Image default
Πρώτο Θέμα

Παγκόσμια οικονομία: Η άνοιξη σπάει την πολιτική καταιγίδα;

spring“Η άνοιξη είναι στον αέρα και η άνοιξη είναι και στην οικονομία”, δήλωσε η Christine Lagarde, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς άνοιξε τις συναντήσεις την Πέμπτη.

Το Brexit και ο Donald Trump έπρεπε να φέρουν  θλιβερούς και εμπορικούς πολέμους στην παγκόσμια οικονομία, αν όχι και πείνα και την τρομοκρατία που προκαλείται από τον λαϊκισμό. Αλλά ο χρόνος θεραπεύει πολλές προβλέψεις. Και έτσι, οι εαρινές συναντήσεις των παγκόσμιων αρχηγών οικονομικών της Ουάσινγκτον αυτής της εβδομάδας ξεπερνούν την αισιοδοξία που αξίζει στην εποχή.

Η εμπιστοσύνη του ΔΝΤ τροφοδοτείται από τη βελτίωση των επιδόσεων στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη για πρώτη φορά σε έξι χρόνια με βάση μια ισχυρότερη Κίνα, η οποία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία της αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9% το πρώτο τρίμηνο και τη βελτίωση των οικονομιών στην Ιαπωνία και την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ πλησιάζουν – αν όχι στην πλήρη απασχόληση. Για το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει φέτος 3,5% παγκόσμια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι ισχυρότερες προοπτικές είναι ο καρπός των ευρέων κατακτήσεων στον τομέα της μεταποίησης και του εμπορίου.

“Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι οι κινητήρες πυροδοτούν για πρώτη φορά”, λέει ο Raghuram Rajan, πρώην κυβερνήτης ινδικής κεντρικής τράπεζας και επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.  “Δεν πυροδοτούν πολύ δυνατά. Αλλά πυροβολούν. “

“Η ενίσχυση της ανάκαμψης είναι πραγματική”, λέει ένας άλλος πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι κληρονομιες της κρίσης του 2008 και η προσαρμογή σε ένα πιο “μέτριο” μέλλον με χαμηλή ανάπτυξη βρίσκονται στο τέλος.

Εν ολίγοις, ενώ η πολιτική σε ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου κατακλύζεται από την γεμάτη αγωνία από μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο ισχυρή από την οικονομική κρίση.

 Η πρώιμη απειλή είναι ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών του Σαββατοκύριακου, όπου οι δημοσκοπήσεις έκαναν ακόμη και το ΔΝΤ νευρικό.

Εαν η Marine Le Pen κερδίσει και τις δύο  εκλογές και εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ “θα προκαλούσε σίγουρα σοβαρές διαταραχές”, δήλωσε η συνάδελφος Lagarde…

Οι δυνητικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι μεγάλοι ακριβώς κάτω από τη Λεωφόρο της Πενσυλβανίας από το ΔΝΤ στο Λευκό Οίκο. Ακόμη και όταν η κα Lagarde επαίνεσε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ. Trump ξεκίνησε μια έρευνα εθνικής ασφάλειας για τις εισαγωγές χάλυβα, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε νέα τιμολόγια και ποια θα ήταν η πρώτη πράξη σημαντικού προστατευτισμού. Θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την Κίνα και την ΕΕ. Αν και ο κ. Trump έδωσε κάποια σημάδια ότι ο οικονομικός εθνικισμός εξαφανίζεται ως δύναμη στη διοίκησή του, τα ένστικτα του για το εμπόριο και τη μετανάστευση εξακολουθούν να φαίνονται σαφώς προστατευτικά.

Ακριβώς κάτω από την άμεση αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, τα υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει η διοίκηση Trump και το ευρύτερο κύμα λαϊκισμού για θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα συζητήθηκαν πολύ αυτή την εβδομάδα.

Ακόμη και οι αισιόδοξοι στο ΔΝΤ παραδέχονται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία.

«Είναι η Αμερική για πρώτη φορά, καλύτερα να το πιστέψετε», δήλωσε ο πρόεδρος σε ένα πλήθος σε εργαλειομηχανή στο Wisconsin αυτή την εβδομάδα, καθώς υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή με στόχο να ενισχύσει τους νόμους «Buy American» που απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να αγοράζει εγχώρια αγαθά.

