Image default
Πρώτο Θέμα

Σύνοδος G7 με πολλά εμπόδια

39001201 303Προσφυγικό, διεθνές εμπόριο και κλίμα είναι μερικά μόνο ζητήματα που είναι ικανά να “τορπιλίσουν” τη σύνοδο των G7 στην Ταορμίνα. Ακόμα και ένας συμβιβασμός θα αποτελούσε επιτυχία, μεταδίδει η DW από την Ταορμίνα.

“Είναι η δυσκολότερη σύνοδος των G7 εδώ και χρόνια”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ στην Ταορμίνα της Σικελίας όπου σήμερα και αύριο συναντώνται οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ο πολωνός πολιτικός δεν αισιοδοξεί για την έκβαση της συνόδου, η οποία διεξάγεται εν μέσω διεθνών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι συνεχιζόμενες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και η αβέβαιη κατάσταση στην Ουκρανία: Αν οι G7 δεν καταφέρουν να συντονιστούν τότε ενδέχεται η κατάσταση διεθνώς να βρεθεί εκτός ελέγχου, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η απαισιοδοξία του Ντ. Τουσκ, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οφείλεται εν πολλοίς στην χθεσινή πρώτη επαφή που είχαν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ στις Βρυξέλλες. Ο Ντ. Τουσκ παραδέχεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν διαφορετικές θέσεις σε ζητήματα όπως το διεθνές εμπόριο και η προστασία του κλίματος. Μόνο στο ζήτημα της Ρωσίας αναμένεται σύμπνοια στους G7, σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ. Θεωρεί ότι οι επτά ηγέτες θα συμφωνήσουν να παραμείνουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Στο προσφυγικό ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψουν διαφωνίες. Κατά την εκτίμηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ζήτημα πρέπει να παραμείνει στην ατζέντα της ομάδας των επτά ως παγκόσμιο πρόβλημα και να μην χαρακτηριστεί ως υπόθεση λίγων μόνο χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Από την πλευρά του πάντως ο Ντ. Τραμπ επέκρινε χθες την συνεχιζόμενη μετανάστευση προς την Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν αφορά τις ΗΠΑ.

Οι “κακοί” Γερμανοί

Τέσσερις νέοι πρωθυπουργοί κρατών συναντώνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των G7, δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εννοώντας τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ. Έμμεσα πάντως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει την δήλωση Ντ. Τραμπ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ότι δηλαδή, οι γερμανοί είναι “κακοί”. Εξηγεί ωστόσο ότι, προφανώς, ο Ντ. Τραμπ βλέπει την Γερμανία ως εμπορικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Όλα αυτά βέβαια καθιστούν δύσκολη την αποστολή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αναζητεί στην Ταορμίνα τον κοινό παρανομαστή των συμμετεχόντων. Και για αυτό θα απαιτηθεί όλη η εμπειρία της. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η σύνοδος των G7 είναι για την Α. Μέρκελ η δωδέκατη!.

Με στόχο έναν συμβιβασμό

Στα παρασκήνια οι συνεργάτες των επτά ηγετών αγωνίζονται να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα έχει έκταση μόλις 6 σελίδων σε αντίθεση με τις 32 που είχε μετά την προηγούμενη σύνοδος των G7. Θα αποτελούσε πάντως επιτυχία αν η σύνοδος στην Ταορμίνα ολοκληρώνονταν χωρίς διαφωνίες. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της διήμερης συνόδου θα βρίσκεται ένας συμβιβασμός. Άγνωστη παραμένει ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα η μορφή που ενδέχεται να λάβει ο συμβιβασμός αυτός.

Σχετικα αρθρα

Πως «έκαναν φτερά» 68 δισ. € από την Ιταλία που εκδίδει … λαϊκό ομόλογο

admin

Τέσσερις εξελίξεις προς παρακολούθηση στην παγκόσμια οικονομία

admin

Τα 35 μνημονιακά προαπαιτούμενα που απομένουν εως το 2022

admin

Το 2018 θα είναι χρονιά προστασίας του περιβάλλοντος

admin

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τροφίμων φέρνει o ΦΠΑ 23%

admin

Reuters: O κορωνοϊός οδήγησε ήδη σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία

admin

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία

admin

Η Κύπρος είναι μικρή, αλλά η επανένωσή της θα έχει παγκόσμιες συνέπειες

admin

Το SPD έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτική πραγματικότητα

admin

Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου

admin

Δυνατή χρονιά παγκοσμίως το 2017 για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών

admin

Η ΕΕ δε θέλει να γίνει πιο δημοκρατική

admin

Κάμψη πωλήσεων και περιορισμός ζημιών για τα πετρελαιοειδή το 2014

admin

Από τον Τόμσεν στη Ντέλια Βελκουλέσκου

admin

Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπιό ενώ η Forthnet «αργοπαιθαίινει»…

admin

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

admin

Η τρόικα ξανάρχεται και… φέρνει νέες κάλπες;

admin

O Donald Trump πετά μια φορολογική βόμβα στον Emmanuel Macron

admin