Image default
Πρώτο Θέμα

Τρία προαπαιτούμενα για το Brexit

Τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο διαπραγματευτής των Βρυξελλών για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισαν σήμερα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ότι πριν συζητηθούν όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες για την αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να ρυθμιστούν τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον, τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και αντίστοιχα των Βρετανών που διαμένουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δεύτερον, το θέμα του προϋπολογισμού και των βρετανικών συνεισφορών σε αυτόν. Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μόνο τότε θα μπορούν να διευθετηθούν τα ζητήματα της αποχώρησης, η οποία αναμένεται τον Μάρτιο του 2019, ανέφερε ο πρώην επίτροπος Μπαρνιέ. “Αυτή η αλληλουχία δεν προβλέπεται για να δημιουργήσουμε προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ακριβώς για να λύσουμε τα προβλήματα. Και είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε από την αρχή θεμέλια εμπιστοσύνης” ανέφερε ο γάλλος πολιτικός, για να συμπληρώσει πάντως ότι “δεν λένε την αλήθεια όσοι λένε ότι δεν αλλάζει τίποτα με την έξοδο της Βρετανίας. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στους πολίτες”. Τις προτεραιότητες της διαπραγμάτευσης αναμένεται να επικυρώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Νέο “σώου” Φαράζ

Όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα της Ιρλανδίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Δουβλίνο, ανέφερε ότι “είναι μοναδική η κατάσταση που ισχύει εκεί, γι αυτό είναι ιδιαίτερη η λύση που θα πρέπει να βρούμε”. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται πλήρως και σε όλες τις διαστάσεις της η “συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής” για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπεγράφη το 1998.

Έντονη ήταν για μία ακόμη φορά η παρουσία του ευρω-σκεπτικιστή και πρώην ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φαράζ, ο οποίος, αν και αρνείται να αναλάβει ευθύνη συμμετέχοντας θεσμικά στη διαπραγμάτευση για το Brexit, εξακολουθεί να εκτοξεύει πυρά εκ του ασφαλούς από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Στην τελευταία ομιλία του επικαλέστηκε την ανάλυση του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να κάνουν μία “προσφορά αποχώρησης” στο Λονδίνο, λέγοντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να εγκαταλείψει την ΕΕ το 2018. Επιπλέον, ανέφερε ως παράδειγμα για την κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας το γεγονός ότι τα περισσότερα τραγούδια στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον είχαν αγγλικό στίχο…

Σχετικα αρθρα

XA: Πως χάθηκαν 19 δισ.€ σε 20 συνεδριάσεις

admin

ΟΟΣΑ: Ανατρέψτε το Brexit με δεύτερο δημοψήφισμα για να σώσετε την οικονομία

admin

Μέρκελ, Μακρόν και στο βάθος… Ελλάδα

admin

Ευρωζώνη: Ο μεγάλος πόλεμος μόλις άρχισε!

admin

«Καζάνι» που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μέρκελ: Ήταν μεγάλη μου χαρά, ήταν μεγάλη μου τιμή

admin

Πτώση αλλά όχι πανικός στις αγορές

admin

Το «τσουνάμι» που λέγεται Airbnb…

admin

Ελβετικό φράγκο:Στην Βουλή οι δανειολήπτες

admin

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

admin

Ιταλικό «inferno» απειλεί τα ελληνικά ομολόγα και την Ευρώπη

admin

Έξοδος στις αγορές χωρίς τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Κράτος και τράπεζες ψάχνουν «παράθυρο» για τις αγορές!

admin

H Ευρώπη και ο γρίφος Ερντογάν

admin

OTE: Σταθερή αύξηση εσόδων στην Ελλάδα -Αύξηση-ρεκόρ των πελατών οπτικής ίνας!

admin

Η δεξιά, η αριστερά και ο Μακρόν

admin

Αμείωτο το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

admin

ΧΑ και ομόλογα σε «εκρηκτικό» κλίμα

admin