Image default
Πρώτο Θέμα

Β.Σόιμπλε:Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Τις τελευταίες μέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε επανειλημμένως ότι αποφεύγει να παραπεμφθεί η πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα στην Ολομέλεια της Bundestag. Ακόμη και βουλευτές του κόμματός του τού επιρρίπτουν ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ως εκ τούτου οι ίδιοι διαπιστώνουν “θεμελιώδη αλλαγή” του προγράμματος η οποία καθιστά επιτακτική την επανέγκρισή του από την Ολομέλεια και όχι απλώς από την επιτροπή Προϋπολογισμού.

Β. Σόιμπλε: Δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω το θέμα

“Είναι ανέντιμο, αλλά αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”, είπε χαρακτηριστικά και ο βουλευτής του SPD και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD και την εκπομπή Bericht aus Berlin.

Κληθείς να απαντήσει σε αυτές τις αιτιάσεις, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι βάσει της σχετικής διαδικασίας το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο είναι η επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Αυτή πρέπει να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Eurogroup και στη συνέχεια καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία ή να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια. “Δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να συζητήσω ανοιχτά το θέμα”, είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι κατά την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε στην κοινοβουλευτική του ομάδα την περασμένη εβδομάδα, μόλις ένας βουλευτής διατύπωσε μια επικριτική ερώτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν συνιστά “θεμελιώδη αλλαγή” του τρέχοντος προγράμματος και ως εκ τούτου αρκεί το πράσινο φως της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Όπως υπογράμμισε εν συνεχεία ο Β. Σόιμπλε στο Bericht aus Berlin, “στόχος αυτού του προγράμματος είναι να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου. Να μπορεί να διασφαλίζει χωρίς περαιτέρω βοήθεια τη ρευστότητά της από τις χρηματαγορές. Το ΔΝΤ αποφάσισε ένα πρόγραμμα, ωστόσο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση χρημάτων όταν θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, τους οποίους εμείς οι Ευρωπαίοι όμως δεν θεωρούμε ως τους ενδεδειγμένους”, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε την ανάγκη να “(…) μεταρρυθμίσει και να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα την οικονομία της. Κάποια στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και γι’ αυτό εμείς χρηματοδοτούμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να το πετύχει αυτό. Το σημείο αυτό είναι κομβικής σημασίας, αλλά συχνά αποσιωπάται”.

Σχετικα αρθρα

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin