Image default
Πρώτο Θέμα

Πως σχηματίζεται de facto η 2η ταχύτητα στην Ευρώπη

eeeeΈγινε συνηθισμένο να παρατηρήσουμε ότι η Ευρώπη αποσυνδέεται κατά μήκος των γραμμών βορρά-νότου κατά τη διάρκεια της πιο έντονης φάσης της κρίσης της ευρωζώνης, από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στο ένα άκρο ήταν η Γερμανία και άλλες  δημοσιονομικά συνετές χώρες. Στο άλλο άκρο, βρισκόταν η Ελλάδα και άλλοι ευάλωτοι ευρωπαίοι οφειλέτες.

Αυτές οι κατηγορίες ήταν υπερβολικά απλοϊκές. Η Σλοβακία, για παράδειγμα, ήταν ένας ισχυρός σύμμαχος του Βερολίνου στις συζητήσεις διάσπασης της ευρωζώνης. Αλλά η Σλοβακία ήταν και δεν είναι ούτε βορειοευρωπαϊκή ούτε εύπορη σαν την Γερμανία. Από την πλευρά της, η Ιρλανδία κατέληξε στον οικονομικό θάλαμο έκτακτης ανάγκης δίπλα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία – παρόλο που από πολιτιστική και γεωγραφική άποψη δεν αποτελεί μεσογειακό έθνος.

Λίγοι πολιτικοί της ΕΕ εκτιμούσαν τότε ότι μόνο μερικά χρόνια αργότερα, το πρόβλημα που θα τους απασχολούσε θα ήταν ο κίνδυνος ρήξης στην Ευρώπη, όχι μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά μεταξύ δυτικών και ανατολικών. Σε αντίθεση με το προηγούμενο διαχωρισμό, αυτό το αναδυόμενο τμήμα δεν αφορά την δημοσιονομική αυστηρότητα, τα σπασμένα τραπεζικά συστήματα, την οικονομική στασιμότητα, την πελατεία και τη διαφθορά. Πρόκειται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη στάση απέναντι στη μετανάστευση, το Ισλάμ, την εθνική κυριαρχία και την ευρωπαϊκή ενότητα.

Εάν δεν ελεγχθεί, αυτή η ρήξη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε θανάσιμη απειλή για την ακεραιότητα της ΕΕ. Αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό παράγοντα που, για τα επόμενα χρόνια, θα διαμορφώσει επενδυτικούς κινδύνους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επί του παρόντος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην περιοχή είναι σχετικά υψηλές. Ωστόσο, οι επενδυτές από την Κίνα, τις χώρες του Κόλπου, τις ΗΠΑ και πέραν αυτών δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοήσουν το γεγονός ότι οι εξελίξεις που οδηγούν στον διαχωρισμό της ανατολικής από τη δυτική Ευρώπη. Η μακροπρόθεσμη οικονομική ισχύς της περιοχής εξαρτάται από την ενσωμάτωση της Γερμανίας και άλλων προηγμένων οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης.

Όπως και με τη διάσπαση βορρά-νότου, η διαίρεση Ανατολής-Δύσης είναι μια χαλαρή έννοια και όχι μια δήλωση αυστηρού γεωγραφικού γεγονότος. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι χώρες στις οποίες οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκδηλώνουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες όσον αφορά τα πρότυπα της δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αμερόληπτη διαχείριση του νόμου. Αντιθέτως, υπάρχουν λίγες ανησυχίες σχετικά με τις τρεις βαλτικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα βορειοανατολικά.

Εκτός της ΕΕ, οι δυτικές ανησυχίες κυμαίνονται από την πολιτική αστάθεια και τις εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια αλλα και σε ενδεχόμενη παρέκκλιση από την ισχυρή κυριαρχία στη Σερβία μετά τη νίκη του προεδρικού εκλογικού σώματος του Απριλίου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην ριζοσπαστικου εθνικιστή, Υπουργός από το 2014. Οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης για τον αντίκτυπο των ρωσικών καταπατήσεων και τριβών στα Βαλκάνια με μια ολοένα και πιο αντιδημοκρατική Τουρκία.

