Image default
Πρώτο Θέμα

Αμείωτο το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

bonds money and stuffΗ αναβάθμιση της Moody’s και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και των σχεδίων για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές  συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στα ελληνικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με το ράλι του τελευταίου διαστήματος να είναι εντυπωσιακό.

Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος δεν έχει ακόμη αγγίξει τα 10ετή ομόλογα, που αποτελούν και το κλειδί για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το timing του come back της χώρας μας στις αγορές.

Έτσι, τα ελληνικά 2ετή ομόλογα βλέπουν και σήμερα τις αποδόσεις του να υποχωρούν σημαντικά και να διαμορφώνονται στο 3,785% με πτώση 2,72% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου του 2010, λαμβάνοντας ώθηση και από γενικότερα βελτιωμένο κλίμα και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν μετά από το ισχυρό sell-off της περασμένης εβδομάδας που πυροδότησαν οι δηλώσεις Draghi.

Όπως σημείωσε και η Barclays σε ανάλυσή της, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την ευρωζώνη ενώ τόνισε πως αναμένει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά και θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2017, ενώ το 2018 εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,4%.

Το κλίμα είναι πολύ συγκρατημένο στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να συνεχίζουν να διατηρούνται στο εύρος του 5,4% με 5,5% εδώ και αρκετές ημέρες, με όλους τους προαναφερόμενους καταλύτες να μην έχουν καταφέρει να δώσουν το έναυσμα για μία σημαντική αποκλιμάκωση. Σήμερα διαμορφώνονται στο 5,407% στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Παρασκευής.

Μία διατηρήσιμη πτώση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 5% θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι το σχέδιο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, και για να απιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί ένας ισχυρός καταλύτης ο οποίος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα του αμέσως επόμενου διαστήματος.

Όπως έχει σημειώσει η Citi, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών με την δοκιμαστική έκδοση ομολόγων στο εγγύς μέλλον, ωστόσο μία σταθερή και διατηρήσιμη πλήρης πρόσβαση στις αγορές πριν το καλοκαίρι του 2018, παραμένει απίθανη.

Σχετικα αρθρα

XA:Aπέναντι από την αντίσταση

admin

Ένα βήμα πριν τον «γκρεμό» των ομολόγων η Ιταλία

admin

Αλλάζει ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά

admin

Οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν…

admin

Βρίσκεται στο χείλος της αναστροφής η μεταπολεμική ευημερία της Γερμανίας ;

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι απερίσκεπτο με το ευρώ

admin

Β.Σόιμπλε:Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ

admin

Μια γκρίζα Γερμανία κάνει το έργο της Μέρκελ πιο δύσκολο

admin

XA:Αντανακλαστικά αντίδρασης

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση ή το πρόβλημα ;

admin

«Βουλιάζει» και η αγορά αυτοκινήτου

admin

Το ράλι στα ομόλογα θα φέρει μικρότερο πλεόνασμα;

admin

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

admin

Ο νικητής του φετινού Νόμπελ βλέπει την οικονομία της ΕΕ «πολύ χειρότερη»

admin

Tα αρνητικά επιτόκια του Trump βλάπτουν τις τράπεζες της Ευρώπης

admin

Το τέλος της γερμανικής ηγεμονίας

admin

Η Ευρωζώνη πάει γυρεύοντας…

admin