Image default
Πρώτο Θέμα

Ο σίφουνας Σούλτς δεν σαρώνει πλέον

Την κατιούσα συνεχίζουν να παίρνουν οι σφυγμομετρήσεις για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε ισάριθμα ομόσπονδα κρατίδια, στο Σλέσβιχ Χολστάιν την Κυριακή (07.05) και τη Ρηνανία Βεστφαλία, μια εβδομάδα αργότερα. Ιδιαίτερα η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό τον συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, δεδομένου ότι πρόκειται για το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο με σχεδόν 13 εκατομμύρια κατοίκους.

Κάτω από το 30% ο Σουλτς

Η βάση εκκίνησης του SPD, όπως φαίνεται και από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του Stern-RTL, προκαλεί απογοήτευση στους οπαδούς του που νόμισαν ότι ο “σίφουνας” που προκάλεσε ο ερχομός Σούλτς στη γερμανική πολιτική σκηνή θα μπορούσε να σαρώσει τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU. Το SPD έπεσε και πάλι κάτω από το 30% και συγκεντρώνει πλέον την αποδοχή του 28% των ερωτηθέντων. Σταθερό με 36% παραμένει το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης. Εάν οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο θα αποφάσιζαν με ποσοστό 46% για την ΄Αγκελα Μέρκελ, τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αντίπαλός της καγκελαρίου, Μάρτιν Σουλτς καταγράφει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων και μειώνει στο 28% το ποσοστό του. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το SPD δεν φαίνεται να πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας και στη σφυγμομέτρηση επιστρέφει σε ποσοστά πριν από την υποψηφιότητα Σουλτς. Μόνο ένα 11% των ερωτηθέντων εξέφρασε εμπιστοσύνη στο κόμμα, ενώ το 32% εμπιστεύεται περισσότερο τη Χριστιανική Ένωση. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ένας στους δύο που συμμετείχε στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο κόμματα.

Συμπάθεια, αλλά δεν αρκεί

Μια πρώτη αποτίμηση της νέας σφυγμομέτρησης που επιβεβαιώνει ανάλογη που διενέργησε χθες το διαδικτυακό Der Spiegel, επιχείρησε ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa. “Φαίνεται ότι το SPD με τον νέο πρόεδρό του και υποψήφιο καγκελάριο Μάνφρεντ Σουλτς κέρδισε μεν σε συμπάθειες, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να γίνει πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα”. Πρόκειται πάντως για τα χειρότερα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης από τα μέσα Φεβρουαρίου για το SPD που ενδέχεται να επηρεάσει και τη δυναμική του κόμματος κυρίως στη Ρηνανία Βεστφαλία, όπου έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα το 2005, εκλέγει συνεχώς από το 1967 κυβερνήσεις, είτε αμιγώς σοσιαλδημοκρατικές, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα.

Τελευταία σφυγμομέτρηση στο προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, φέρνει τον υποψήφιο από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ΄Αρμιν Λάσετ στο ίδιο ποσοστό με τη δημοφιλή πρωθυπουργό Χανελόρε Κραφτ από το SPD που ενδέχεται να επικρατήσει εκμεταλλευόμενη το μπόνους από το αξίωμά της. Όλα όμως παραμένουν ανοιχτά και όσο ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα υπέρ της Άγκελα Μέρκελ, τόσο πιο συναρπαστική γίνεται η βραδιά της 14ης Μαΐου που θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Σχετικα αρθρα

Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα Ομπάμα

admin

Επαφές ΤΧΣ-Τσακαλώτου για την εγγύηση κόκκινων δανείων

admin

Τι περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο

admin

Tι θα γίνει με τη Cyta Hellas;

admin

Φθίνουσα πορεία για το εργατικό δυναμικό της χώρας

admin

Επικίνδυνη αντεπίθεση της Τουρκίας για το αέριο!

admin

Αργούν οι τίτλοι τέλους για το ασφαλιστικό

admin

H έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης»

admin

Η Γερμανία φοβάται επιστροφή της κρίσης του ευρώ

admin

Πώς θα αντιμετωπιστεί η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη

admin

Μαντέλα: Πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident

admin

Η τραπεζική ένωση της Ευρώπης αποτυγχάνει στην τελευταία της δοκιμασία

admin

Η γερμανική παρασκηνιακή επίθεση στην ΕΚΤ αναδεικνύει το τέλμα της ευρωζώνης

admin

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν τα capital controls στην Ελλάδα

admin

Τα καιρικά φαινόμενα και οι θεωρίες συνωμοσίας

admin

Κλειδί για το μέλλον του ευρώ το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

admin