Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΣΕΕ:Aνησυχία του για την επιτυχία των μέτρων

troikaΣε σημερινή του δήλωσή σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων,

μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης εκφράζει την ανησυχία του για την επιτυχία των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία:

«Είναι απορίας άξιο που όλοι επικεντρώνονται στα μέτρα και αντίμετρα της διετίας 2019-20 χωρίς να ενδιαφέρονται πως θα φτάσουμε στο 2019. Επίσης κανείς δεν διερωτάται πως θα πληρωθούν οι αυξημένες κατά 1,7 δισ. ευρώ φορολογικές υποχρεώσεις του 2017, που ξεκινούν σε λίγες ημέρες για εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ για τα επιπλέον μέτρα του 2018 τηρείται επισταμένα “σιγή ιχθύος”.

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς όμως, που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι τα νέα μέτρα θα έρθουν άμεσα να προστεθούν στα “παλαιά” που έχουν ήδη ψηφιστεί, ώστε να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και βεβαίως πολύ πριν την εφαρμογή των γνωστών μέτρων 3,8 δισ. ευρώ της διετίας 2019-20. Όσοι λοιπόν τα καταφέρουμε να βγάλουμε το 2017, έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον τα 10 παλιά και νέα «χαράτσια» του 2018.

Καλό μας κουράγιο και καλώς να έρθει το μακρινό 2021!».

Εκτιμήσεις ΕΣΕΕ

Σχετικά με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις των θεσμών για ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώνεται στις 273 σελίδες του σχεδίου νόμου και αποδεικνύει ότι όσα συμφωνήθηκαν για το 2018 επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων.

«Τα νέα μέτρα του 2018 έρχονται να προστεθούν στα “παλαιά” μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί κατά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, αλλά δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί» σημειώνει η ΕΣΕΕ και αναφέρει αναλυτικά τις παρατηρήσεις της ως εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες.

H αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι αναμφίβολα το βαρύτερο μέτρο της επόμενης χρονιάς. Δεδομένου ότι θα υπάρξει και μεταβατική περίοδος ενός έτους, λόγω της έκπτωσης του 15% που προβλέπεται επί της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018, μένει να φανεί μέσα από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ποιός θα είναι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, προσαυξημένο κατά τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι επιβαρύνσεις, παρά την έκπτωση, για το 2018 είναι σημαντικές, ενώ σε κάθε περίπτωση, η πλήρης επιβάρυνση που εκτιμάται από 37% έως 61% θα αποτυπωθεί από το 2019.

2. Αγρότες

Αυξήσεις εισφορών θα υπάρξουν για τους αγρότες. Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από την 1/1/2018 θα αναπροσαρμοστεί στο 17% έναντι 14% που είναι για το 2017. Πέραν του μη κοστολογημένου μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, από το νέο έτος θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που υπέδειξε η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω της μελέτης της για τις φορολογικές απαλλαγές.

3. Κοινωνικά επιδόματα

Θα εξειδικευτεί ποια κοινωνικά επιδόματα θα καταργηθούν, αν και η λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα δεν εξαιρεί τα οικογενειακά επιδόματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.

4. Επίδομα θέρμανσης

Ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να «κουρευτεί» κατά 58 εκ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει και μείωση του επιδόματος κατά 50%. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε κομμένο κατά 50%, από τα 25 λεπτά ανά λίτρο στα 12 λεπτά ανά λίτρο. Το πώς θα γίνει η μείωση θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο τέλος του χρόνου.

5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Περίπου 189 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των φορολογικών απαλλαγών που έχουν απομείνει σε ισχύ. Οι δύο βασικότερες είναι η έκπτωση 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου αλλά και οι ιατρικές δαπάνες. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση, θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών αποδοχών όλων των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές άνω των 8.636 ευρώ ετησίως. Το κείμενο του μνημονίου περιγράφει αναλυτικά τις φορολογικές απαλλαγές που θα κοπούν, αλλά και το συνολικό ποσό. Η έκπτωση των ιατρικών δαπανών βαίνει επίσης προς κατάργηση και το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη έκπτωση έχει ήδη τροποποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες οι οποίες έχουν εξοφληθεί με μετρητά.

6. Ναυτιλία

Επεκτείνεται και για το 2018 ο προσωρινός φόρος που έχει επιβληθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες.

7. Ειδικά μισθολόγια

Το μνημόνιο αναφέρεται στον «εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιηθεί και για το ενιαίο μισθολόγιο». Η μεθοδολογία αυτή αφορά στην κατάργηση επιδομάτων. Περικοπή αναμένεται και στους στρατιωτικούς.

8. Φόρος υπεραξίας ακινήτων

Το «πάγωμα» στην επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων δεν θα παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017. Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος θα επιβαρύνεται ο πωλητής για το κέρδος που προκύπτει, αφαιρώντας από το τίμημα της πώλησης το κόστος της αγοράς.

9. Περικοπή ΕΚΑΣ

Όπως αναφέρεται και στο αναθεωρημένο μνημόνιο, η πρόσθετη περικοπή στη δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα πρέπει να φτάσει το 2018 στα 238 εκατ. ευρώ, καθώς η συνολική εξοικονόμηση θα πρέπει να εκτοξευτεί στα 808 εκατ. ευρώ έναντι 570 εκατ. ευρώ το 2017. Δεδομένου ότι η συνολική δαπάνη είναι στα 853 εκατ. ευρώ, πρακτικά το ΕΚΑΣ θα λαμβάνουν από το νέο έτος ελάχιστοι.

10. Τουρισμός

Από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου. Επίσης, αναμένεται να αποδώσει και ο νέος φόρος στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης.

Σχετικα αρθρα

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

admin

Η ανάλυση της Moody’s για την απόφαση του Eurogroup

admin

Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας

admin

Ο… Mr Χαρτοπετσέτα πρόεδρος στα ΕΛΠΕ

admin

Πέντε ερωτήματα για τον Μάριο Ντράγκι

admin

ICAP: Αύξηση πωλήσεων για τα σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

admin

H πρόταση της ΝΔ για τη ΔΕΗ

admin

DW: Έπαιξε διπλό παιχνίδι η Μέρκελ στο προσφυγικό;

admin

Ευρώπη:Το επίκεντρο της επόμενης κρίσης;

admin

Η επικίνδυνη απόφαση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

admin

FAZ: Ο Πειραιάς είναι η αρχή για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Κίνας

admin

Το επικίνδυνο κύκνειο άσμα της τρόικας

admin

Οι τράπεζες τεστάρουν την όρεξη της αγοράς για την Ελλάδα

admin

Bloomberg: Η πείνα λόγω κορωνοϊού θα σκοτώσει φέτος περισσότερο κόσμο από ό,τι ο ίδιος ο κορωνοϊός

admin

Μεταβατικό έτος για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019

admin

Ιταλία: Η ώρα της πρόσκρουσης και οι φόβοι για την Ελλάδα

admin

Η Ευρωπαϊκή «χαμένη δεκαετία»

admin

Δειλά σημάδια εξομάλυνσης των κεφαλαιαγορών

admin