Ο κ. Blanchard συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι του λαϊκισμού είναι “πιθανώς όχι καταστροφικοί” στις ΗΠΑ και σε άλλες προηγμένες οικονομίες χάρη στους “ελέγχους και ισορροπίες” στα πολιτικά τους συστήματα. Ακόμη και στη Γαλλία, η εκλογή είτε της κ. Le Pen είτε του Jean-Luc Mélenchon του μακρινού αριστερού θα τους έβλεπε να αντιμετωπίζουν μια νομοθετική οργάνωση με εχθρική πλειοψηφία και να αγωνίζονται για την εκπλήρωση των υποσχέσεων.

“Από μια μακροεντολή, το Brexit είναι ένα χτύπημα στο δρόμο. Ακόμη και αν εκραγεί η Ελλάδα, υποψιάζομαι ότι δεν θα θεωρηθεί συστημική. Ακόμη και ο πρόεδρος Trump είναι πιθανό να είναι σε θέση να κάνει λίγα, αφήνοντας τη Βόρεια Κορέα στην άκρη », λέει.

Η αυξανόμενη συσσώρευση χρέους της Κίνας και η αδυναμία των αρχών να περιορίσουν την πιστωτική επέκταση εξακολουθούν να προκαλούν αναταραχές μεταξύ των οικονομολόγων των ταμείων. Και η πομπή των σκανδάλων διαφθοράς στη Βραζιλία, όπου η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να αγωνίζεται. Στην Αφρική, όπου οι ελπίδες για μια νέα πραγματικότητα τροφοδοτούμενη από την ανάπτυξη ήταν τόσο διαδεδομένες πριν από λίγα χρόνια, οι δύο μεγάλες οικονομίες της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής χάνουν.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, πιστεύει ότι οι «έλεγχοι και ισορροπίες» των προηγμένων οικονομιών θα περιορίσουν ό, τι μπορούν να κάνουν οι λαϊκιστές ηγέτες.

Ο Mark Carney, κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, είναι μεταξύ εκείνων που υπογραμμίζουν ένα χάσμα μεταξύ των αποκαλούμενων «μαλακών» δεδομένων εμπιστοσύνης και των «σκληρών» οικονομικών αποτελεσμάτων. “Υπήρξε μια πολύ πιο θετική προοπτική [για την παγκόσμια οικονομία] κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών”, δήλωσε στην Ουάσινγκτον. “Αλλά υπάρχει ακόμα ένα αρκετά σημαντικό χάσμα μεταξύ. . . Επιχειρηματικό ενθουσιασμό έναντι των εταιρικών δαπανών. “

Αυτό το κενό δεδομένων μαλακό / σκληρό είναι ίσως πιο εμφανές στις ΗΠΑ. Η έρευνα της εθνικής ομοσπονδίας ανεξάρτητων επιχειρήσεων σχετικά με την αισιοδοξία των αφεντικών έπληξε την υψηλότερη ανάγνωσή της από το 2004 τον Ιανουάριο και από τότε έχει ελαφρώς μειωθεί. Η έρευνα του καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν δείχνει την ισχυρότερη εικόνα των σημερινών οικονομικών συνθηκών σε 17 χρόνια, με την ανάγνωση μόνο μια σκιά κάτω από το ανώτατο όριο του 1999.

Σχετικα αρθρα

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το χρέος

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης σε υψηλά 10 ετών

admin

Δημοκρατία «νέας εσοδείας» του ¼ και του 0,4%…

admin

Πού υστερεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

admin

Πικρός συμβιβασμός για τη Μέρκελ

admin

Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ;

admin

Σωτηρία για το χρέος από την ΕΚΤ!

admin

Είναι η δύση σε κλινική κατάθλιψη;

admin

«Γκρίνια» στον Ελλάκτωρα

admin

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

admin

Η ευρωζώνη επιτέλους ανακάμπτει και κερδίζει την αμερικανική οικονομία

admin

Αχνές κόκκινες γραμμές και… αγκάθια στο Παρίσι

admin

Δύσκολο και το 2020 για τη γερμανική οικονομία

admin

DW: Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

admin

Τρία πιθανά σενάρια συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα το 2020

admin

ΣΕΒ: Σε φάση δυναμικής επανεκκίνησης η οικονομία, αλλά παραμένουν μικτές οι τάσεις

admin

Ανάπτυξη 2% βλέπει το ΔΝΤ το 2018 για την Ελλάδα

admin

Γιατί οι ιταλοί απογοητεύονται από το ευρώ

admin