Image default
Πρώτο Θέμα

Μέρκελ προς Μέι: Μην έχετε αυταπάτες για το Brexit

Τις βασικές αρχές με τις οποίες θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit παρέθεσε το πρωί η ΄Αγκελα Μέρκελ στη Βουλή εν όψει του έκτακτου συμβουλίου κορυφής το Σάββατο 29.04 στις Βρυξέλλες. Και έκανε σαφές ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για τη Βρετανία.

“Πρώτα οι οικονομικές υποχρεώσεις”

Από το βήμα της ολομέλειας η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της ΕΕ θα συζητηθούν στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων εξόδου και θα διαρκέσουν και μετά από αυτό το διάστημα. “Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι προϋποθέσεις εξόδου πριν θίξουμε το θέμα των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, αυτή είναι η σειρά και δεν αλλάζει” τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. “Χωρίς προόδους σε πολλούς ανοιχτούς τομείς εξόδου δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε παράλληλα λεπτομέρειες για τις μελλοντικές σχέσεις” στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα ότι τρίτες χώρες δεν μπορούν να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων όπως χώρες – μέλη της ΕΕ. “Επ αυτού φαίνεται να υπάρχουν ακόμη κάποιες αυταπάτες αλλά θα ήταν χαμένος χρόνος” είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ωστόσο υπογράμμισε ότι ως στόχος παραμένουν οι στενές, καλές και αξιόπιστες σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία κυρίως στους τομείς άμυνας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εγκληματικότητας. Η καγκελάριος παρέθεσε τους τρείς κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις: την κατοχύρωση των συμφερόντων των εκατοντάδων χιλιάδων Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, την αποτροπή γενικότερα οικονομικών ζημιών για την ΕΕ και την ενίσχυση της συνεργασίας των υπολοίπων 27 χωρών μελών μεταξύ τους. Επιπλέον υπογράμμισε ότι στους κόλπους των 27 και των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει στο μεταξύ σε μεγάλη βαθμό συναίνεση για τη διαπραγματευτική γραμμή.

Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία

Στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής του Σαββάτου θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Τουρκία εξήγγειλε η Μέρκελ καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει στις αρχές του κράτους δικαίου και να λάβει σοβαρά υπόψη τους μαζικούς ενδοιασμούς των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαδικασία και το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. “Οι σχέσεις της Γερμανίας και της ΕΕ με την Άγκυρα είναι αυτό το διάστημα ιδιαίτερα επιβαρυμένες”, τόνισε η καγκελάριος. “Θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στο διάλογο” πρόσθεσε κάνοντας σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ζητά το σεβασμό στα πρότυπα κράτους δικαίου. “Αυτό ισχύει για τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, αλλά και άλλους φυλακισμένους καθώς και για παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας”. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι τυχόν απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός. Να σημειώσουμε ότι με τις εξελίξεις στην Τουρκία ασχολούνται και οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 στο περιθώριο των διαβουλεύσεών τους για το Brexit, σήμερα και αύριο.

Σχετικα αρθρα

Μια περίεργη αποστροφή της Μέρκελ…

admin

Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα!

admin

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

admin

FAZ: Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους

admin

Μ.Μπλούμπεργκ:17 φορές πλουσιότερος από τον Αμερικανό πρόεδρο

admin

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία

admin

Το Τέλος της Βραζιλίας

admin

Τα χαμηλά επιτόκια και ο νέος “πυρετός του χρυσού”

admin

Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι τραγωδία

admin

Πως η Τουρκία «έχασε» την Δύση

admin

Διαπραγματεύσεις… επ’ αόριστον

admin

«Φοροκαταιγίδα» εξευμενισμού των Ευρωπαίων

admin

Το προς τα πίσω βήμα της Ευρώπης για την τραπεζική ένωση

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας αγοράς

admin

Το μεγάλο (;) «μπάμ» της Apple στην αγορά περιεχομένου

admin

Μίνι κράχ με το Γ.Δ κάτω από τις 800 μον.

admin

Η ισχνή ανάκαμψη της ευρωζώνης στήνει σκηνικό για περισσότερο QE

admin