Image default
Πρώτο Θέμα

Γερμανικός Τύπος: Από τις Βερσαλλίες η νέα γαλλική δημοκρατία

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τις εξαγγελίες Μακρόν για την αναμόρφωση της γαλλικής δημοκρατίας. Την ίδια ώρα το Αμβούργο ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη σύνοδο κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Ποικίλα σχόλια στον γερμανικό τύπο για τη σπάνια στα πολιτικά χρονικά της Γαλλίας συνάθροισης των δύο σωμάτων της βουλής, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τους βασικούς στόχους της θητείας του.

Για σχέδιο κάθαρσης, κάνει λόγο η κεντρώα Süddeuetsche Zeitung του Μονάχου. “Δεν αποκλείεται στο μέλλον να λέμε ότι η θητεία Μακρόν ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2007. Με έναν εν μέρει αφηρημένο, αλλά και ένθερμο λόγο ο Μακρόν σκιαγράφησε το όραμά του για μια “εκ βάθρων αναμόρφωση” της Γαλλίας, για μια κοινωνία με ισότητα ευκαιριών, για μια κοινωνία που θα ανανεώνεται μέσα σε καθεστώς “δυναμικής ελευθερίας”. Ο Μακρόν επιδιώκει την αναθεώρηση του συντάγματος, ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα μικρότερο και ισχυρότερο κοινοβούλιο”.

“Μια γερή βιταμίνη για την αναζωογόνηση της γαλλικής δημοκρατίας είναι η ιδέα να αλλάξει το άτεγκτο πλειοψηφικό σύστημα. Ο Μακρόν θέλει ένα μέρος τουλάχιστον των βουλευτών να εκλέγεται αναλογικά με τις ψήφους που ρίχτηκαν στην κάλπη. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε για παράδειγμα το κόμμα του Μακρόν να καταλάβει τα τρία πέμπτα των εδρών έχοντας μόνο το ένα τρίτο των ψήφων. Πολλοί θεωρούν το παλιό εκλογικό σύστημα εργαλείο της άρχουσας τάξης, με το οποίο προστατεύεται από την έκφραση της λαϊκής οργής. Γι’ αυτό και πάρα πολλοί δεν ψηφίζουν καν, στερούν τη δημοκρατία από την εμπιστοσύνη τους”.

Η αριστερή Tageszeitung του Βερολίνου αντίθετα μιλά για τα καμώματα του κυρίου Μακρόν. “Μια μόλις μέρα πριν από τις κυβερνητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ο Μακρόν συγκαλεί αιφνιδιαστικά το Κογκρέσο για να πει ο ίδιος στους βουλευτές ποιος έχει τον πρώτο λόγο. Η κίνηση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Μακρόν δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία του που διευρύνει μέχρι τα έσχατα όρια του συντάγματος ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με τους εκπροσώπους του λαού.

Μια πόλη απρόθυμη για το G20

Για “υστερία” στο Αμβούργο κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, λίγες μέρες πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Η πόλη μετατρέπεται σε ζώνη ασφαλείας και έτσι η σύνοδος μετατρέπεται κι αυτή σε στόχο για την αναζωογόνηση της άκρας αριστεράς.

“Η πόλη παραδίδεται στην υστερία, σχεδόν την ευχαριστιέται θα μπορούσε να πει κανείς. Δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές προκαλούν οι μεν τους δε. Σπάνια η αστυνομία παρουσίασε εβδομάδες πριν από ένα μεγάλο γεγονός τόσο ανοιχτά τα μέσα που διαθέτει, σπάνια η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και η μεσαία τάξη συμφωνούσαν τόσο πολύ στη βάση μιας απόρριψης. Εκδοτικοί οίκοι θα κλείσουν προληπτικά, διευθυντές σχολείων δίνουν ελεύθερο στους μαθητές, ο δήμος κατασκευάζει πρόχειρες φυλακές. Τα πάντα φαίνονται δυνατά – ακόμα και το να μη συμβεί τελικά τίποτα”.

“Η επιτυχία της συνόδου κορυφής θα κριθεί και από τις εικόνες. Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει στην αρχή του προεκλογικού αγώνα να εμφανιστεί σαν φωνή της γυναικείας φρόνησης ανάμεσα στα γεράκια, τον Ερντογάν, τον Πούτιν και τον Τραμπ. Μια τέτοια εικόνα θα ξεθώριαζε μέσα στα σύννεφα των δακρυγόνων. Η σύνοδος θα γίνει στο κέντρο μιας πόλης δύο εκατομμυρίων από έναν υπολογισμό που κατέστη περιττός: η σύνοδος θα έπειθε υποτίθεται τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι το Αμβούργο είναι ικανό για τους αγώνες του 2024. Μόνο που οι ίδιοι οι κάτοικοι αποφάσισαν στο μεταξύ ότι δεν θέλουν τους Ολυμπιακούς. Ούτε και τη σύνοδο κορυφής.

Σχετικα αρθρα

Το ράλι του ευρώ θα επιταχύνει την ανατροπή του

admin

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

admin

Στίγκλιτς:Λόγω της ανισότητας διακυβεβεύεται η οικονομία

admin

Το σκωτσέζικο ουίσκι φοβάται το Brexit

admin

Moody’s: H αναβάθμιση της Ελλάδας έρχεται…

admin

ΚΟΡΡΕΣ: «Απόβαση» στην Κίνα

admin

Δρ.Χ.Βλάδος:Το «εγκεφαλικό» της παγκόσμιας οικονομίας και η Ελλάδα…

admin

Το νόμισμα που μετρά περισσότερο είναι το αμερικανικό δολάριο

admin

Το Χ.Α., η κατρακύλα και η υποτιμητική κερδοσκοπία

admin

Οι πιο πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι παρά το Brexit

admin

Μην προσπαθείτε να προβλέψετε την επόμενη ύφεση

admin

Νέες αγορές αναζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

120 δόσεις: Ποιοι οφειλέτες κερδίζουν, ποιοι εξαιρούνται από το νέο σχήμα

admin

Οι αγορές του σήμερα έχουν πολλά κοινά με αυτές του 2007

admin

Η Ευρώπη ακόμα ελπίζει στο «φθηνό» χρήμα

admin

Oxford Economics: Πότε βγαίνει από την κρίση η Ελλάδα

admin

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Θετικά μηνύματα από τα ομόλογα

admin