Image default
Πρώτο Θέμα

Ιταλικές εκλογές μαζί με τις γερμανικές;

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλλο, ζητά να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα, στις 10 Σεπτεμβρίου. Κύρια αιτία της νέας αυτής προσέγγισης, η συμφωνία που άρχισε να διαφαίνεται, για νέο εκλογικό νόμο. Κεντροαριστερά, κεντροδεξιά και Πέντε Αστέρια δηλώνουν πως συμφωνούν να υιοθετηθεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα. Με απλή αναλογική στις περιφέρειες, μονοεδρικές με πλειοψηφικό και όριο εισόδου του 5% στο κοινοβούλιο. Η έγκριση του νόμου από την βουλή και την γερουσία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, o Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχεδιάζουν κυβερνητική συνεργασία για να αποκλείσουν τα Πέντε Αστέρια, τα οποία είναι ουσιαστικά αδύνατον να μπορέσουν να συμμαχήσουν με κάποια άλλη πολιτική δύναμη.

Οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετική γνώμη

Υπάρχουν, όμως, αρκετά προβλήματα. Πρώτα απ΄όλα, ένα μεγάλο μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων δεν θέλει καμία συνεργασία με τον “πρώην Καβαλιέρε”. Προτιμά συμπόρευση με δυνάμεις της αριστεράς. Η εσωτερική μειοψηφία των “Δημοκρατικών” αναμένεται να θέσει με έμφαση σήμερα το θέμα, σε συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος. Και να ζητήσει πιθανώς την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο τα εγγεγραμμένα μέλη να αποφασίσουν αν επιθυμούν συγκυβέρνηση με την “Φόρτσα Ιτάλια” του Μπερλουσκόνι.

Υπάρχει, δε, και ένα άλλο θέμα. Τι θα γίνει με τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, και την ανάγκη περικοπών, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ; Αν δεν ψηφισθούν εγκαίρως, ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα ανέβει –αυτόματα- στο 25%. Με κίνδυνο, να εκτιναχθεί και το ιταλικό σπρεντ. Λαμβάνοντας υπόψη του όλες αυτές τις παραμέτρους, την τελική απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο -ή αναβολή της ψήφου για αργότερα- θα πρέπει να την λάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος αναμένεται, βέβαια, να προασπίσει, πάνω απ΄όλα. την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας του.

Σχετικα αρθρα

Ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός ετοιμάζεται για δεύτερο κύμα

admin

Η απειλή της μικροσκοπικής Ελλάδας και το €

admin

XA: Συνεδρίαση για γερά νεύρα

admin

Το μυστικό όπλο της Κίνας στον αγώνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

admin

Ποια Tesla; Η πραγματική ευκαιρία βρίσκεται στην BMW

admin

Ο John Paulson σκέφτεται το κλείσιμο του hedge fund του

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Γερμανική συναίνεση για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

admin

Ευρώπη:Μετά τα μηδενικά επιτόκια,η επόμενη μεγάλη πρόκληση

admin

Trump: Το ευρώ είναι 22% φτηνότερο από το δολάριο!

admin

Μην προσπαθείτε να προβλέψετε την επόμενη ύφεση

admin

Η μυθολογία που παρεμποδίζει την πρόοδο στην Ελλάδα

admin

Γιατί η Amazon δεν κατέκτησε την Κίνα…

admin

Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκλίνεται στην Κίνα

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό ρεκόρ επισκεπτών

admin

Πύρρειος νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

admin

Η κούρσα της Μέρκελ για την τέταρτη θητεία γίνεται πιο περίπλοκη

admin

Κάντο όπως οι Ισλανδοί – Ι

admin