Image default
Πρώτο Θέμα

Προς ενίσχυση των άκρων στη Γαλλία;

le pen 2207883bΜια “εντεινόμενη τάση προς τα άκρα” διαπιστώνει στον γαλλικό προεκλογικό αγώνα ο γνωστός γερμανογάλλος συγγραφέας, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας Αλφρέντ Γκροσέρ. Μελανσόν εναντίον Λεπέν στον επαναληπτικό γύρο;

Θα μπορούσε αυτή να οδηγήσει ενδεχομένως σε μια μονομαχία μεταξύ του ακροαριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν και της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο του Μαΐου; Ο γερμανογάλλος συγγραφέας, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας Αλφρέντ Γκροσέρ δεν διαβλέπει προς το παρόν τέτοιο κίνδυνο και αυτό μολονότι ο ακροαριστερός υποψήφιος έχει ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να καταλαμβάνει την τέταρτη ή και τρίτη θέση.

“Θα αναφέρω το παράδειγμα του εγγονού μας. 24 ετών, καλή δουλειά. Λέει ότι τον δελεάζει ο Μελανσόν, αλλά παρά ταύτα δεν θα τον ψηφίσει. (Ο Μελανσόν) Μιλάει μια τελείως κατανοητή γλώσσα και έχει χιούμορ. Μιλάει μια σαφή γλώσσα -σε άλλους υποψηφίους είναι ασαφής και αρκετά τεχνοκρατική- και λέει περίπου αυτά που σκέφτεται. Σήμερα είναι 66 ετών και είναι στην πολιτική από τα 16 ή 17 του, πάντα αριστερός”.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει βέβαια εν μέρει και ακραίες θέσεις και βάλει συχνά κατά των Γερμανών. Δεν ενοχλεί αυτό τους Γάλλους; “Όχι τόσο. Το 2015 έγραψε ένα βιβλίο (…) όπου εκφράζει απόλυτα αντιγερμανικές θέσεις. Είναι κατά της Ευρώπης, κατά του ΝΑΤΟ. Ζητά να σταματήσει η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη (…) αν και αυτό δεν ακούγεται τόσο δυνατά στις ομιλίες του. Αυτό που ακούγεται δυνατά είναι ότι είναι απόλυτα αντιευρωπαϊστής. Είναι περίπου όπως και η κυρία Λεπέν, μιλάνε περίπου την ίδια γλώσσα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά, διότι παρασύρουν τη Γαλλία στο βυθό”.

Αν και ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο, “τρέμει κανείς στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο Μελανσόν και Λεπέν”.

Ο ίδιος στηρίζει σθεναρά τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν: “(…) Είναι τρόπον τινά από μόνος του ένας μεγάλος συνασπισμός. Είναι κάτι εντελώς καινούριο στη γαλλική πολιτική. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ του, διότι λέει ότι όταν ένα μέτρο έρχεται από τα δεξιά και είναι καλό, το αποδέχομαι, το ίδιο και όταν ένα μέτρο έρχεται από την αριστερά. Εκφράζει το κέντρο και αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο σε προεδρικές εκλογές στη Γαλλία”.

Σύμφωνα με τον Αλφρέντ Γκροσέρ πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν μια μονομαχία μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στον επαναληπτικό γύρο. “Και όχι μόνον στις δημοσκοπήσεις. Εν τω μεταξύ αυξάνεται και ο αριθμός γνωστών πολιτικών που τον στηρίζουν”, όπως λέει.

Σχετικα αρθρα

Πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα -Ρόδος, Μύκονος, Αττική στις προτιμήσεις τους

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 19 ετών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

admin

Πως πτώχευσε η Τουρκία…

admin

ICAP:Αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση της κερδοφορίας το 2017

admin

Πως ο κορωνοϊός αναδιαμορφώνει την παγκόσμια τάξη

admin

Τι εξήγγειλε στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ ο κ.Κυρ. Μητσοτάκης

admin

DW: Αισιοδοξία στο Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

admin

Πώς ο σινο-αμερικανικός «πόλεμος» ανοίγει πληγές σε κάθε γωνιά του πλανήτη

admin

Οι διαπραγματεύσεις Brexit αποτυγχάνουν – κάποιος πρέπει να δώσει σημασία

admin

Θα διασχίσει η Ιταλία τον ανελεύθερο Ρουβίκωνα;

admin

Μια χρονιά κρατικών χρεοκοπιών;

admin

Σπαταλώντας την άνθιση της ευρωζώνης

admin

Δύσκολοι καιροί για εμπόρους

admin

Ο πιο πλούσιος μπαμπάς του κόσμου!

admin

FAZ: Προεκλογικός ελιγμός η απαίτηση επανορθώσεων

admin

Το Χ.Α., τα ανοικτά μέτωπα και η απουσία των ξένων

admin

Στην Βουλή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

admin

H Ιταλία και η Αυστρία οδηγούν την αγορά ομολόγων σε ένα πολύ παράξενο μέρος

admin