Image default
Πρώτο Θέμα

Τι συμβαίνει με την δόση ;

European Economy IMF pessimisticTo συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ενέκρινε σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης) σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Πρόκειται για το έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕSM, οι διοικητές του μηχανισμού συζήτησαν επίσης τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του TAIΠEΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας) και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθώς και την πρόοδο στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ.

 «Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

Πληροφορίες θέλουν σε εκκρεμότητα να είναι δύο βασικά νομικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τη νομική γνώμη για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019, τις οποίες έχει ζητήσει από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου το ΔΝΤ.

Το δεύτερο εξίσου δύσκολο θέμα είναι να έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (έναν Ισπανό, έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο) για το sale & lease back 28 ακινήτων του Δημοσίου το 2013. Πριν από λίγες ημέρες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών κατά των τριών στελεχών που ήταν διορισμένα από την Κομισιόν. Ωστόσο, για να παύσει οριστικά η δίωξη, θα πρέπει να συνεδριάσει ο Αρειος Πάγος και να κάνει αποδεκτή την αίτηση αναίρεσης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Το θέμα είχε θέσει ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, το καλοκαίρι του 2016, αλλά μάλλον αγνοήθηκε. Στο τελευταίο Eurogroup το επανέφερε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίζ ντε Γκίντος απειλώντας με βέτο κατά της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα αν δεν λήξει οριστικά το θέμα.

Ανοιχτά είναι και άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, η κατηγοριοποίηση των οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία και κάποια προκαταρκτική λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Εκτός προαπαιτουμένων μεν αλλά εντός του ενδιαφέροντος των δανειστών είναι και το θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας που ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα δεν μπορεί να μπλοκάρει την καταβολή τη δόσης, αλλά είναι ενδεχόμενο να ενταχθεί στα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Το ΝΣΚ

Νωρίτερα σήμερα το ΝΣΚ αρνήθηκε να χορηγήσει Γνωμοδότηση σε τρόικα-κυβέρνηση για τη συμβατότητα του Συντάγματος και των περικοπών του συμπληρωματικού Μνημονίου (ν. 4472/2017). Είναι άγνωστο το πώς αυτή η γνωμοδότηση θα επηρεάσει  τυχόν την εκταμίευση της δόσης.

Μετά από πίεση των δανειστών η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απέστειλε το υπ’αριθ. πρωτ. 26153/1961/7.6.2017 έγγραφο ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφορικά με τη συμβατότητα των περικοπών του συμπληρωματικού Μνημονίου (ν. 4472/2017) και ειδικότερα των περικοπών στις συντάξεις με το Ελληνικό Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η Ολομέλεια του ΝΣΚ εξέδωσε σήμερα την υπ’αριθ. 152/2017 Γνωμοδότησή του στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι (παραδοχές 10 και 11):

«10. (…) η δυνατότητα του νομοθέτη να περικόπτει τις ασφαλιστικές παροχές δεν είναι απεριόριστη, αλλά οριοθετείται κατά πρώτον από τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης (άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος), οι οποίες επιτάσσουν να κατανέμεται εξ ίσου το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ όλων των πολιτών, καθώς και από την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. 4 του Συντάγματος), σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να είναι πράγματι πρόσφορο και αναγκαίο για την αντιμετώπιση του προβλήματος (…).

11.Σε κάθε δε περίπτωση, η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει αυτό που αποτελεί, κατά τα ανωτέρω, τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων), αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή, με τρόπο που δεν αφίσταται, πάντως, ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου (βλ. …).»

Και η Ολομέλεια του ΝΣΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Ως προς τις θεσπιζόμενες, με το ν.4472/2017, περικοπές της προσωπικής διαφοράς, της οικογενειακής παροχής και του επιδόματος συζύγου, από 1-1-2019, παρίσταται, ελλείψει των αναγκαίων στοιχείων, αντικειμενικά αδύνατη η διατύπωση ανεπιφύλακτης γνωμοδοτικής άποψης ως προς την αντίθεση ή μη των σχετικών διατάξεων προς κανόνες δικαίου υπέρτερης τυπικής ισχύος.».

Σχετικα αρθρα

Γαλλικές και ιταλικές επιχειρήσεις ελπίζουν σε φιλικές σχέσεις

admin

Citi: Γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να θέσει υπό έλεγχο τον Covid-19 πριν το καλοκαίρι

admin

Το Brexit, η στερλίνα και το «no-deal» σενάριο

admin

Ξεκινά τη Δευτέρα η αξιολόγηση από τους δανειστές

admin

Forbes – The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

admin

Σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

admin

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ

admin

Η τραπεζική ένωση της Ευρώπης αποτυγχάνει στην τελευταία της δοκιμασία

admin

ΟΟΣΑ: Τα δύο σενάρια για την ανεργία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία

admin

Η Ιταλία είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί

admin

Το πιο ισχυρό χαρτί της Βρετανίας για το Brexit, είναι ήδη αδύναμο

admin

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

admin

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ξεκινά από την αρχή

admin

Τα «κρυφά» χαράτσια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Capital Economics: Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δουλεία…

admin

DW: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία;

admin

Το Δολάριο και οι Ανταγωνιστές του

admin