Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Σουλτς, τα ψαροχώρια και το δράμα των προγνωστικών

Μα πού είναι ο Μάρτιν Σουλτς; Μετά από προσεκτική αναζήτηση ανάμεσα στα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος καγκελάριος εντοπίστηκε σε ένα ψαροχώρι, το Εκερνφέρντε, έξω από το Κίελο στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χολστάιν. Πρόκειται προφανώς για μια από τις πιο χαλαρές στιγμές του σκληρού προεκλογικού προγράμματος ανάλογων επισκέψεων στην περιοχή εν όψει δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων πριν τη μεγάλη “μάχη” του Σεπτεμβρίου για την καγκελαρία.

Μεγαλώνει η ψαλίδα υπέρ των Χριστιανικών Κομμάτων

Η πρώτη γίνεται στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χολστάιν στις 7 Μαΐου. Εδώ ο Σουλτς συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα και δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη. Με επισκέψεις όπως σε μια μικρή επιχείρηση καπνίσματος ψαριών ή αργότερα μια βιοτεχνία αντλιών, ο αρχηγός του SPD θέλει να στηρίξει το κόμμα, καθώς τα προγνωστικά δίνουν οριακή διαφορά ανάμεσα στο SPD και την Χριστιανική ΄Ενωση CDU/CSU. Η δεύτερη εκλογική μάχη ακολουθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Μαΐου, στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Ρηνανία Βεστφαλία. Και εδώ ορισμένες σφυγμομετρήσεις προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών.

Και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν τεράστια σημασία για τον Σουλτς. Μετά την ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα από ένα μέτριο 30% που πήρε το κόμμα του στις τοπικές εκλογές του Ζάαρ, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Το δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πάνω από ένα μήνα από την πανηγυρική εκλογή του ως πρόεδρος του κόμματος με το απόλυτο ποσοστό του 100% μεγαλώνει το προβάδισμα της Χριστιανικής Ένωσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ, CDU και CSU αύξησαν το ποσοστό τους κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασαν στο 36%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μείωσε αντίστοιχα το δικό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 31%.

Στις 3 Σεπτεμβρίου το debate

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν την έλλειψη διαφάνειας στο προεκλογικό πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Εκτός από το γενικό σύνθημα για περισσότερη δικαιοσύνη, ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πως αυτό θα μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα μέτρα. Μέχρι στιγμής έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε όσους μετεκπαιδεύονται, ενώ εξήγγειλε ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για την ελάφρυνση των μικρομεσαίων στρωμάτων. Απαντήσεις δεν έδωσε ο Σουλτς ούτε και στο Κίελο. Υπό τις θετικές εντυπώσεις στις βιοτεχνίες καπνίσματος ψαριών και κατασκευής αντλιών ο πρόεδρος του SPD περιορίστηκε να πλέξει το εγκώμιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Εδώ δημιουργούνται θέσεις εργασίες την ώρα που ‘τα μεγαθήρια’ καταργούν θέσεις”.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι το μοναδικό debate αυτών των εκλογών ανάμεσα στην καγκελάριο και τον κύριο αντίπαλό της θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί, ARD, ZDF, RTL και SAT 1, που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, θα το μεταδώσουν παράλληλα. Η διαδικασία είναι καινούργια. Θα δημιουργηθούν δύο ζευγάρια τηλεοπτικών παρουσιαστών από τους σταθμούς που θα θέσουν ερωτήσεις επί 45 λεπτά το κάθε ζευγάρι. Για τα θέματα συζήτησης θα υπάρξει προσυνεννόηση. Για όλα τα υπόλοιπα, όπως προετοιμασία, τόπος του debate, τεχνικός εξοπλισμός και διαδικασία, είναι υπεύθυνοι και οι τέσσερις σταθμοί. Κριτική ασκήθηκε από το κόμμα των Πρασίνων για τη μη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων. “Δύο εκπρόσωποι του μεγάλου συνασπισμού διασταυρώνουν τα ξίφη τους την ώρα που η αντιπολίτευση συζητά μεταξύ της”, είπε χολωμένος ο Όμιντ Νουριπούρ, βουλευτής των Πρασίνων.

Σχετικα αρθρα

Η αμερικανική αξία και οι ευρωπαϊκές αξίες

admin

Τράπεζες:SOS για τα ρυθμισμένα δάνεια που ξανακοκκινίζουν

admin

Κάτω από το 5% υποχώρησε το spread των 10ετών ομολόγων

admin

ΧΑ:Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

admin

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

admin

XA:Στάση για ανάσες

admin

Επενδυτικό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα για τους ξένους

admin

Γερμανικός Τύπος: Δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα και μετά τον Αύγουστο

admin

Μέρκελ: “Απαράδεκτο” το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων

admin

Τραμπ και Πούτιν μπορούν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον

admin

Brexit: Ο Τζόνσον, το blame game…

admin

ΕΕ: Οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι η χώρα τους οδεύει σε λάθος κατεύθυνση

admin

Φτάνουν σε συμφωνία Μέρκελ και SPD

admin

Η Fed δεν πρέπει να διευκολύνει τον Τραμπ

admin

Μια σκληρή ματιά σε μια μαλθακή παγκόσμια οικονομία

admin

Αποδυναμώνονται CDU-SPD, ενισχύεται το AfD

admin

H λιτότητα σκοτώνει…

admin

Η ευρωζώνη θα χάσει την προθεσμία της ελληνικής αξιολόγησης

admin