Image default
Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ:Νέα μέτρα και πιθανώς νέο μνημόνιο 100 δισ. €

ThomsenΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα απογοητευτικό μήνυμα για την Ελλάδα: Ακόμη και αν η χώρα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές της  το έθνος χρειάζεται ακόμη πιο οδυνηρές οικονομικά μέτρα.

Επτά χρόνια μετά από μια οικονομική κρίση αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν θέλει να ακούσει ο Έλληνας και ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ παροτρύνει επίσης τη Γερμανία και τους άλλους ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας να δώσουν στη χώρα ελπίδα υπό τη μορφή πραγματικής ελάφρυνσης του χρέους.

Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας ,οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αποτελούν μόνο μια προκαταβολή, δήλωσε ο P.Thomsen, επικεφαλής toy ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στο περιθώριο της εξαμηνιαίας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών me tραπεζίτες.

Για να μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας και εισοδήματος της χώρας στα ποσοστά πρo κρισης θα χρειαστούν “βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη μπει στα βιβλία”, ανέφερε. Το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 22% και το ήμισυ του συνόλου του εργατικού δυναμικού της νεολαίας είναι χωρίς εργασία. “Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο”, είπε.

Ο κ. Thomsen, μαζί με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδει Τσακαλώτο το Σαββατοκύριακο πριν από την επιστροφή της τροικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Παρόλο που οι συνομιλίες διάσωσης συνεχίζονται, το ταμείο δεν έχει εμπλακεί σε χρηματοδότηση για τη χώρα για τρία χρόνια και η μελλοντική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ είναι μια ανοιχτή ερώτηση.

Οι υπάλληλοι του Ταμείου ανησυχούν ότι οι  προσπάθειες της Ελλάδας οδηγούν  τα πολιτικά και κοινωνικά όρια του έθνους στο σημείο θραύσης τους. Η χώρα έχει ήδη υποστεί μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης.

Νωρίτερα φέτος, το ταμείο δήλωσε ότι το αδιέξοδο σε σχέση με τους νέους όρους διάσωσης, τη χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους κινδυνεύει να ωθήσει τη χώρα εκτός της ευρωζώνης. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι το νήμα που ξεδιπλώνει τη νομισματική ένωση, ιδίως ενόψει της απόρριψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Βρετανία και της ανόδου των κομμάτων κατά του ευρώ στις εκλογές.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι αυτές οι προβολές δεν είναι αξιόπιστες και εμμένει στην έκκλησή του για την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση του χρέους, προσπαθώντας εν μέρει να ξανακερδίσει την αξιοπιστία που έχασε στο πρώτο αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης.

“Το ζήτημα δεν είναι οι στόχοι και η αξιοπιστία των στόχων βραχυπρόθεσμα, αλλά η αξιοπιστία των στόχων να διατηρείται μεσοπρόθεσμα, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται”, δήλωσε ο κ. Thomsen. “Χρειαζόμαστε ένα πακέτο που να είναι αξιόπιστο, τόσο όσον αφορά τις πολιτικές όσο και όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους που απαιτείται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του”.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν ακόμη και αν η υποστήριξη του ΔΝΤ για τις προτεινόμενες λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστική.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 326 δισ. Ευρώ, περίπου το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, εκ των οποίων τα 226 δισ. Ευρώ οφείλονται στους ευρωπαίους πιστωτές.

Ο Jeromin Zettelmeyer, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών της Peterson και πρώην κορυφαίος οικονομολόγος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αμφιβάλλει για τις τρέχουσες προτάσεις για την επέκταση του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων της θα είναι αρκετή για να επαναφέρει την χώρα πίσω στην ανάπτυξη.

“Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που τέθηκαν στο τραπέζι από την Ευρωομάδα τον Μάιο του 2016 θα μπορούσαν να είναι επαρκή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά μόνο εάν τα μέτρα αυτά ληφθούν σε ακραίο επίπεδο”, ανέφερε σε πρόσφατη δημοσίευσή του. Είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα δεχτεί αυτού του είδους την αναδιάρθρωση, διότι δίνει στην Ελλάδα ένα ισχυρό κίνητρο για αθέτηση υποχρεώσεων ή επαναδιαπραγμάτευση, όταν το χρέος είναι στο αποκορύφωμά του. “Είναι πιθανό να είναι πολιτικά και / ή τεχνικά δύσκολα”, δήλωσε ο κ. Zettelmeyer.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει τις πιέσεις της για τις εκλογές της, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν υποστηρίζει τώρα την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση έχει από καιρό υποσχεθεί ότι δεν θα συνεισφέρει καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επειδή το ΔΝΤ προσδίδει νομιμότητα στο πρόγραμμα. Αυτό οδηγεί σε μια άλλη πιστωτική κρίση τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Zettelmeyer, λόγω των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα να απαιτήσει επιπλέον 100 δισ. Ευρώ για επείγοντα κεφάλαια διάσωσης. Εκτός από την προσθήκη στην ήδη μαζική επιβάρυνση του χρέους της χώρας, αυτό θα μπορούσε επίσης να εμβαθύνει τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις οικονομικές αναθεωρήσεις.

Σχετικα αρθρα

Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρούνται από τους επενδυτές

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin

Η ακόμη μεγαλύτερη του 2008 ύφεση στην Αμερική θα κρατήσει χρόνια

admin

Εάν δεν μπορούμε να πάμε Ισπανία, πάμε … Ελλάδα

admin

Η αβεβαιότητα επανέρχεται στις επιχειρήσεις

admin

Η Ελλαδα πτώχευσε… Επίκειται κατάσχεση (bail in) καταθέσεων!

admin

Covid-19:O οικονομικός αρμαγεδδών μολις ξεκίνησε…

admin

Σε ελεύθερη πτώση Wall st – Ευρώπη

admin

XA:Αναμονή σε μικρό εύρος διαπραγμάτευσης

admin

Μείωση επενδυτικών δαπανών στην βιομηχανία κατά 3,5% το 2016

admin

90 χρόνια από το κραχ του 1929

admin

Σκιές πολέμου στα Στενά του Ορμούζ

admin

Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για το ΑΕΠ της Ελλάδος

admin

Η Τρόικα, η δραχμή και το ευρώ (ΙΙ)

admin

Η στροφή της Μέρκελ προς το Παρίσι προκαλεί δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

admin

Ένα κομματικό σύστημα σε συνεχή μετάλλαξη

admin

Έσπασαν το «φράγμα» των 30 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές

admin

Ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει για την Αθήνα

admin