Image default
Πρώτο Θέμα

DW: Εκτός γερμανικής προεκλογικής ατζέντας το ελληνικό ζήτημα;

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ενέκρινε όπως αναμενόταν, την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το θέμα δεν παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Bundestag, όπως ζητούσαν ορισμένοι βουλευτές, κρίνοντας ότι η ημιτελής συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά “θεμελιώδη αλλαγή” του τρέχοντος προγράμματος που επιβάλει την εμπλοκή της Ολομέλειας.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του είχε διαμηνύσει εξαρχής ότι δεν διαπιστώνει ουσιαστική αλλαγή. Εντούτοις και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού είχε διαφορετική άποψη, ο ίδιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συζητήσει το θέμα δημοσίως. Ο Β. Σόιμπλε μιλούσε όμως μάλλον εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα κανένας βουλευτής του κόμματός του δεν θα ήθελε να μπει ξαφνικά το ελληνικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και δη τρεις μήνες πριν τις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που τα ποσοστά των συντηρητικών εκτοξεύονται στις δημοσκοπήσεις. Σε αυτά τα συμφραζόμενα το θέμα που προέκυψε με την εκταμίευση της δόσης και την παραπομπή ή όχι στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ένα τεχνητό προεκλογικό θρίλερ που ήρθε να εξυπηρετήσει μάλλον προεκλογικές σκοπιμότητες.

Δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους

Προηγουμένως βέβαια και σε επιστολή του προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης με την οποία τους ζητούσε να εγκρίνουν τη συμφωνία, ο Β. Σόιμπλε είχε φροντίσει να στείλει ορισμένα σαφή μηνύματα, κυρίως δε προς εκείνους τους βουλευτές του κόμματός του που αμφισβήτησαν τελευταία ανοιχτά τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε λοιπόν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έτσι όπως την αξιώνει το ΔΝΤ, δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση καθώς θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων με τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι ενδεχόμενη αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 θα κόστιζε στους δανειστές έως και 120 δις ευρώ.

Στην επιστολή του ο Β. Σόιμπλε επιμένει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επιτευχθεί μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και κυρίως την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας δηλαδή ουσιαστικά την πάγια θέση του ότι δεν θα χρειαστούν στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσής του.

Σχετικα αρθρα

Το ευρώ διχάζει τους αναλυτές

admin

Έχουν σειρά οι τράπεζες της Κίνας;

admin

Οι δυναστικές διχόνοιες της Ελλάδας

admin

Το Brexit θα μπορούσε να βουλιάξει τη βρετανική οικονομία

admin

H δεκαετία του 2020 και η νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια οικονομία

admin

XA:Σε αργή κίνηση…

admin

Η μικρότερη αλλά πιο δύσκολη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης

admin

Η Ευρώπη έγινε 60…

admin

Όταν ο «καλός μαθητής», Μάριο Ντράγκι επαναστάτησε

admin

Η ανεπιτυχής διάσωση της Ελλάδας

admin

Μπορεί να επιδιορθωθεί το ευρώ;

admin

ΕΥΑΘ made in France και… bonus η ATTICA BANK

admin

Ο Ντράγκι, οι λεονταρισμοί και η ποσοτική χαλάρωση

admin

Γαλλία, Ιταλία και η αναβίωση παλαιών αντιπαλοτήτων

admin

Τα νέα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης

admin

Ιταλικός Αρμαγεδδών απειλεί την Ευρώπη

admin

Η JPMorgan και η «Φάλαινα του Λονδίνου»

admin

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

admin