Image default
Πρώτο Θέμα

Πως θα ψηφίσουν οι φτωχές περιοχές της βόρειας Αγγλίας;

Για πολλούς είναι το μόνο ζεστό γεύμα της εβδομάδας. Η συνοικία Άρμουρθορνε είναι μια από τις πιο φτωχές της βόρειας Αγγλίας. Περίπου το 50% των παιδιών εδώ μεγαλώνουν στην ανέχεια. Στο Σέφιλντ, μια πόλη με 500.000 κατοίκους λειτουργούν συνολικά 18 συσσίτια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά τρόφιμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Trussel Trust, το μεγαλύτερο δίκτυο συσσιτίων στην Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι προσέφερε μόνο πέρυσι γεύματα για συνολικά μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Παρά την ανέχεια που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα ως προς την πορεία της οικονομίας. Από το 2013 μέχρι σήμερα, ο δείκτης ανάπτυξης βρίσκεται στο 2% ετησίως και η ανεργία στη Βρετανία ανήκει στις χαμηλότερες της ΕΕ. Συνήθως όμως οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν την χαμηλόμισθη απασχόληση. Επιπλέον, από την οικονομική ανάπτυξη δεν ωφελήθηκαν όλες οι περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι το ίδρυμα Resolution διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια την μεγαλύτερη αύξηση ανισοτήτων από την δεκαετία του ΄80. Ήδη τότε οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποβιομηχανοποίηση που προώθησε η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έπληξαν κυρίως το βόρεια τμήμα της Αγγλίας.

Μειώσεις στο εισόδημα μέχρι και 5% λόγω Brexit

Στον προεκλογικό τους αγώνα και τα δύο κόμματα υποσχέθηκαν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μάθιου Φλίντερς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, εκτιμά ότι η συζήτηση για το Brexit, αλλά και ζητήματα ασφαλείας, μονοπώλησαν την προεκλογική περίοδο. Κατά την άποψη του βρετανού καθηγητή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αισθάνεται ολοένα και πιο έντονα στην καθημερινότητά του τις εντεινόμενες ανισότητες.

Κυρίως εκείνοι που ψήφισαν πέρυσι τον Ιούνιο υπέρ του Brexit, στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, βρίσκονται σήμερα σε δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν. Διότι η Τερέζα Μέι κατάφερε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να κάνει το σκληρό Brexit σημαία των συντηρητικών. Από την πλευρά τους οι Εργατικοί είχαν δυσκολίες να πείσουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους με μια νέα εκδοχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκτιμά ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας Μάθιου Φλίντερς.

Ας σημειωθεί ότι οι συντηρητικοί έχουν παγώσει τις περισσότερες κοινωνικές παροχές μέχρι το 2019. Την ίδια στιγμή στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το κόστος ζωής αυξάνεται και λόγω της χαμηλότερης ισοτιμίας της λίρας από το περασμένο καλοκαίρι. Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών προειδοποιεί μάλιστα για πραγματικές μειώσεις στο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών κατά περίπου 5%.

Σχετικα αρθρα

Το Βερολίνο επιτίθεται στη χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας της ΕΕ

admin

ΗΠΑ: Ρεκόρ ανεργίας 14,7% από τον 2ο παγκοσμιο πολεμο

admin

Η μυθολογία που παρεμποδίζει την πρόοδο στην Ελλάδα

admin

Panama Papers: 1,2 δισ. δολάρια ανακτήθηκαν από 22 κράτη

admin

Μια γρήγορη μετάβαση είναι η καλύτερη επιλογή Brexit

admin

Τα ενυπόθηκα δάνεια, η μόχλευση και ο … συναγερμός

admin

Η ψήφος για την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να ρίξει το ΗΒ σε ύφεση

admin

Ερντογάν και Λουκασένκο χλευάζουν την ΕΕ

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού

admin

Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα από την αύξηση του ιατρικού τουρισμού

admin

Markit: Η αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα επιταχύνεται με έντονο ρυθμό

admin

Ποιος είναι ο πρώην ταξιτζής που στρατολόγησε ο Μακρόν για να σώσει τους μικρομεσαίους

admin

Η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα και οι εταίροι της από υπομονή

admin

Στον άδυτο κόσμο των golden boys

admin

Nτράγκι: Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μία εικόνα αδύναμης ανάκαμψης

admin

Τι σημαίνουν οι περιπέτειες της Μέρκελ για την ΕΕ

admin

Η Γερμανία είναι έτοιμη να ηγηθεί της Ευρώπης

admin

Το ρίσκο των ευρωπαϊκών τραπεζών χάνει τη σημασία του

admin