Image default
Πρώτο Θέμα

Η «πτώση» της κ.May…

tereza meiΗ επιλογή της Theresa May για «ξαφνικές» εκλογές την κατέστρεψε δραματικά, αφού η αναζήτηση της “ισχυρότερης εντολής” για να ολοκληρωσει το Brexit κατέληξε στην ταπείνωση ενός «κρεμασμένου» κοινοβουλίου, θέτοντας  το μέλλον της ως πρωθυπουργό σε αμφιβολία.

Οι Συντηρητικοί εμφανίστηκαν ως το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά αναμένεται να λειπουν 8 θέσεις  από την απόλυτη  πλειοψηφίας αφήνοντας τους Tories να προσπαθούν να σχηματίσουν μια μειοψηφική κυβέρνηση.

Η κυρία May υποσχέθηκε να προσφέρει μια “περίοδο σταθερότητας”, αλλά ανώτερα μέλη του Συντηρητικού κόμματος δήλωσαν ότι ενδέχεται να αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν και  βουλευτής του  δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να “εξετάσει τη θέση του” μετά την “καταστροφική εκστρατεία”.

Οι συντηρητικοί  αναμένεται να κερδίσουν 315 έδρες, το Εργατικό κόμμα 262, το SNP 35 και οι  Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13. Στο αποχωρούν κοινοβούλιο, οι  συντηρητικοί  είχαν 331 έδρες.  Ένα κυβερνών κόμμα χρειάζεται 326 από 650 έδρες για πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, τη νύχτα του δράματος ο Alex Salmond, πρώην ηγέτης του SNP, έχασε τη θέση του καθώς η εθνικιστική παλίρροια υποχώρησε στη Σκωτία. Ο Ruth Davidson, ηγέτης των Toriew στη Σκωτία, δήλωσε ότι οι μεγάλες απώλειες του SNP σήμαιναν ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ήταν πλέον «νεκρό».

Η πρωθυπουργός εμφανίστηκε θρυμματισμένη από το αποτέλεσμα. Μιλώντας μετά τη νίκη της έδρας της στο Maidenhead, με τη φωνή της, η κ. May είπε ότι οι Συντηρητικοί φαινόταν να έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες και ψήφους και θα προσπαθούσαν να κυβερνήσουν.

Αλλά ο  Τζέρεμι Κορμπίν, γιόρτασε μια νύχτα προόδου για το κόμμα του και κάλεσε την κ. May να παραιτηθεί. “Η εντολή που έχει έχει χάσει το συντηρητικό κόμμα, χάνονται οι ψήφοι, χάνονται υποστήριξη και χαμένη εμπιστοσύνη”, είπε.

Ο Τζορτζ Οσμπόρν, πρώην καγκελάριος, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι εάν έχει χειρότερο αποτέλεσμα από ό, τι πριν από δύο χρόνια και είναι σχεδόν ανίκανη να σχηματίσει κυβέρνηση τότε αμφιβάλλω ότι θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος».

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο αστάθειας στο Westminster, με εικασίες ίσως να χρειαστεί να υπάρξουν και άλλες γενικές εκλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε σύγχυση τις διαπραγματεύσεις του Brexit που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Ο Carl Bildt, πρώην συντηρητικός σουηδός υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter: “Θα μπορούσε να είναι βρώμικο για το Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα χρόνια. Ένα χάος κινδυνεύει μετά από ένα άλλο. Τιμή που πρέπει να καταβληθεί για την έλλειψη αληθινής ηγεσίας. “

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, γραμματέας του Μπρέξιτ, δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί είχαν παρουσιάσει στους ψηφοφόρους μια πολιτική αποχώρησης από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά. «Θα δούμε αν το έχουν αποδεχθεί ή όχι», είπε.

Κάποιοι βουλευτές  έχουν υποστηρίξει ότι η στρατηγική “σκληρού Brexit” θα πρέπει να επανεξεταστεί και το αβέβαιο αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε κάποιες εξειλίξεις την Παρασκευή το βράδυ για την αναμονή των συνομιλιών εξόδου.

Το εργατικο κομμα  υπερέβη τις περισσότερες προσδοκίες, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι αποδείχτηκαν σε μεγάλο αριθμό, δικαιώνοντας την ενεργητική εκστρατεία του Τζέρεμι Κορμπίν και την αριστερή ατζέντα.

Το κόμμα του κ. Corbyn εμφανίστηκε έντονα δυνατο στο νότο, ειδικά στο Λονδίνο, ενώ η καμπάνια καταιγίδας της κ. May απέτυχε να παραδώσει τις μεγάλες νίκες των Tories στα Midlands και North που είχαν προβλεφθεί ευρέως.

Η ψήφος  υπέρ του Ukip κατέρρευσε, αλλά πολλοί υποστηρικτές του κόμματος στράφηκαν προς τους εργατικούς και όχι για τους Συντηρητικούς, παρά την προσπάθεια της κ. May να παρουσιαστεί ως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να παραδώσει το Brexit.

