Image default
Πρώτο Θέμα

Αισιοδοξία στα hedge funds για το ευρώ για πρώτη φορά από το 2014

euro notes planeΤα hedge funds έχουν γυρίσει σε θετική θέση για το ευρώ για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η ήπειρος απολαμβάνει επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη και αφήνει πίσω της τις κρίσιμες εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής από την Επιτροπή Συναλλαγών Εμπορευμάτων Μελλοντικής Εκπλήρωσης των ΗΠΑ (CFTC ) έδειξαν πως τα μοχλευμένα κεφάλαια, δείκτης για τη βιομηχανία των hedge funds, είχαν μια καθαρή θετική θέση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των στοιχημάτων κατά του συναλλάγματος βρίσκεται σε πτώση φέτος, και υπάρχει πλέον μεγαλύτερος όγκος στοιχημάτων για την άνοδο του ευρώ, η πρώτη θετική θέση από τον Μάιο του 2014.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα, όπου οι πολιτικοί παράγοντες αναμένονται να δείξουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την οικονομία και να ανακοινώσουν πως, κατά τη δική τους αξιολόγηση, οι ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν σε γενικές γραμμές ισορροπιστεί.

«Υπάρχει ένα κυρίαρχο αφήγημα που κυκλοφορεί στην αγορά πως η ΕΚΤ θα αναβαθμίσει την αξιολόγησή της για την ισορροπία των κινδύνων βρίσκοντάς την ουδέτερη» είπε ο Μάζεν Ίσα, αναλυτής συναλλαγματικής στρατηγικής για την TD Securities.

«Οι αγορές κοιτούν μπροστά και αρχίζουν να κατανοούν αυτό το μοτίβο ότι η ΕΚΤ απομακρύνεται από την πολύ υποχωρητική, διευκολυντική νομισματική πολιτική της.»

1 3

Η ολοένα και πιο επιθετική άποψη για το κοινό νόμισμα ακολουθεί τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, η οποία απομάκρυνε τον φόβο πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να εγκαταλείψει την ένωση. Μαζί με την ταχύτερη ανάπτυξη εισοδημάτων και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες για την οικονομία, το ευρώ έχει καταγράψει δύο συνεχόμενους μήνες με άνοδο μεγαλύτερη του 2%, η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο από το 2012.

Τα αισιόδοξα στοιχήματα των hedge funds ξεπέρασαν τις αρνητικές θέσεις, οι οποίες επωφελούνται όταν το ευρώ πέφτει, κατά 5.646 συμβόλαια την εβδομάδα μέχρι τις 30 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFTC. Η καθαρή θετική θέση αποτιμάται στα 789 εκατομμύρια δολάρια – μια απότομη στροφή από το ζενίθ του προηγούμενου Νοεμβρίου όταν οι αρνητικές θέσεις ξεπερνούσαν τις θετικές κατά 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό που βλέπετε είναι ένα βελτιωμένο κλίμα γύρω από την ανάπτυξη» είπε ο Μπράιαν Κένεντυ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τη Loomis Sayles. «Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ευρώπη ήταν οι εκλογές και είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την άποψη της αγοράς στην Ολλανδία και τη Γαλλία.»

Όπως τα hedge funds, και οι παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν αρχίσει να βλέπουν πιο θετικά το ευρώ. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη καθαρή θετική θέση τους σε συμβόλαια σε ευρώ από τουλάχιστον το 2006 την περασμένη εβδομάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της CFTC. Οι θετικές τους θέσεις ξεπέρασαν τις αρνητικές κατά περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρ’ ότι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία θα μπορούν να γυρίσουν ξανά την αισιοδοξία κατά του ευρώ, το κοινό νόμισμα κινήθηκε την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδά του σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο σε σχεδόν επτά μήνες.

Έχει ανέβη 2,6% σε σχέση με τη βρετανική λίρα και 7,3% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο φέτος. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μείωσαν την καθαρή τους θετική θέση για το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ο κ. Ίσα της TD Securities προειδοποίησε πως η «μάλλον απότομη» στροφή για τα συμβόλαια σε ευρώ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «κάποιους κινδύνους» για το νόμισμα. «Η αγορά μπορεί να προτρέχει υπερβολικά σε ό,τι αφορά την επίτευξη ταχύτητας διαφυγής από το ευρώ» είπε.      

Σχετικα αρθρα

«Φοροκαταιγίδα» εξευμενισμού των Ευρωπαίων

admin

Η γερμανική οικονομική μηχανή αποτυγχάνει να κινήσει τις αγροτικές περιοχές

admin

Άλμα στο κενό… Σε ρήξη οδηγούνται Ελλαδα – ΕΕ

admin

Η Ελλάδα, η δημοκρατία και οι άθλοι του Ηρακλή

admin

XA:Κομβική εβδομάδα

admin

Στον «αέρα» οι δημόσιοι διαγωνισμοί

admin

Μαθήματα από την πιστωτική κρίση

admin

Η Γερμανία θα χάσει αν αποτύχει ο Μακρόν

admin

Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν για τους επενδυτές

admin

O φαύλος κύκλος από «credit booms»

admin

Φινλανδία: Λιτότητα, η λέξη που ρίχνει μια βαριά σκιά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

admin

Με το ελληνικό spread σε επίπεδα Οκτωβρίου 2009, η κρίση της Ευρωζώνης τέλειωσε και επισήμως

admin

Πολιτική «μάχη» για την τύχη της Eurobank

admin

Η στιγμή της Αριστεράς στην Ευρώπη τελειώνει

admin

Spiegel: H απελπισία των Ελλήνων ξενοδόχων

admin

ΔΝΤ: Το τριπλό σοκ για τις αναδυόμενες

admin

Εθνική Τράπεζα: Μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο λόγω Ευρωζώνης

admin

Στον «πάγο» και πάλι η ελληνική οικονομία…

admin