Image default
Πρώτο Θέμα

DW:Προς μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, η συζήτηση χθες το βράδυ στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα του χρέους, και όχι στη δεύτερη αξιολόγηση που έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο και απομένει η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Σε σχέση με το χρέος παρουσιάστηκαν όλα τα σενάρια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα οποία βασίζονται στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου 2016, που καθόριζε τον οδικό χάρτη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Με δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται ήδη, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης επικεντρώθηκαν χθες στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Πρόκειται, κυρίως, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Πλεονάσματα μέχρι το 2022

Στην παρούσα φάση θα υπάρξει μια δέσμευση έναντι του ΔΝΤ για τα μέτρα αυτά, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ η υλοποίησή τους θα γίνει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της συνολικής απόφασης, ενώ οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα το πρωί λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τηρηθεί από ελληνικής πλευράς τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης με τη νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή.

Τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα την καθορίσουν οι υπουργοί τη Δευτέρα, και θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2022.

Σχετικα αρθρα

Πώς θα ηττηθεί η Λε Πεν

admin

Χ.Α: Από την… Κόλαση , στον Παράδεισο και τώρα τι;

admin

Επανεξετάζοντας την παρακμή της Δύσης

admin

Endeavor Greece: Μεγάλος πονοκέφαλος το brain drain της χώρας

admin

Γιατί πέτυχαν Uber και Airbnb στην Πορτογαλία

admin

Γιατί φθίνει η στήριξη για τα κατεστημένα κόμματα της Ευρώπης

admin

Χρειάζεται η Ευρώπη τα Βαλκάνια;

admin

Τα δύο σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους

admin

Η εποχή του χαλαρού χρήματος έχει σχεδόν τελειώσει

admin

Γιατί η Μέρκελ ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία παρά τους δυσμενείς ανέμους

admin

Μετά τα Harrods, μια οικοτεχνία της Καρδίτσας ανοίγει πλώρη για Χονγκ Κονγκ και Χονολουλού

admin

Η κρίση έριξε τον τζίρο στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όχι όμως και την ελπίδα

admin

Τα ποτά και ο καπνός «πρωταθλητές» των ελληνικών εξαγωγών

admin

Πάγωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

admin

Κοκτέιλ κινδύνων

admin

Σε μια εποχή μεγάλων τραπεζικών προκλήσεων ο Χ. Μεγάλου στο τιμόνι της Τρ.Πειραιώς

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να «καταργήσει την τρόικα»

admin