Image default
Πρώτο Θέμα

Μέρκελ:Στροφή 180 μοιρών λόγω Ελλάδας

Το προεκλογικό τους πρόγραμμα ενέκριναν και παρουσίασαν χθες στο Βερολίνο τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU). Από κοινού με τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ (CDU) δημοσιοποίησε τον πυρήνα των κοινών προτάσεων του συντηρητικού στρατοπέδου.

Τα χριστιανικά κόμματα σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 25 ευρώ, φοροαπαλλαγές ύψους 15 δις ευρώ αλλά και τη σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από το 2020.

Προσφυγικό: Να μην επαναληφθεί το 2015

Διαφορές μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων εντοπίζονται κυρίως στην προσφυγική πολιτική. Οι Χριστιανοκοινωνιστές προκρίνουν ένα εξειδικευμένο “σχέδιο για τη Βαυαρία” που θα προβλέπει και πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να υποδέχεται ετησίως η Γερμανία, κάτι που ως γνωστόν απορρίπτει η καγκελάριος Μέρκελ. Τα δύο κόμματα συμφωνούν πάντως ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η δράση των διακινητών, να βελτιωθούν -με τη βοήθεια οργανώσεων αρωγής- οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις πατρίδες τους αλλά και να υπογραφούν στα πρότυπα της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία παρόμοιες συμφωνίες και με αφρικανικές χώρες.

“Μια κατάσταση όπως το 2015 δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διδάχθηκαν από την κατάσταση αυτή. Θέλουμε ο αριθμός των ανθρώπων που έρχεται σε εμάς να παραμείνει μόνιμα χαμηλός”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προεκλογικό πρόγραμμα της CDU/CSU.

Προς ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ;

Στην εισαγωγή των προτάσεων για την ευρωπαϊκή τους πολιτική, τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης διαπιστώνουν ότι “τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένες χώρες απώλεσαν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα”, με συνέπεια να διογκώνεται όλο και περισσότερο το χρέος τους. Σε αυτά τα συμφραζόμενα τα δύο κόμματα προτίθενται να συμβάλουν “με αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, κυρίως στην απομείωση της υψηλής νεανικής ανεργίας, διότι θέλουμε την επιτυχία ολόκληρης της ΕΕ. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί όταν τηρούνται από κοινού συμπεφωνημένοι κανόνες όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας”.

Στόχος είναι μεν η διαρκής σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, εντούτοις CDU/CSU “συνεχίζουν να απορρίπτουν την κοινοτικοποίηση του χρέους. Μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε σταδιακά περαιτέρω την Ευρωζώνη, για παράδειγμα με τη δημιουργία ίδιου Νομισματικού Ταμείου”.

Όπως διευκρίνισε κατά την παρουσίαση των εν λόγω προτάσεων η Α. Μέρκελ, βάση γι΄ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης “μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό”. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες, ενώ εν τέλει κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από “σαφή, σκληρά κριτήρια”. Στο κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο στις 13 Ιουλίου πάντως δεν θα παρουσιαστούν ακόμη σχέδια για την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Η ένωση των χριστιανικών κομμάτων υποστηρίζει επίσης την πρόταση για μια “Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση” και για ένα “Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο”. Όπως σημειώνεται “είμαστε εκ πεποιθήσεως μέλη του ΝΑΤΟ και εργαζόμαστε για την επιτυχία του. Η ΕΕ όμως πρέπει να εξοπλιστεί αυτόνομα, αν θέλει να υφίσταται μόνιμα”.

“Στροφή 180 μοιρών της Άγκελα Μέρκελ”

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της χριστιανικής ένωσης για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η σημερινή Welt κάνει λόγο για την επόμενη μεγάλη στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ. “Ουσιαστικά πρόκειται για στροφή 180 μοιρών. Διότι μέχρι πρότινος υπήρχε πάντα (…) η εξής φόρμουλα: χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν θα συμμετέχει σε προγράμματα βοήθειας χωρών της Ευρωζώνης. Το Ταμείο θεωρείται η μεταρρυθμιστική μηχανή στις χώρες της κρίσης και προπύργιο έναντι των οικονομικών επιθυμιών των Νοτιοευρωπαίων. Αυτό αλλάζει τώρα”, σημειώνει η Welt, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η καγκελάριος παραδέχεται ότι σε μελλοντικά προγράμματα το ΔΝΤ θα παίζει ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα πρόκειται για έκπληξη, διότι “σε αντίθεση με τον υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήριζε από την απαρχή της ευρωκρίσης την εμπλοκή του ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση όλων των προγραμμάτων διάσωσης. Για πολλά χρόνια και ο υπ. Οικονομικών ήταν ικανοποιημένος που συμμετείχε το ΔΝΤ. Αφενός μπορούσε (σσ. ο Σόιμπλε), για παράδειγμα, να επιβάλει με αυτό τον τρόπο αναγκαίες σκληρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αφετέρου παρεμπόδιζε το να αποσπώνται υπερβολικά εύκολα από τη Μέρκελ υποσχέσεις στις κρίσιμες συνόδους των Eυρωπαίων ηγετών. Και οι δυο ωφελήθηκαν. Η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε όμως προφανώς αυτή την εκτίμηση. Μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν συμμετέχει πραγματικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα”.

Σχετικα αρθρα

To νέο σχέδιο κυριαρχίας της Κίνας

admin

Η Ευρώπη ανάμεσα στον Τραμπ και τον Σι

admin

Η έννοια του κέρδους (II)

admin

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

admin

Τελεσίγραφο από ΔΝΤ και Σόιμπλε, αλλά χωρίς εγγυήσεις για το χρέος

admin

Όταν η Γερμανία εξόργισε την Ε.Ε.

admin

Επιστρέφει η «μαρίδα» στο Χ.Α;

admin

Τα ανοιχτά ζητήματα κρίνουν την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ στην Ελλάδα

admin

Forthnet: Ο κίνδυνος φιάσκου και ο νέος «μνηστήρας»

admin

Tα «ζόμπι» του ΧΑ και τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τροφίμων φέρνει o ΦΠΑ 23%

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ, το παρασκήνιο και τα καινούρια πρόσωπα

admin

Αρχίζει το νέο πόκερ ΕΕ-Βρετανίας

admin

CNBC:Η συμφωνία, καθρέφτης για το πώς αντιμετωπίζονται τα λιγότερο τυχερά κράτη

admin

Στα 25 δισ. ευρώ τα δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών

admin

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit

admin

Σταγονίδια για την Ελλάδα η… βροχή του Ντράγκι

admin

Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch

admin