Image default
Πρώτο Θέμα

Β.Σόιμπλε:Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Τις τελευταίες μέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε επανειλημμένως ότι αποφεύγει να παραπεμφθεί η πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα στην Ολομέλεια της Bundestag. Ακόμη και βουλευτές του κόμματός του τού επιρρίπτουν ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ως εκ τούτου οι ίδιοι διαπιστώνουν “θεμελιώδη αλλαγή” του προγράμματος η οποία καθιστά επιτακτική την επανέγκρισή του από την Ολομέλεια και όχι απλώς από την επιτροπή Προϋπολογισμού.

Β. Σόιμπλε: Δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω το θέμα

“Είναι ανέντιμο, αλλά αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”, είπε χαρακτηριστικά και ο βουλευτής του SPD και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD και την εκπομπή Bericht aus Berlin.

Κληθείς να απαντήσει σε αυτές τις αιτιάσεις, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι βάσει της σχετικής διαδικασίας το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο είναι η επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Αυτή πρέπει να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Eurogroup και στη συνέχεια καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία ή να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια. “Δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να συζητήσω ανοιχτά το θέμα”, είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι κατά την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε στην κοινοβουλευτική του ομάδα την περασμένη εβδομάδα, μόλις ένας βουλευτής διατύπωσε μια επικριτική ερώτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν συνιστά “θεμελιώδη αλλαγή” του τρέχοντος προγράμματος και ως εκ τούτου αρκεί το πράσινο φως της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Όπως υπογράμμισε εν συνεχεία ο Β. Σόιμπλε στο Bericht aus Berlin, “στόχος αυτού του προγράμματος είναι να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου. Να μπορεί να διασφαλίζει χωρίς περαιτέρω βοήθεια τη ρευστότητά της από τις χρηματαγορές. Το ΔΝΤ αποφάσισε ένα πρόγραμμα, ωστόσο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση χρημάτων όταν θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, τους οποίους εμείς οι Ευρωπαίοι όμως δεν θεωρούμε ως τους ενδεδειγμένους”, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε την ανάγκη να “(…) μεταρρυθμίσει και να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα την οικονομία της. Κάποια στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και γι’ αυτό εμείς χρηματοδοτούμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να το πετύχει αυτό. Το σημείο αυτό είναι κομβικής σημασίας, αλλά συχνά αποσιωπάται”.

Σχετικα αρθρα

Η Τερέζα Μέι δέχεται πίεση από παντού

admin

FAZ: Προεκλογικός ελιγμός η απαίτηση επανορθώσεων

admin

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης

admin

Αναβαθμίσεις και νέες εκδόσεις «κλειδί» για χαμηλότερα πλεονάσματα

admin

Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

admin

Η διατλαντική συμφωνία και ο τυφώνας που απειλεί τους Ευρωπαίους

admin

Πολιτική «μάχη» για την τύχη της Eurobank

admin

Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα

admin

Πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της μετανάστευσης

admin

Το πολύπλοκο παιχνίδι των ιταλικών ομολόγων πριν από τη θύελλα

admin

Διπλή ήττα Τζόνσον – Μπλόκο βουλευτών στο άτακτο Brexit και πρόωρες εκλογές

admin

Το πετρέλαιο και οι μετοχές «πέφτουν» καθώς τα «φωτα» στρέφονται στην Fed

admin

ΙΟΒΕ: Στο 2,2% με 2,5% η ανάπτυξη το 2020

admin

Η Ευρώπη έχει μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε Αγώνες Πείνας

admin

Η προέλαση του τζιχαντισμού

admin

Ο Πούτιν αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς του ΟΠΕΚ

admin

Η ελληνική κρίση πλησιάζει στην… ώρα της κρίσεως

admin

Πιόνι στα χέρια της Μόσχας η Άγκυρα για την ενεργειακή της πολιτική

admin