νωρίς για να βάλουμε οποιοδήποτε στοίχημα.

Ο παραπάνω δημοσκοπικός δείκτης λαμβάνει υπόψη τις εθνικές δημοσκοπήσεις των OpinionWay, Ifop-Fiducial, Elabe, Harris και BVA Interactive. Η κάθε μία δημοσκόπηση, αν και με διαφορετικούς αριθμούς συμμετεχόντων, έχει αντιπροσωπευτικό δείγμα. Το περιθώριο λάθους της κάθε μίας από αυτές κυμαίνεται μεταξύ /-0,8% και /-3,3%.   

Σχετικα αρθρα

5 διαγράμματα που δείχνουν… ότι τα ψέμματα τελείωσαν…

admin

Handelsblatt: Πειραιάς, το νέο Αμβούργο;

admin

Έξι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Στα δύο χωρισμένη η Ευρώπη

admin

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα πιο μοναχικό μέλλον

admin

Δεν υπάρχουν νικητές στη Συρία

admin

Πρώτο τεστ για το ασφαλιστικό εν μέσω επικοινωνιακής φουρτούνας

admin

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

admin

Ισχύς εναντίον σαχλαμάρας

admin

Διαfedεύοντας σε ήπιους τόνους

admin

Θετικές οι προοπτικές της αγοράς εμπορίας πετρελαιοειδών

admin

Κοκτέιλ κινδύνων

admin

Ντράγκι: Η ΕΚΤ επιμένει να μην κουρευτούν οι καταθέσεις

admin

Η τελευταία λογομαχία με το ΔΝΤ απειλεί την προθεσμία της αξιολόγησης

admin

Η τιμή του πετρελαίου το 2015

admin

Καταπέλτης ο κ.Σταϊκούρας στην Βουλή

admin

Ο Μακρόν κερδίζει την καρδιά των γάλλων επιχειρηματιών

admin

Τουρκία: Οι τρεις πληγές του Covid-19 και το ΔΝΤ

admin