Όσον αφορά την έκτακτη ανάγκη των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη και το σχετικό θέμα της επίσημης στάσης απέναντι στους μουσουλμάνους, ένα σοβαρό σημείο για τη Γερμανία, τη Σουηδία και άλλα φιλελεύθερα δυτικοευρωπαϊκά έθνη είναι η σκληρή στάση των τεσσάρων χωρών της Βιέντισσας – Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας – σε σχέση με τις ποσοστώσεις που πρότεινε η ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Συγκεκριμένα, η τάση ορισμένων ηγετών του Visegrad να απεικονίσουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μια απειλή για τον πολιτισμό για τη χριστιανική Ευρώπη μειώνεται εξαιρετικά άσχημα σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.

Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις εξελίξεις, όχι μόνο επειδή καλά κυβερνημένες κοινωνίες με ανεκτικές πολιτικές κουλτούρες και αξιόπιστα νομικά συστήματα είναι εγγενώς καλύτεροι τόποι για επενδύσεις μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει να το κάνουν, επειδή η οικονομική ζωτικότητα και η πολιτική υγεία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ένταξη της περιοχής στην ΕΕ – ή, για ορισμένες βαλκανικές χώρες, με την προοπτική ένταξης στο μέλλον.

Για να αποκομίσουν τα υψηλότερα οφέλη από τις επενδύσεις τους, οι ξένοι πρέπει να βρίσκονται κοντά στην καρδιά της οικονομίας της ΕΕ και να εντάσσονται αρμονικά στις πολιτικές και νομικές δομές του μπλοκ. Χρειάζονται οι εταιρείες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματικοί κανόνες και τα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών ώστε να σχηματίσουν ένα ενιαίο σύνολο με την υπόλοιπη ΕΕ.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος σήμερα είναι ότι, καθώς οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούν τις επιλογές για μια “πολυσχιδή Ευρώπη” και αναμένουν να καθυστερήσουν τον επόμενο γύρο της διεύρυνσης της ΕΕ, ορισμένα μέρη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα μείνουν πίσω. Η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες εκτός της ευρωζώνης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, και χώρες που φοβούνται ότι θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ΕΕ δεν θα έρθουν ποτέ, όπως η Αλβανία.

Χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο εμφανίζουν ήδη ανυπομονησία με γεγονότα σε ορισμένα κράτη στα ανατολικά. Όσο περισσότερες διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ένα ή περισσότερα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να καταλαμβάνουν μια δεύτερη θέση στη λέσχη της ΕΕ. Αυτό θα έβλαπτε την Ευρώπη και είναι το σημείο που οι επενδυτές πρέπει να έχουν κατά νου.            

Σχετικα αρθρα

Brexit: Δεδομένη θεωρείται η ήττα της Μέι στη βουλή

admin

Goldman:Αισιόδοξο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος

admin

Η δεξιά, η αριστερά και ο Μακρόν

admin

Συρία: Η αμερικανική απόσυρση εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια

admin

Ερευνα ΟΟΣΑ: Απογοητευμένοι 8 στους 10 Ελληνες -Πληρώνουν πολλούς φόρους γι’ αυτά που προσφέρει το κράτος

admin

Συγκρατημένα αισιόδοξες οι προσδοκίες στη βιομηχανία για το 2014

admin

ΔΝΤ:Αυστηρές συστάσεις για συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά, καλά νέα για τράπεζες

admin

ICAP: Αύξηση πωλήσεων για τα σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

admin

Ο λογαριασμός του Brexit δεν πρέπει να εκτροχιάσει τις συζητήσεις

admin

Τσαμάζ: Αρνούμαι να παραδώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ

admin

Συνηθίστε τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου

admin

Διπλό πλήγμα για την Ιταλία από Κομισιόν και ΔΝΤ

admin

Το Faux Pas του Μακρόν

admin

Τα «θύματα» του ελβετικού φράγκου

admin

Alpha Bank: Ενισχύθηκε το τελευταίο 12μηνο ο πλούτος των νοικοκυριών

admin

Γαλλία: Σε αναζήτηση πολιτικής απάντησης στα κίτρινα γιλέκα

admin

«Τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ στον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων

admin

Οι ιαπωνικές κάλπες προμηνύουν συνταγματική αλλαγή

admin