Το μόνο φωτεινό σημείο για την κυρία May σε μια νύχτα ταπείνωσης ήταν μια ισχυρή συντηρητική παράσταση στη Σκωτία. Μαζί με τον κ. Salmond, ο Άνγκους Ρόμπερτσον, ο ηγέτης του SNP στο Westminster, έχασε τη θέση του σε μια θλιβερή νύχτα για το εθνικιστικό κόμμα.

Το SNP, το οποίο κέρδισε 56 από τις 59 έδρες το 2015, βρισκόταν σε καλό δρόμο για να οπισθοχωρήσει σε 34 ή 35 θέσεις σε σοβαρό εμπόδιο για την αιτία της ανεξαρτησίας. Οι εργαζόμενοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σημείωσαν επίσης κέρδη βόρεια των συνόρων.

Η κ. May αναμένεται να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια κυβέρνηση, ενδεχομένως στηριζόμενη σε περίπου δέκα βουλευτές της Ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας για να ενισχύσει τη θέση της. Αλλά η Ed Balls, πρώην υπουργός Εργασίας, δήλωσε σχετικά με την ψηφοφορία εξόδου: “Εάν αυτό είναι σωστό, σύντομα θα υπάρξουν και άλλες εκλογές”.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, το κόμμα των Συντηρητικών χτυπηθηκε απο εικασίες ότι η κ. May θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραιτηθεί, ενδεχομένως ανοίγοντας την πόρτα σε άλλη ηγεσία από τον Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Corbyn πιστώνεται με την εκτέλεση μιας παθιασμένης και αυθεντικής σοσιαλιστικής εκστρατείας παλαιού τύπου και έχει εδραιώσει τη θέση του ως αρχηγού κόμματος.

Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι μετριοπαθείς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι εάν θα πέσουν πίσω από έναν ηγέτη τον οποίο προσπάθησαν να αποφύγουν λιγότερο από ένα χρόνο πριν.

Η καμπάνια της κ. May ήταν κακόφημη και χτυπήθηκε δύο φορές από τρομοκρατικά περιστατικά. Μετά τη δεύτερη επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με τις περικοπές στους αστυνομικούς της χώρας.

Η ανατροπή μιας δέσμευσης για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής μέριμνας – ονομάστηκε “φόρος άνοιας” – ταρακούνησε την πίστη των βουλευτών του Συντηρητικού στην ηγεσία του κόμματος και ώθησε έναν υπουργό να το ονομάσει «τερατώδες λάθος».

Ισχυρές πτωτικές πιέσεις δέχεται η στερλίνα, “διολισθαίνοντας” σε χαμηλό επτά εβδομάδων, μετά από το αποτέλεσμα του exit poll.

Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,6 στα 1,2754 δολάρια, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να σημειώνει “βουτιά” της τάξεως του 2% στα 1,27 δολάρια.

Μετά τα αποτελέσματα από την περιφέρεια του Darlington, η στερλίνα ενέτεινε τις απώλειες, στο 1,82% και διαμορφώνεται στα 1,2720 δολάρια.

Το Darlington, που παρέμεινε στα χέρια των Εργατικών, θεωρούνταν έδρα-κλειδί για την Theresa May αν θέλει να αυξήσει την αυτοδυναμία της κατά 60 και πλέον έδρες.

Αυτό σημαίνει πως η στερλίνα επέστρεψε στα επίπεδα πριν από την 18η Απριλίου, την ημέρα που η Μέι ανακοίνωσε την απόφασή της να προκηρύξει εκλογές, με στόχο να “ανανεώσει” την εντολή του βρετανικού λαού στο έργο που έχει αναλάβει για τη δρομολόγηση του Brexit.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Οι επενδυτές ήδη ψηφίζουν- Ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

admin

Ο Ερντογάν και το τελευταίο κάστρο του κεμαλισμού

admin

Eurogroup: 15 δισ.€ δόση, 10 χρόνια παράταση και ραντεβού… το 2032

admin

Νεα αναταράχη στα ομόλογα του Νότου

admin

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν τα capital controls στην Ελλάδα

admin

Ικανοποίηση και συγχαρητήρια από την Ευρώπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Ζητούμενο η επανεκκίνηση της οικονομίας

admin

Ο πραγματικός κίνδυνος πίσω από το δημόσιο χρέος 26,5 τρισ. δολ. των ΗΠΑ

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

Ενδεχόμενο έκπληξης από την ΕΚΤ αυξάνει την απήχηση του ευρώ

admin

ΕΕ: η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στα σύνορα αλλά δεν αρκεί

admin

ΟΟΣΑ:4 δράσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

admin

Οι αγορές είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών

admin

Τα ευρωομόλογα ξανά στο προσκήνιο

admin

DW: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

admin

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα χρέη του 2018 στα Ταμεία

admin

H Γερμανία και ο «υπόγειος» πόλεμος με την ΕΚΤ

admin

Ο Trump, η Τουρκία και το παιχνίδι με το δολάριο

admin