Image default
Πρώτο Θέμα

Είναι έτοιμες οι αγορές για μια έκπληξη στις γαλλικές εκλογές;

questionΈχοντας αιφνιδιαστεί από την ψήφο του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, οι επενδυτές έχουν πάρει μεγαλύτερες προφυλάξεις πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή.

Ωστόσο, η πιθανότητα πυροτεχνημάτων στην αγορά τη Δευτέρα υπάρχει ακόμη. Το εύρος των πιθανώς αποτελεσμάτων είναι μεγάλη, με τέσσερις υποψήφιους – τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν στη φιλοευρωπαϊκή πλευρά και την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου και τον ακροαριστερό Ζαν-Λουκ Μελανσόν στην ευρωσκεπτικιστική πλευρά – στον αγώνα.

Οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει μέρος του κινδύνου ενός ατυχούς αποτελέσματος, όμως κατά την εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση οι γαλλικές μετοχές έχουν ανέβη, το ευρώ έχει ανέλθει στα 1,07 δολάρια και η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία έχει μειωθεί. Αυτό αντικατοπτρίζει το βασικό σενάριο για πολλούς, όπου ο κ. Μακρόν θα αντιμετωπίσει την κυρία Λε Πεν στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου και θα βγει νικητής, αυξάνοντας τις προοπτικές μεταρρύθμισης στη Γαλλία και μειώνοντας το ρίσκο διάσπασης στην Ευρώπη.

Εάν αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, οι κινήσεις κινδύνου θα επεκταθούν. Όμως οι αγορές έχουν αποτιμήσει μόνο ένα μικρό κομμάτι του ρίσκου και έχει ήδη υπάρξει κάποιος ενθουσιασμός για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία με βάση τη βελτίωση στα στοιχεία του οικονομικού κλίματος – ο γαλλικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών έφτασε την Παρασκευή υψηλά 71 μηνών στο 57,4, σύμφωνα με την IHS Markit. Αυτό υποδεικνύει ένα ράλι ανακούφισης, αλλά πιθανώς όχι ένα εντυπωσιακό ράλι.

Για μεγαλύτερες κινήσεις στην αγορά, αναλογιστείτε την εφιαλτική επιλογή ανάμεσα στη Λε Πεν και τον Μελανσόν, και οι δύο από τους οποίους θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να βγάλουν τη Γαλλία από το ευρώ. Μπορεί πράγματι να αντιμετωπίζουν αυστηρούς ελέγχους και ισορροπίες, όμως η εκλογή ενός ευρωσκεπτικιστή γάλλου προέδρου θα δημιουργούσε σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον της ευρωζώνης. Η αναστάτωση στην αγορά, εκτός κι αν προκαλέσει πολιτική αναστροφή, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτο-προωθούμενη κρίση.

Τα αρνητικά σοκ τείνουν να προκαλούν περισσότερο έντονες αντιδράσεις στις αγορές απ’ ότι τα θετικά. Καθώς το κοινό νόμισμα έχει ανέβη, η κλίση προς την αγορά προστασίας στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης έναντι μιας απότομης πτώσης έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch. Το ευρώ θα μπορούσε να πέσει γρήγορα κάτω από το 1 δολάριο εάν ο δεύτερος γύρος μετατραπεί σε μάχη ανάμεσα στη Λε Πεν και τον Μελανσόν, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της BAML.

Τα γαλλικά ομόλογα μπορεί να σταματήσουν να θεωρούνται ασφαλή και σχετικά φθηνά, και να γίνουν επισφαλή και ακριβά, στέλνοντας τις αποδόσεις τους σε απότομη άνοδο. Περίπου 60% του γαλλικού χρέους βρίσκεται στα χέρια μη ντόπιων, σύμφωνα με την Amundi Asset Management: κάτι που αποτελεί δύναμη στις καλές εποχές, αλλά αδυναμία σε πιεστικές συνθήκες.

Η ασυμμετρία αναδεικνύει το πρόβλημα για τους επενδυτές. Το εκλογικό ρίσκο είναι συχνά δυαδικό. Όμως οι εκλογές της Γαλλίας είναι το πιο σημαντικό γεγονός στο ευρωπαϊκό πολιτικό ημερολόγιο και μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκο για να το διαχειριστούν οι αγορές ομαλά.

Σχετικα αρθρα

Επικίνδυνο κοκτέιλ στην αγορά πετρελαίου

admin

Σοβαρά λάθη στις μελέτες κτηματογράφησης διαπιστώνουν οι συμβολαιογράφοι

admin

Το NATO δεν πρέπει να αφήσει την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας αναπάντητη

admin

Η ελπίδα ήταν πάντα εδώ…

admin

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

admin

Μπορεί να επιδιορθωθεί το ευρώ;

admin

H Ιταλία δεν έχει ξεμπερδέψει με τους βιτζιλάντε των ομολόγων

admin

Φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ασφαλιστικό

admin

Alpha: Ανακάμπτουν οι επενδύσεις σε κατασκευές και real estate

admin

Moody’s: Πιθανή η αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Όταν ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία

admin

Ο κινέζικος «δράκος» προβληματίζει…

admin

Sentix: Mειώθηκε δραστικά ο κίνδυνος Grexit

admin

Χωρίς χρήματα, με πολλούς πρόσφυγες…

admin

Η Μέρκελ βρίσκεται στο έλεος του Πούτιν και του Ερντογάν

admin

Mobile World Congress: Τι είναι το 5G, πότε έρχεται εμπορικά και γιατί αλλάζει τα πάντα

admin

Politico: Kαταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν oι «εχθροί» του Ερντογάν

admin

Η Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει τις αποφάσεις στην ευρωζώνη

admin