Image default
Πρώτο Θέμα

Ανάσα για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν

Με ένα λακωνικό “Oυφ!” και ένα ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν κυκλοφορεί το αυριανό πρωτοσέλιδο της Tagesspiegel του Βερολίνου, σχολιάζοντας γλαφυρά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και το 65% που απέσπασε στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ο ανεξάρτητος υποψήφιος του “Εn marche”. Η ίδια εφημερίδα σε σχόλιο που επίσης φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα αναφέρει: “η νίκη Μακρόν είναι σίγουρα μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία. Κατάφερε να διώξει μακριά τον επαπειλούμενο κίνδυνο της κατάκτησης της εξουσίας από μια επιθετική, ακροδεξιά δημαγωγό. Η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία θριάμβευσαν έναντι της απαισιοδοξίας και της συστηματικής ηττοπάθειας. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δημοκρατία που πλήττεται από την κρίση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα”. Ωστόσο σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Μακρόν δεν ως πρόεδρος δεν θα είναι εύκολο. Αντίθετα το παρομοιάζει με τους “άθλους του Ηρακλή”.

“Η νίκη του Μακρόν έδιωξε μακριά την καταστροφή” είναι ο τίτλος του πρώτου άρθρου στην ιστοσελίδα της Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει: “Η νίκη του Μακρόν κάθε άλλο παρά λαμπρή είναι. Και το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει ηττηθεί οριστικά. Εντούτοις ο θρίαμβους του σοσιαφιλελεύθερου υποψηφίου εναντίον της Λε Πεν αποτελεί δείγμα πολιτικής ωριμότητας”. Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε επίσης ανάλυση της στρατηγικής που οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν σε αυτήν την επικράτηση έναντι της αντιπάλου του. “Ήταν ένα δίδυμο των άκρων” σημειώνει η εφημερίδα αποδίδοντας τη νίκη του ανεξάρτητου Μακρόν έναντι της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου σε τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτον ο Μακρόν “υποστήριξε την αλλαγή”, δεύτερον “οι αντίπαλοί του αποσύρθηκαν μόνοι τους από το παιχνίδι” και τρίτον η Μαριν Λε Πεν εμφανίστηκε προεκλογικό “υπερβολικά ακραία”, επιθετική και χρησιμοποιώντας μια ρητορική μίσους.

Πρόεδρος μεν τυπικά αλλά όχι ακόμη νικητής στην πράξη

To Spiegel Online σχολιάζει την επικράτηση του Μακρόν σε άρθρο με τίτλο “Εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά όχι ακόμη νικητής”. Σύμφωνα με το Spiegel “Η νίκη Μακρόν είναι μια επιβεβαίωση της ανοιχτής κοινωνίας και της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει: Πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν λόγω απουσίας εναλλακτικών”. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται σίγουρα για την αρχή μιας νέας εποχής αλλά και “για μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας”. Πρόκειται για μια “δέσμευση υπέρ της ενωμένης Ευρώπης, που θέλει να ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα το αποτέλεσμα αποτελεί αποκήρυξη της Λε Πεν και των αιτημάτων της: υπέρ του προστατευτισμού, υπέρ μια ξενοφοβικής Γαλλίας, μιας χώρας που επιλέγει τον αποκλεισμό και την έξοδο από το ευρώ”. Εντούτοις όπως παρατηρεί το Spiegel Online το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη Μακρόν αποδεικνύουν το τέλος των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων, την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των υποψηφίων των κομμάτων του γαλλικού κατεστημένου.

Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει ότι “ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε σίγουρα τυχερός. Όπως έλεγε και ο Ναπολέων όλοι μας οφείλουμε κάτι στην τύχη. Σε αυτές τις εκλογές το σκάνδαλο Φιγιόν έβγαλε τον συντηρητικό υποψήφιο εκτός αγώνα. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η θητεία του Μακρόν σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει να δώσει αγώνα για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίοθ, σημειώνει η Handelsblatt. Ωστόσο γνωρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Γάλλων τον ψήφισε απλώς για να εμποδίσει την Λε Πεν “κι όχι επειδή υποστηρίζουν το πρόγραμμά του”.

Mια προεδρία δίχως προηγούμενο στη Γαλλία

H Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι η επικράτηση Μακρόν έχει μια ιδιομορφία: “για πρώτη φορά η Γαλλία θα κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο που όμως δεν έχει πίσω του τη βάση ενός κόμματος”. Είναι επίσης η πρώτη φορά “που η Γαλλία θα έχει πρόεδρο, ο οποίος δεν θα ανήκει σε ένα εκ των δύο βασικών κομμάτων της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή μπορεί να μιλήσει κανείς για μια νέα εποχή”. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι επίσης ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Όπως σημειώνει η FAZ δεν θα είναι ωστόσο μια εύκολη προεδρική θητεία και σε καμία περίπτωση ο Μακρόν δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί ότι κατάφερε να νικήσει την Λε Πεν. Οι ανάγκες και οι φόβοι όλων εκείνων που ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο, υπογραμμίζει η FAZ.

Σχετικα αρθρα

Δε βιάζεται με την αξιολόγηση το ΔΝΤ

admin

Σε κίνδυνο το Eurogroup λόγω κρίσης στο Βερολίνο!

admin

Μειωμένη ήταν η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων το 2013

admin

ΔΝΤ: Στα ύψη η παρα-οικονονομία στην Ελλάδα

admin

Επιδείνωση στα κρατικά ομόλογα -Ξεπέρασε το 4,5% το 10ετές

admin

Η σταθερότητα της Ευρωζώνης για άλλη μια φορά βρίσκεται σε κίνδυνο

admin

Ντάισελμπλουμ: οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα

admin

Θέσεις μάχης για τα φιλέτα της ενέργειας

admin

Το Βερολίνο επιτίθεται στη χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας της ΕΕ

admin

Ξέφρενο ΠΑΡΤΙ σε μετοχές και ομόλογα

admin

Καμία ανησυχία (ακόμη) για το ισχυρό ευρώ

admin

Τουρκία: Aνταμείβει τις τράπεζες που δίνουν περισσότερα δάνεια με πιο χαλαρούς κανόνες

admin

Οι έξι προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην οικονομία το 2019

admin

Σε απεργειακό κλοιό η Γερμανία

admin

Ο Σαμαράς, οι ξένοι και οι πρόωρες κάλπες

admin

Goldman Sachs: Γιατί οι τελευταίες ημέρες ήταν ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι για τις μετοχές

admin

Η επόμενη δοκιμασία του ΔΝΤ

admin

Ιταλία: Πώς η πολιτική κρίση γίνεται ευκαιρία για την οικονομία

admin