Image default
Πρώτο Θέμα

Ξεπερνώντας το πρώτο εμπόδιο του Brexit

Brexit1Ο πρώτος στόχος των διαπραγματευτών του Brexit είναι να υπάρξει συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία και των πολιτών της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σε έναν λογικό κόσμο, αυτό θα ήταν απλό. Στον πραγματικό κόσμο, θα είναι πρόβλημα αν η μία ή η άλλη πλευρά επιλέξει να το κάνει πρόβλημα.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία και 1,2 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ζουν στην Ευρώπη. Το Brexit δημιουργεί αμφιβολίες για το καθεστώς διαμονής και τα μελλοντικά δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες. Η πιο δίκαιη και λιγότερο αποδιοργανωτική λύση είναι η αμοιβαιότητα: οι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Αδιαμφισβήτητα, η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι λίγο πιο περίπλοκη από ό, τι θα νόμιζε κανείς. Η ΕΕ θέλει οι πολίτες της που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν τα δικαιώματα που θα απολάμβαναν αλλού στην ΕΕ – αλλά ορισμένα από αυτά τα δικαιώματα είναι πιο εκτεταμένα από τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ίδια τη χώρα τους. Συγκεκριμένα, ένας πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να φέρει έναν σύζυγο εκτός της ΕΕ για να ζήσει στη Βρετανία χωρίς να ανταποκρίνεται στο όριο ελάχιστου εισοδήματος ύψους £18.600 ($ 23.765) ετησίως. Μετά το Brexit, αυτό θα μείωνε τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.

Μια δίκαιη συμφωνία είτε θα απαιτούσε από τη Βρετανία να εγκαταλείψει το όριο εισοδήματος για τους συζύγους των πολιτών της ΕΕ, είτε την ΕΕ να περιορίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Βρετανίας που ζουν στην Ευρώπη. Οποιοδήποτε τελικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι αποδεκτό. Θα ήταν σκανδαλώδης αποτυχία της ηγεσίας και από τις δύο πλευρές, εάν διαφωνίες τόσο ασήμαντες όσο αυτή εμπόδιζαν την περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες.

Μια πιο βασική ανησυχία έχει επικεντρωθεί στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Καθ ‘όλη τη διάρκεια, η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε την ανάγκη ανάκτησης κυριαρχίας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ΕΕ φαινόταν εξίσου αποφασισμένη να διατηρήσει την πλήρη εξουσία του δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τους πολίτες της.

Αυτό μπορεί να αλλάζει. Το - ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να επιτρέψει σε ένα νέο δικαστικό σώμα να προστατεύσει τα μελλοντικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο αρμόδιος για τις συνομιλίες του Brexit, πρότειναν προηγουμένως έναν παρόμοιο συμβιβασμό.

Ωραία: Τα οφέλη της ευελιξίας και της ανοικτής νοοτροπίας σε τέτοια θέματα θα ήταν τεράστια. Οι πολίτες της ΕΕ συντηρούν τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας και είναι εμφανώς απαραίτητοι σε πολλά άλλα τμήματα της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις της Ευρώπης βασίζονται σε βρετανούς επαγγελματίες και οι βρετανοί μετανάστες (κυρίως στην Ισπανία) πυροδοτούν τη ζήτηση και πληρώνουν φόρους.

Ό, τι κι αν συμβεί, το Brexit θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα, ειδικά για τη Βρετανία – αλλά δεν υπάρχει λόγος να χειροτερέψει μια κακή κατάσταση. Θα είναι ανόητο να μην επιτευχθεί συμφωνία από την αρχή και σε ένα θέμα όπου τα αμοιβαία συμφέροντα είναι τόσο απλά. 

Σχετικα αρθρα

Αυτές είναι οι πιο μίζερες οικονομίες του κόσμου

admin

Handelsblatt : Οι Έλληνες εφοπλιστές στοιχηματίζουν στη μεγάλη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους …

admin

Εrnst & Υoung:Ενισχύεται η αισιοδοξία των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank: Επιστροφή στην εποχή των υψηλών προσδοκιών

admin

H Goldman Sachs, οι εκλογές και οι τρεις εκπλήξεις

admin

Η πολιτική της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Βερολίνο: Έντονες ζυμώσεις για μεγάλο συνασπισμό

admin

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ…

admin

Έτοιμοι για… πάρτι οι λαθρέμποροι καυσίμων!

admin

Handelsblatt : Οι πυρκαγιές δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον τουρισμό στην Eλλάδα

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης οδηγεί στην απογοήτευση

admin

Η Μέρκελ κερδίζει με το να μην είναι εκεί

admin

Κατάρ: Η Ντόχα επιμένει απέναντι στους επικριτές της

admin

Τραπεζικά stress test: Πού θα κάτσει η… μπίλια;

admin

Πολ Τόμσεν, το παιδί ενός μπακάλη…

admin

Το καλύτερο deal φέτος δεν επετεύχθη στη Σιγκαπούρη, αλλά στην πΓΔΜ

admin

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι η απάντηση σε όλα

admin