Image default
Πρώτο Θέμα

Οι κρατικοί επενδυτές αποφεύγουν την Ευρώπη

europe investors whateverΗ πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη συνέβαλε στη μεγάλη πτώση των επενδύσεων από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία το περασμένο έτος, καθώς οι επενδυτές από την Ασία και τη Μέση Ανατολή φοβόντουσαν ότι θα «έκαιγαν τα δάχτυλά τους», σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού Πανεπιστημίου Bocconi.

Η αξία των ευρωπαϊκών συμφωνιών που πραγματοποίησαν κρατικοί επενδυτές πλούτου έπεσε στα 7,2 δισεκατομμύρια πέρυσι, λιγότερο από το ήμισυ των 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν το 2015 και μια απότομη πτώση από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν πριν από πέντε χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι η μεγαλύτερη αγορά-στόχος για τους ξένους επενδυτές στην Ευρώπη, είχε εισροές επενδύσεων που φθάνουν στο χαμηλότερο σημείο σε μια δεκαετία στα 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα υψηλά των 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από πέντε χρόνια.

Αντίθετα, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στράφηκαν στις ΗΠΑ, ακόμη και εν μέσω του θορύβου της προεκλογικής εκστρατείας και της ενδεχόμενης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου. Με επενδύσεις ύψους 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν μακράν η πιο ελκυστική αγορά πέρυσι για αγοραστές με κρατική υποστήριξη.

Η έκθεση εντόπισε επίσης τη Σιγκαπούρη ως την πιο ενεργή πηγή επενδύσεων. Η GIC και η Temasek της χώρας πραγματοποίησαν αθροιστικά 62 συμφωνίες αξίας 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 39% των συνολικών συναλλαγών και το 45% της επενδυτικής αξίας.

1

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που η Ευρώπη δεν ήταν η πιο δημοφιλής περιοχή στον κόσμο για τους κρατικούς επενδυτές πλούτου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, το οποίο παρακολούθησε τη δραστηριότητα 38 από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η πτώση εξηγείται από διάφορους παράγοντες, όπως η αργή οικονομική ανάπτυξη, τα ζητήματα ασφάλειας λόγω πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε έντονη αντίθεση με την εκτίμηση ορισμένων στελεχών ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τα οποία το Brexit και οι πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν επηρεάζουν τις συμφωνίες.

«Το Brexit είχε ορατό αντίκτυπο στις ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο καθηγητής Μπερνάρντο Μπορτολότι, διευθυντής του Εργαστηρίου Κρατικών Επενδύσεων. «Ένα τεράστιο ποσό χρημάτων εισέρεε στο Λονδίνο και αυτό μειώθηκε μετά την ψήφο για έξοδο από την ΕΕ.»

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν αναπτύξει πιο εξελιγμένες επενδυτικές στρατηγικές που έχουν οδηγήσει σε απομάκρυνση από τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών – ειδικά στο Λονδίνο – υπέρ της αύξησης των χρημάτων που πραγματοποιούν σε ιδιωτικές συμφωνίες, καθώς θέλουν να αντισταθμίσουν τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο.

Ο καθηγητής Μπορλότι ανέφερε ότι μια πτώση της αξίας της βρετανικής λίρας ήταν καταλύτης αυτής της αλλαγής. «Η προσδοκία υποτίμησης στο νόμισμα έχει με κάποιον τρόπο κάνει τους επενδυτές να αποφεύγουν το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έκαψαν τα δάχτυλά τους στην αγορά ακινήτων, η οποία έχει μειωθεί μετά το Brexit.»

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία επένδυσαν μόνο 555 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016, από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η ακίνητη περιουσία στη Γαλλία προσέλκυσε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με ορισμένους επενδυτές να βλέπουν τον τομέα ως ασφαλέστερο στοίχημα. Για παράδειγμα, το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αγόρασε το Vendome Saint-Honore στο κέντρο του Παρισιού για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.  

Σχετικα αρθρα

Πως το «Inferno» των ιταλικών τραπεζών απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη

admin

Κράτος και τράπεζες ψάχνουν «παράθυρο» για τις αγορές!

admin

Τι κρύβει το comeback του «έξυπνου χρήματος» σε μετοχές-ομόλογα

admin

Οι ελπίδες του Μακρόν για μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία είναι εσφαλμένες

admin

Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές τράπεζες

admin

Η απλή λογική των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit

admin

Ιστορικός συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους τραπεζίτες!

admin

FAZ για μεταναστευτικό: Κίνδυνος για ένα δεύτερο 2015

admin

Μια λετονική δοκιμασία για την ΕΚΤ

admin

Επικίνδυνο κοκτέιλ στην αγορά πετρελαίου

admin

Υπό ρυθμιστική πίεση οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

admin

ΕΕ: Παγώνει η δημοσιονομική πειθαρχία–ΔΝΤ: Υφεση χειρότερη από το 2008

admin

DW: Καταρρέει το σύστημα νεποτισμού Ερντογάν;

admin

Θύμα της δημιουργικής ασάφειας και οι αποκρατικοποιήσεις

admin

Αεροπορικός πόλεμος με φόντο τον ελληνικό ουρανό

admin

Θα στείλει η Κίνα το Bitcoin στα 20.000 δολάρια;

admin

Ικανοποιημένος ο κλάδος των ταξί από την προοπτική ρύθμισης του καθεστώτος

admin

«Μαγικό» το QE για την ευρωπαϊκή οικονομία;

admin