Image default
Πρώτο Θέμα

Handelsblatt: Η Ελλάδα προκαλεί μόνιμα μπελάδες

Σε αμέλειες της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδει η Handelsblatt την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης. Και η FAZ δημοσιεύει ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τη διχοτομημένη Κύπρο.

Μετά τη σημερινή απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να μεταθέσει για την προσεχή Παρασκευή τη λήψη απόφασης για εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης στο πλαίσιο του τρέχοντος δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα, η Handelsblatt, με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση, επιρρίπτει την ευθύνη για τη νέα καθυστέρηση στην ελληνική κυβέρνηση. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ ασκεί δριμύτατη κριτική, σημειώνοντας ότι “στην πραγματικότητα η καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης ήταν τελειωμένη υπόθεση. Τώρα η εκταμίευση μετατίθεται. Αιτία γι’ αυτό: Συγκεκριμένοι όροι εξακολουθούν ακόμη να μην έχουν υλοποιηθεί”.

“Η Ελλάδα προκαλεί μόνιμα μπελάδες”, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Handelsblatt στις Βρυξέλλες, η οποία σχολιάζει: “Η Ελλάδα δικαιολόγησε για άλλη μια φορά την κακή της φήμη. Η χώρα θεωρείται εδώ και χρόνια κραυγαλέα αναξιόπιστη και απρόθυμη να τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της”, σχολιάζει. Όπως επισημαίνει, μοναδική εξαίρεση συνιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έφερε προς ψήφιση στην ελληνική βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός την περασμένη άνοιξη, “εκπλήσσοντας θετικά τόσο το ΔΝΤ όσο και τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης”. Τώρα τα πράγματα ακολουθούν ξανά τη συνήθη πορεία τους, σχολιάζει η Handelsblatt. “Η Ελλάδα δεν υλοποιεί αυτά που υποσχέθηκε. Ως εκ τούτου το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM ήταν αναγκασμένο σήμερα να μεταθέσει την επόμενη δανειακή δόση”. Όπως προσθέτει, “η ελληνική κυβέρνηση και πάλι δεν εφήρμοσε τα λιγοστά εκκρεμή προαπαιτούμενα”. Η εφημερίδα αναφέρει την ποινική δίωξη της ελληνικής δικαιοσύνης κατά τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Η Handelsblatt έχει στη διάθεσή της επιστολή του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ προς την ελληνική κυβέρνηση στις 19 Ιουνίου, όπου εκφράζει την έκπληξή του, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω υποθέσεις “εξαιρετικά ζημιογόνες” για τη φήμη της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “ο εκνευρισμός στις τάξεις των Ευρωπαίων δανειστών είναι μεγάλος” και προσθέτει ότι “οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που ασχολούνται διαρκώς με τη διάσωση της Ελλάδας είναι πλέον απλά και μόνο εκνευρισμένοι” και, όπως σημειώνει η Handelsblatt, σχολιάζουν ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες της κρίσης όπου αντίστοιχα προγράμματα μπόρεσαν να εφαρμοστούν “λιγότερο ή περισσότερο ομαλά”, στην Ελλάδα “αυτό δεν θα λειτουργήσει μάλλον ποτέ”.

Ταξίδι στη διχοτομημένη Κύπρο

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο ταξιδιωτικό της ένθετο, δημοσιεύει εντυπώσεις από την Κύπρο, παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι από τότε που διχοτομήθηκε “τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές χωρίζει μία φυλασσόμενη νεκρή ζώνη μήκους 180 χιλιομέτρων. (…) Μια ευρωπαϊκή τραγωδία που ορίζει την καθημερινότητα όλων των Κυπρίων”.

Όπως σημειώνει η FAZ, από τη διχοτόμηση πλήττεται και η Λευκωσία. “Αυτή έχει σήμερα δύο πρόσωπα, κομματιασμένη με δύο αυστηρώς φρουρούμενα συνοριακά περάσματα. Οι προσόψεις των γυαλισμένων με χρήματα της ΕΕ κτηρίων του ελληνικού τμήματος ανταγωνίζονται τη γοητεία της παρακμής στην τουρκική πλευρά”.

Επιχειρώντας μια σύγκριση με τη Γερμανία η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί ότι “ενώ κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου πωλούνται πλέον σαν σουβενίρ, στη Λευκωσία περιπολούν στρατιώτες και στις δύο πλευρές”.

Το δημοσίευμα κλείνει με τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη: “Έγινε λόγος για δύσκολα θέματα και αργή πρόοδο στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Για άλλη μια φορά”.

Σχετικα αρθρα

Η νέα «τάση» στην παγκόσμια οικονομία -Τα capital controls κάνουν καλό

admin

Το Brexit και η πτώση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής

admin

Ιησούν ή Βαραβάν;

admin

Σταθεροποίηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2014

admin

Spiegel: Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

admin

Αντιμετωπίζοντας τον δημοσιονομικό μπαμπούλα

admin

Στον «αέρα» οι δημόσιοι διαγωνισμοί

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται τρόπο για να αντιμετωπίσει την επόμενη ελληνικού τύπου κρίση

admin

Ιστορίες για ρωσικές αρκούδες…

admin

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Μόνο μια μείωση 0,5% των επιτοκίων της Fed θα κάνει τη διαφορά

admin

Το «τσουνάμι» που λέγεται Airbnb…

admin

Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου στις συζητήσεις Αθήνας – Θεσμών

admin

Οι αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα ήρθαν για να μείνουν και όσοι μιλούν για “φούσκα”, ας το ξανασκεφτούν

admin

Πως ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα Media

admin

DW: Grexit ζητούν οι γερμανοί φιλελεύθεροι

admin

Χ.Α: Πού οφείλεται το νέο ξεφόρτωμα

admin

Τα λαϊκά κόμματα της Ιταλίας βρίσκονται πιο κοντά στην συμφωνία για συγκυβέρνηση

admin